Η Κύπρος μόνη της επιμένει στο βέτο !!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κύπρος εξακολουθεί να αντιστέκεται σθεναρά στις πιέσεις των Ευρωπαίων να πει «ναι» στις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, αφού περιμένει πρώτα περισσότερη αυστηρότητα απέναντι στην Τουρκία.  

Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο Κύπριο διπλωμάτη η Λευκωσία θα παραμείνει αμετακίνητη στη θέση της να ασκήσει βέτο σε κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας όσο δεν αποφασίζεται μία κίνηση κατά της Τουρκίας. 

«Για να αποδεσμεύσουμε τον φάκελο της Λευκορωσίας, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και επί των προτάσεών μας» τόνισε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και του παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις της Λευκωσίας.

«Φαντάζομαι πως θα υπάρξει μακρά συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν το αποκλείω να βγει τελικά κάτι, αλλά προς το παρόν δεν θα πόνταρα σε μία ευτυχή έκβαση» σχολίασε στο πρακτορείο ο Κύπριος διπλωμάτης.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα έχουν σήμερα συνομιλίες εξ ολοκλήρου αφιερωμένες στην Τουρκία, μετά την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Χθες ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε την Άγκυρα να επιδείξει «εποικοδομητική» στάση στην διευθέτηση των διαφορών με Ελλάδα και Κύπρο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επισείοντας παράλληλα την απειλή των κυρώσεων κατά του τουρκικού καθεστώτος.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν η Τουρκία δεσμευτεί εποικοδομητικά. Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούν τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της», ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Μισέλ, ο οποίος συνεχίζει τις διμερείς επαφές του.

Σημειώνεται ότι Αθήνα και Λευκωσία προσέρχονται στη Σύνοδο χωρίς απόλυτη ταύτιση ως προς την τακτική. Η ελληνική πλευρά τονίζει τον κίνδυνο η επιμονή στη διασύνδεση της υπόθεσης της Λευκορωσίας με τις νέες κυρώσεις εις βάρος Τούρκων αξιωματούχων να κοστίσει, με την προσοχή να μετατίθεται από τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή αδιαλλαξία (όπως φαίνεται από την οπτική π.χ. χωρών της Βαλτικής).

Όπως σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο οι 27 καλούνται να τηρήσουν λεπτές ισορροπίες: δεν πρέπει να υπονομεύσουν τις συνομιλίες για την επανάληψη των οποίων δεσμεύθηκαν η Αθήνα και η Άγκυρα, αλλά προτίθενται να αποστείλουν αυστηρό μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

kathimerini.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ