Η Yeni Safak του Ερντογάν επικαλείται ελληνική εφημερίδα, παρότι οι Τούρκοι έχουν ζητήσει τη σύλληψη του Διευθυντή της

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό και αν είναι από τα «άγραφα»! Ο Διευθυντής της εφημερίδας«Εστίας» Μανώλης Κοττάκης τελεί υπό δικαστική έρευνα στην Τουρκία με την κατηγορία της «προσβολής του Προέδρου» εξαιτίας ενός άρθρου που έγραψε στο οποίο δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο όνομα «Ερντογάν».

Αλλά οι φιλικές προς τον Σουλτάνο εφημερίδες επικαλούνται τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας μας για να φωτίσουν αθέατες πλευρές του διπλωματικού παρασκηνίου των ελληνοτουρκικών σχέσεων που από ό,τι φαίνεται δεν γνωρίζουν! Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Την μία μέρα είμαστε λοιπόν «υβριστές» και μας αποστέλλονται απειλητικά mail με μαχαίρια και τσεκούρια από trolls της ΜΙΤ και την επομένη είμαστε όαση εγκυρότητας ώστε το όνομα «Εστία» να φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των φιλικών προς τον Πρόεδρο εφημερίδων; Ας είναι.

Ο λόγος για την εφημερίδα Yeni Safak η οποία συνήθως απηχεί με πιστότητα τις θέσεις του κυβερνώντος κόμματος ΑKP. H ιδιοκτησία της ανήκε στον γαμπρό του Τούρκου Προέδρου Μπεράτ Αλμπαϊράκ έως ότου αυτός διορίσθηκε Υπουργός Οικονομικών και αποδεσμεύτηκε νομικά. Οι εκλεκτικές συγγένειες όμως παραμένουν.

Χθες λοιπόν η Yeni Safal ανακάλυψε ένα ρεπορτάζ της «Εστίας» της προηγούμενης εβδομάδας για το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νήσων του Αιγαίου. Και το απέδωσε στην έκδοση της ως εξής:

Yeni Safak: «Κλήση από Γερμανία προς την Ελλάδα. Αποσύρετε τα στρατεύματα που έχετε αναπτύξει στα ελληνικά νησιά». Το ρεπορτάζ αναφέρει τα εξής: « Η Γερμανική κυβέρνηση φέρεται να προειδοποίησε την Ελλάδα η οποία εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου και αναπτύσσει στρατεύματα από το 1960. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό των ελληνικών ΜΜ, η κυβέρνηση θέλει την Ελλάδα να τερματίσει την στρατιωτική παρουσία της στα νησιά. Η Γερμανία ασκεί πίεση στον Μητσοτάκη να αποσύρει τα στρατεύματα από την Ελλάδα, δημοσιεύει η εφημερίδα ESTIA στην Ελλάδα». Και καταλήγει η Yeni Safak: «Τα νησιά δεν πρέπει να είναι στρατιωτικοποιημένα βάσει του διεθνούς δικαίου γιατί συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας».

Πράγματι η εφημερίδα αποκάλυψε στις 19 Σεπτεμβρίου – στην Ελλάδα υπάρχει ελευθεροτυπία και η κυβέρνηση δεν διώκει εφημερίδες όταν κάνουν αποκαλύψεις- ότι «το Βερολίνο πιέζει την Αθήνα για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων». Αυτός ήταν ο τίτλος μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφουμε γι αυτό. Αποκαλύψαμε πριν από λίγο καιρό και τηλεγραφήματα του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς το 1997 ο οποίος λάμβανε διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση Σημίτη ότι το θέμα του αφοπλισμού μπορεί να εγερθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την συναίνεση της Ελλάδος. Τελευταίο όμως.

Και σήμερα αποκαλύπτουμε σε άλλη στήλη ότι πλην Βερολίνου ασκεί πιέσεις στην Αθήνα και η Ουάσιγκτον, η οποία ως συμβαλλόμενο μέρος στην Συνθήκη των Παρισίων επιθυμεί να αποσύρει από τα νησιά μας πυραυλικά συστήματα που μας έχει «πουλήσει» στο παρελθόν και είναι ιδιοκτησία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Εάν όμως οι προσκείμενες στον Τούρκο Πρόεδρο εφημερίδες μας επικαλούνται και δεν φοβούνται μην τυχόν προκαλέσουν την οργή του καθώς αναδημοσιεύουν ρεπορτάζ της οποίας ο Διευθυντής διώκεται στην Τουρκία, τουλάχιστον ας το κάνουν σωστά. Παρακαλούμε θερμά!

Η « Εστία» δεν έγραψε μόνο αυτό. Έγραψε ότι η Μέρκελ πιέζει και την Τουρκία για την απόσυρση της Τέταρτης Στρατιάς του Αιγαίου στα βάθη της Ανατολίας. Αλλά η Yeni Safak το αποσιωπά. Η «Εστία» αποκάλυψε οτι η ρύθμιση για την αποστρατιωτικοποίηση εντάχθηκε το 1947 στην Συνθήκη των Παρισίων κατ απαίτηση της Μόσχας λόγω του Ψυχρού Πολέμου και όχι για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας η οποία δεν ήταν καν συμβαλλόμενο μέρος. Αλλά αυτό η Yeni Safak δεν το είδε. Αντιθέτως διακηρύσσει ότι τα νησιά μας είναι απειλή για την εθνική ασφάλεια της ατρόμητης και μεγάλης κατά λοιπά Τουρκίας .

Και βεβαίως μια κρίσιμη λεπτομέρεια για όση αξία έχει: Στο συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο μας δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ! Όπως και στο άρθρο του Διευθυντή της «Εστίας» που προκάλεσε την μήνιν του Τούρκου Προέδρου δεν υπήρχε πουθενά το όνομα του Ταγίπ Ερντογάν!

Μήπως χαθήκατε στην… μετάφραση αγαπητοί συνάδελφοι της Yeni Safak; Μήπως αντιγράφετε και επικαλείστε μόνο ό,τι σας συμφέρει;

Η « Εστία» εφημερίδα που κυκλοφορεί από το 1876 και έχει καλύψει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα όλες τις καμπές των ελληνοτουρκικών σχέσεων σας καλωσορίζει πάντως στις τάξεις των αναγνωστών της. Να μας μελετάτε με προσοχή. Ωφελημένοι θα είστε. Και διότι θα μαθαίνετε – στην Ελλάδα οι διευθυντές δεν λαμβάνουν άδεια από τους πρωθυπουργούς για να κάνουν αποκαλύψεις – και γιατί έτσι θα αποφεύγονται αχρείαστες παρεξηγήσεις.

πηγή: εφημερίδα «Εστία»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ