Η Ελλάδα στη γραμμή Μέρκελ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ώρα που η Αθήνα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν επιθυμεί κυρώσεις κατά της Τουρκίας, με τη δικαιολογία της αποχώρησης του «Oruc Reis», το οποίο παραβίαζε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί έναν μήνα, η Κύπρος κρατά ψηλά τη σημαία του έθνους, εκφράζοντας και τη δυσαρέσκειά της μέσω του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος είπε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να αποσύρει την απειλή του βέτο κατά των κυρώσεων από την Ε.Ε. στη Λευκορωσία, αν ταυτόχρονα δεν υπάρξουν κυρώσεις και κατά της Τουρκίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν κατηγορηματικός και όταν ρωτήθηκε αν η συγκεκριμένη στάση της Κύπρου θα προκαλέσει προβλήματα στον ελληνοτουρκικό διάλογο, απάντησε: «Άρα θεωρείτε ότι με αυτή τη λογική δεν θα πρέπει να επιχειρήσουμε να τερματιστούν οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου επειδή το έχει πράξει με την Ελλάδα; Θα πρέπει απλά να αναμένουμε να δεχόμαστε τις παράνομες αυτές ενέργειες επειδή έχει επιτευχθεί ο διάλογος Ελλάδας Τουρκίας;»

Είναι φανερή η δυσαρέσκεια κατά της Ελλάδας, γιατί ακόμη και στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. η στάση της Αθήνας ήταν κατά των κυρώσεων στην Τουρκία. Οπως γράφει η Κύρα Αδάμ στο militaire.gr, η Κύπρος και η Γαλλία ήταν υπέρ των κυρώσεων, και είναι συγκλονιστική η αιτιολόγηση του βέτο που παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου: «… Είναι ανέντιμο και εξευτελιστικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητά κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας, η οποία δεν βάλλει και δεν απειλεί καμία χώρα της Ε.Ε., και να μην επιβάλει κυρώσεις εναντίον της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, η οποία στην πράξη έχει καταπατήσει την κυριαρχία της Κύπρου με το Yavuz και της Ελλάδας με το Oruc Reis και απειλεί με πόλεμο αν δεν της παραχωρηθούν με διαπραγματεύσεις οι διεκδικήσεις της…».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η αναβολή της Συνόδου δεν ήταν λόγω κορωνοϊού, αλλά λόγω Κύπρου.

Στον αντίποδα, κι ενώ οι Κύπριοι αισθάνονται μόνοι τους, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι η Αθήνα βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Όλοι, με πρώτο τον πρωθυπουργό, κινούνται στη γραμμή Μέρκελ, η οποία δεν επιθυμεί την επιβολή κυρώσεων, και μοιάζει σαν να εγκαταλείπουν την Κύπρο. Σύμφωνα, όμως, με τον κ. Πέτσα, «θα φτάσουμε με έναν κατάλογο κυρώσεων που έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και θα εγκριθεί από τους ηγέτες σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ