Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Τωρα αρχίζουν τα δύσκολα – 44 δικογραφίες με αρνητές της χρήσης μάσκας παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά θα ακολουθήσουν όσοι προμοτάρουν τις καταληψεις.

44 δικογραφίες που αφορούν εκκλήσεις ανυπακοής, σενάρια συνωμοσίας στο διαδίκτυο και γενικά παραβάσεις περί παρακίνησης σε ανυπακοή για τη χρήση της μάσκας έχουν σχηματίσει τον τελευταίο μήνα τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οι δικογραφίες είναι στα χέρια του εισαγγελέα που τις αξιολογει ποινικά και το επόμενο βήμα θα είναι να κληθούν για καταθέσεις και ανακρίσεις οι εμπλεκόμενοι.

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, διαπιστώθηκε ότι είχαν δημιουργηθεί ομάδες στα social media, οι οποίες σε λίγες ημέρες αριθμούσαν πάνω από 15.000 ακολούθους η καθεμία. Βέβαια αρκετά τέτοια διαδικτυακά προφίλ ή ιστολόγια εξαφανίστηκαν ξαφνικά μετά την προαναγγελία αστυνομικών ερευνών και επικείμενων διώξεων.

Οι ακόλουθοι τέτοιων κλειστών ομάδων και ιστολογίων δεν είναι οιωνεί κατηγορούμενοι, εκτός περιπτώσεων που έχουν προβεί σε αναδημοσίευση προσθέτοντας σχόλια παρακίνησης σε ανυπακοή.

Όπως και να έχει το θέμα κάποιοι θα υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία με ανακρίσεις καταθέσεις και πήγαινε έλα και δεν αποκλειεται να γεμίσουμε δημόσιες συγνωμες καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις όλοι είναι μόνο μεγάλα λόγια και όταν στριμώχνουν το βάζουν στα ποδια.

Από τις 44 δικογραφίες στις αρχές ελπίζουν και ευελπιστούν πολύ ελάχιστες να φτάσουν τελικά σε ποινικές διώξεις με την ελπίδα ότι έστω και την ύστατη στιγμή κάποιοι θα κατανοήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης και θα σταματησουν.

Το μεγάλο αγκάθι όμως παραμένουν οι καταληψεις και οι διώξεις συνδέονται άμεσα με αυτές καθώς κάποιες αφορούν γονεις μαθητών που συμμετέχουν σε αυτές. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει πάντα ορατός ο κίνδυνος κινήσεων συμπαράστασης στους διωκόμενους γονεις από τους καταληψίες μαθητές, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τα ήδη μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχές με τα κλειστά σχολεία.

Οι αρχές θέλουν να πιστεύουν ότι οι διαδικασίες για ποινικές διώξεις των 44 υποθέσεων που είναι πλέον στα χέρια του εισαγγελέα θα συνετίσουν πολλούς από τους εμπλεκόμενους και μαζί με αυτούς και αρκετούς καταληψίες μαθητές που επηρεάζονται από το κλίμα αμφισβήτησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ