Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Tα OYK εξουδετέρωσαν νάρκη στη Λακωνία (Βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συναγερμός σήμανε την περασμένη Τρίτη στην Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών όταν στη θαλάσσια περιοχή του Διρού στην Λακωνία εντοπίστηκε μια γερμανική νάρκη αγκυροβολίου, τύπου GQ.

Αμέσως, στήθηκε επιχείρηση για την εξουδετέρωσή της, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και, το μεσημέρι της Παρασκευής, το Πολεμικό Ναυτικό έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο και εντυπωσιακές φωτογραφίες από την στιγμή της εξουδετέρωσης. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εξέδωσε αναφορικά με το περιστατικό ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, πλοίαρχος Δημήτριος Λαμπίρης, η νάρκη που χρονολογείται από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εντοπίστηκε σε βάθος 20 μέτρων και βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση.

Η επιχείρηση εξουδετέρωσής της εκτελέστηκε σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, την Αστυνομία και τον Δήμο Ανατολικής Μάνης. Το συγκεκριμένο είδος νάρκης φέρει μικρή άγκυρα και κατά συνέπεια μετά την πόντισή της παραμένει αγκυροβολημένη. Η υπεροχή των γερμανικών έναντι των αγγλικών ναρκών κατά τη διάρκεια του Πολέμου, ήταν ότι μπορούσαν να ποντιστούν σε μεγαλύτερα βάθη.

Επίσης, οι αγγλικές μετά την πόντισή τους επέπλεαν και στη συνέχεια βυθίζονταν, ενώ οι γερμανικές έφθαναν στο βυθό και από εκεί αναδύονταν στο επιθυμητό βάθος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ