Η Τουρκική πρεσβεια έστειλε επιστολή στην ΕΣΗΕΑ και ζητά ανάληψη δράσεων κατά πατριωτικής εφημερίδας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής (25/09) στην γραμματεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, παραδόθηκε κλειστός φάκελος με εσωκλειόμενη επιστολή που φέρει την υπογραφή του Τούρκου Πρέσβη Β.Ozngergin.

Μεταξύ άλλων η Τούρκικη Πρεσβεία αξιώνει (!) από την ΕΣΗΕΑ την άμεση ανάληψη δράσεων εναντίον της εφημερίδας «Δημοκρατία» και δημοσιογράφων τους, σε βάρος των οποίων έχει υποβάλει μήνυση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογκάν.

“… Εκτιμήσαμε την άμεση απάντηση, που έδωσαν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές με την οποία καταδίκασαν την εν λόγω προσβλητική γλώσσα. Οι τουρκικές αρχές και η Οργάνωση Τούρκων Δημοσιογράφων επίσης καταδίκασαν αυτή την ανεύθυνη πράξη.
Επιπλέον καλούμε την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών να αναλάβει δράση κατά αυτού του δημοσιεύματος βάσει της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και προτύπων.
Ανυπομονώ να λάβω την απάντηση σας, το συντομότερο δυνατόν….” αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της επιστολής .

Αλγεινή ωστόσο αίσθηση προκαλεί η κίνηση αμετροέπειας των Τούρκων να προβούν σε μια ακόμα κίνηση προς το Συνδικαλιστικό Όργανο των επαγγελματιών Δημοσιογράφων της Αθήνας, με αξιώσεις και απαιτήσεις για “ανάληψη δράσεων” κατά των Δημοσιογράφων και της Εφημερίδας «Δημοκρατία» . Με ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις των μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για τις επόμενες κινήσεις τους.

Αφορμή για την “έξαρση” οργής του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , το πρωτοσέλιδο στο φύλο της εφημερίδας «Δημοκρατία» (18/09) με τον τίτλο: «Siktir Git Mr.Erdogan » (σσ. «Άντε @@@ κύριε Ερντογάν» ). Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Ταγιπ Ερντογάν, κατέθεσε δια μέσου του δικηγόρου του (21/09) μήνυση η οποία στρέφεται κατά του ιδιοκτήτη, του διευθυντή ειδήσεων και του αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Δημοκρατία» με την κατηγορία της «προσβολής κατά του προέδρου της Δημοκρατίας» .

Στη μήνυση σημειώνεται ότι, «οι εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας στην ελληνική εφημερίδα, είναι από τις πιο άσχημες εκδηλώσεις μιας δραματικής ηθικής κατάρρευσης», και στρέφεται κατά της κοινής γνώμης της Ελλάδας για τη σιωπή της. «Από ό,τι βλέπουμε από τη σιωπή που επικρατεί στην ελληνική κοινή γνώμη, αυτή η ηθική κατάρρευση δεν είναι περιορισμένη μόνο σε περιθωριακούς κύκλους. Η ύβρις είναι η γλώσσα εκείνων που δεν έχουν λόγο ή ο λόγος τους στερείται της ικανότητας να χρησιμοποιήσει πιο κατάλληλη γλώσσα. Η ύβρις αποτελεί μία μεγάλη ντροπή και μια άθλια ενέργεια όχι για αυτόν στον οποίο απευθύνεται αλλά για αυτόν που την απευθύνει. Ο στόχος αυτής της άθλιας ενέργειας δεν είναι μόνο το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας μας. Ταυτόχρονα είναι τα υψηλά συμφέροντα του λαού μας, τα οποία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μας υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα στην ανατολική Μεσόγειο και την Θάλασσα των Νήσων (σσ αποδίδουν το Αιγαίο με εισήγηση του αποπεμφθέντος Αντιναυάρχου και αρχιτέκτονα του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, Τζιχάτ Γιαϊτζί)» .

Από το πρωί της Παρασκευής (18/09), το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση με αφορμή το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, χωρίς να την κατονομάζει, «Η ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία του Tύπου είναι απολύτως κατοχυρωμένες στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό δεν αναιρεί την υποχρέωση αποχής από ύβρεις έναντι της προσωπικότητος οιουδήποτε ατόμου, κατά μείζονα λόγο ξένων ηγετών. Η χρήση υβριστικών εκφράσεων απάδει προς τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας μας και δεν μπορεί παρά να καταδικάζεται».

«Η ελευθερία του λόγου και η ανεξαρτησία του Τύπου είναι στην καρδιά των Ελλήνων και προστατεύονται στο Σύνταγμά μας. Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί την ευθύνη σεβασμού ξένου ηγέτη. Η προσβλητική γλώσσα είναι αντίθετη με τις αξίες μας και μπορεί μόνο να καταδικαστεί από την ελληνική κυβέρνηση», σχολίασε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλα ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα, Μιχαήλ-Χρήστος Διάμεσης, κλήθηκε την ίδια ημέρα, στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, για παροχή εξηγήσεων . Σε δήλωσή του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου , ανέφερε, «.. Δυστυχώς σήμερα μια ελληνική εφημερίδα είχε έναν ιταμό πρωτοσέλιδο τίτλο κι εμείς αντιδράσαμε αναλόγως. Σήμερα καλέσαμε στο υπουργείο μας τον Έλληνα πρέσβη και εκφράσαμε την αντίδρασή μας με τον πιο σκληρό τρόπο. Παράλληλα, τον πρέσβη μας στην Αθήνα, ο κ. Μπουράκ μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Δένδια. Αυτό στην πραγματικότητα δείχνει πόσο χαμηλά μπορούν να φτάσουν, δυστυχώς. Δεν πρέπει να πέφτουμε σε ένα τέτοιο επίπεδο .. « (..) ».. Θεωρούμε την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ σήμερα θετική. Δήλωσαν ότι αυτό δεν είναι ελευθερία του τύπου και την καταδίκασαν. Εφόσον δεν συνάδει με την ελευθερία του τύπου, είναι υποχρεωμένοι να προβούν στις απαραίτητες νομικές ενέργειες. Δυστυχώς, αυτό είναι το επίπεδο, θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ