Νικήτας Κακλαμανης: Η πασοκολαγνεία, στο βαθμό που υπάρχει στη Νέα Δημοκρατία, με βρίσκει αντίθετο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Δεν μασάει τα λόγια του», όπως εξ αρχής ο ίδιος λέει, ο Νικήτας Κακλαμάνης με συνέντευξη που παραχωρεί στον Βασίλη Σκουρη στο iEidiseis.gr.

«Η επιτροπή του κ. Πισσαρίδη έχει καταθέσει προτάσεις, οι βουλευτές όμως θα ψηφίσουν. Η ΝΔ και οι απλοί άνθρωποι, που βρίσκονται στις τάξεις της επί δεκαετίες, πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις, όταν πρόκειται να ωφεληθούν οι περισσότεροι», αναφέρει με νόημα ο Α΄Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Α΄ Αθηνών της ΝΔ. Παράλληλα, για το αλαλούμ στο εσωτερικό της κυβέρνησης, επισημαίνει πως «τα «καμπανάκια» έχουν αρχίσει να χτυπούν…. Άπαντες οφείλουν να είναι προσεκτικοί και να μην εκθέτουν τον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση αλλά και τον απλό κόσμο, που τη στήριξε και τη στηρίζει».

Ο Νικήτας Κακλαμάνης δηλώνει απαισιόδοξος για τον ελληνοτουρκικό διάλογο και την θετική παρέμβαση της ΕΕ σε αυτόν, ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη σημειώνει πως εννοείται ότι υπάρχει «μία και μόνο διαφορά», ο ορισμός της νησιώτικης υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών, που απορρέουν απ’ αυτή.

«Η πασοκολαγνεία, στο βαθμό που υπάρχει με βρίσκει αντίθετο», επισημαίνει για το «άνοιγμα» της ηγεσίας σε στελέχη από τον εκσυγχρονιστικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ τοποθετείται και για το ενδεχόμενο να μην είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ Καραμανλής και Σαμαράς. «Αυτή είναι απόφαση του εκάστοτε αρχηγού. Δεν τολμώ καν να πιστέψω, ότι ορισμένοι διακινούν τέτοια σενάρια, υποδαυλίζοντας έτσι τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην ΝΔ, ούτε σκεφτόμαστε, ούτε λειτουργούμε έτσι. Έχουμε άλλη κουλτούρα», τονίζει.

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση δείχνει να εμφανίζει διάφορες αρρυθμίες, όπως πχ οι μάσκες στα σχολεία, οι συμφωνίες στη Βουλή με τη Βόρεια Μακεδονία, η «ορθή επανάληψη» του ανακοινωθέντος με τις ΗΠΑ κοκ. Σας ανησυχούν αυτά τα φαινόμενα; Τι κατά τη γνώμη σας, πρέπει να γίνει και γιατί δεν έχουμε και καμία παραίτηση ή απομάκρυνση;

Δεν έχω κανένα λόγο, για να δικαιολογήσω πρόσωπα και καταστάσεις κ. Σκουρή. Γνωρίζετε, ότι δεν «μασάω τα λόγια μου». Θέλω όμως, να σας κάνω μία ερώτηση: Ότι συμβαίνει σήμερα σε ολόκληρο τον πλανήτη έχει ξανασυμβεί τα τελευταία 100 χρόνια; Συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα κι’ αντιμετωπίζονται καταστάσεις χωρίς προηγούμενο. Είναι λογικό, νομίζω, να παρουσιάζονται προβλήματα. Το θέμα είναι τα επιλύεις το συντομότερο δυνατόν και να μη τα βάζεις κάτω από το χαλί.

Είναι λογικό, νομίζω, να παρουσιάζονται προβλήματα. Το θέμα είναι τα επιλύεις το συντομότερο δυνατόν και να μη τα βάζεις κάτω από το χαλί

Θεωρώ, ότι ο Kυριάκος Μητσοτάκης δεν θα διστάσει, αν ο κόμπος φτάσει στο χτένι, να παρέμβει δραστικά… Τα «καμπανάκια» έχουν αρχίσει να χτυπούν Άπαντες οφείλουν να είναι προσεκτικοί και να μην εκθέτουν τον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση αλλά και τον απλό κόσμο, που τη στήριξε και τη στηρίζει…

Ο Kυριάκος Μητσοτάκης δεν θα διστάσει, αν ο κόμπος φτάσει στο χτένι, να παρέμβει δραστικά. Τα «καμπανάκια» (σσ στην κυβέρνηση)έχουν αρχίσει να χτυπούν

Στη Χάγη για «μια και μόνο διαφορά» ή για «διαφορές»; Και με το Καστελόριζο τι πρέπει να γίνει;

Ξεκινώ από το δεύτερο κομμάτι της ερώτησης σας κι’ απορώ. Τι εννοείται, δηλαδή, ότι πρέπει να γίνει με το Καστελόριζο; Το Καστελόριζο είναι το ύστατο σύνορο της Πατρίδας μας και της Ε.Ε. προς τη πλευρά του Αιγαίου. Και εκεί θα παραμείνει ακόμη και χίλια κιλά κόκκινη μπογιά να ρίξουν οι Τούρκοι. Όσο αφορά τη Χάγη και το ενδεχόμενο προσφυγής, εννοείται ότι υπάρχει «μία και μόνο διαφορά». Είναι ο ορισμός της νησιώτικης υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών, που απορρέουν απ’ αυτή. Τίποτε άλλο.

Όσο κι’ αν κάποιοι δείχνουν πρόθυμοι να καθίσουμε στο τραπέζι με τους Τούρκους για «διαφορές» -συνεχίζοντας έτσι την πολιτική εποχών της οκταετίας 1996-2004- πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός έχει …διαφορετική γνώμη. Γνώμη, που ταυτίζεται με τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού Λαού και όχι με εκείνων, που υποστήριζαν, ότι τη σημαία στα Ίμια τη πήρε ο αέρας….

Είπατε ότι εσείς είσαστε με την Αρμενία. Πιστεύετε πως η θέση μας στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ υπήρξε ασαφής;

Είπα, ότι ένιωθα και ότι αισθάνομαι ως Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος. Με την Αρμενία μας ενώνουν πολλά διαχρονικά. Οι γενοκτονίες των Ποντίων και των Αρμενίων από την Τουρκία αποτελούν δύο από τα μεγαλύτερα εγκλήματα, που συντελέστηκαν διαχρονικά. Η θρησκεία επίσης, είναι θεμέλιος λίθος ανάμεσα στους λαούς μας. Προσωπικά, εξέφρασα την εθνική θέση, η οποία έχει λεχθεί κι’ από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο σε επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία, μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση της ΝΔ τον Νοέμβριο του 2019.

Θεωρώ, ότι σε αυτό το μήκος κύματος θα έπρεπε να κινούνται τα πάντα σχετικά με το θέμα της Αρμενίας…

Πιστεύετε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί τυχόν διάλογος με την Τουρκία χωρίς σοβαρούς συμβιβασμούς; Ή η Τουρκία θα επιμένει σε διεκδικήσεις ακόμα και αν υπάρχει διάλογος εν εξελίξει;

Κύριε Σκουρή, είναι νωπή ακόμη η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. (1/10/2020) για το θέμα στο οποίο αναφέρεστε. Διαπίστωση πρώτη: Όλοι καταλάβαμε ποιο ήταν το αντάλλαγμα, που είχε τάξει η κ. Μέρκελ, στον Τούρκο πρόεδρο, προκειμένου ο τελευταίος να αποσύρει τα πλοία του στόλου του και το «Ορούς Ρέις». Δηλαδή, να μην υπάρχει η λέξη «κυρώσεις». Αντ’ αυτού μπήκε η λέξη «εργαλειοθήκη». Διαπίστωση δεύτερη: Φαίνεται, ότι εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη, ένας μόνιμος γερμανοτουρκικός άξονας οικονομικών συμφερόντων, με πρωταγωνίστρια δυστυχώς την κ. Μέρκελ. Παρά ταύτα, στο συμβιβαστικό κείμενο το οποίο βγήκε εξ’ αιτίας της σθεναρής στάσης των κ.κ. Μητσοτάκη-Αναστασιάδη υπάρχουν θετικά σημεία προκειμένου να αρχίσει και να συνεχιστεί ο διάλογος για τον οποίο κάνετε λόγο. Αρκεί αυτή τη φορά να μη μείνουμε στα λόγια κι’ αν χρειαστεί η Ε.Ε. να προχωρήσει σε πράξεις. Μακάρι, να διαψευστώ αλλά δεν είμαι αισιόδοξος, αφού επί δύο χρόνια τουρκικό γεωτρύπανο διεξάγει έρευνες στη κυπριακή ΑΟΖ, δηλαδή σε ευρωπαϊκή ΑΟΖ και η Ευρώπη προσποιείται, ότι «δεν τρέχει τίποτε.

Το πόρισμα Πισσαρίδη περιέχει σοβαρές αλλαγές σε θέματα όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό κοκ. Σας ανησυχεί μήπως αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της παράταξης, όπως έχει θεμελιωθεί από το Συνέδριο της Χαλκιδικής;

Όλα θα κριθούν στην ώρα τους. Η επιτροπή του κ. Πισσαρίδη έχει καταθέσει προτάσεις, οι βουλευτές όμως θα ψηφίσουν. Η ΝΔ και οι απλοί άνθρωποι, που βρίσκονται στις τάξεις της επί δεκαετίες, πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις, όταν πρόκειται να ωφεληθούν οι περισσότεροι. Μπορεί από το 1974 να έχουν περάσει 46 χρόνια αλλά τα όσα καταγράφονται στην ιδρυτική μας διακήρυξη είναι επίκαιρα σήμερα όσο ποτέ… Μην ξεχνάτε, ότι το μοναδικό κόμμα, που ξεπέρασε «με αμυχές» την καταστροφική περίοδο των Μνημονίων, ήταν η ΝΔ. Είναι κάτι, που λέει πολλά, για τη δύναμη της Παράταξης μας.

Η ΝΔ και οι απλοί άνθρωποι, που βρίσκονται στις τάξεις της επί δεκαετίες, πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις, όταν πρόκειται να ωφεληθούν οι περισσότεροι

Κάποιοι λένε ότι οι πρώην πρωθυπουργοί, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, δεν θα πρέπει να είναι στα επόμενα ψηφοδέλτια. Συμμερίζεσθε τις απόψεις αυτές;

Αυτή είναι απόφαση του εκάστοτε αρχηγού. Δεν τολμώ καν να πιστέψω, ότι ορισμένοι διακινούν τέτοια σενάρια, υποδαυλίζοντας έτσι τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην ΝΔ, ούτε σκεφτόμαστε, ούτε λειτουργούμε έτσι. Έχουμε άλλη κουλτούρα. Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα παρ’ ότι αλλάξαμε αρκετούς αρχηγούς, η Παράταξη μας παραμένει ζωντανή στη πολιτική ζωή του τόπου, την ώρα που άλλες πνέουν τα λοίσθια.

Δεν τολμώ καν να πιστέψω, ότι ορισμένοι διακινούν τέτοια σενάρια (σσ για Καραμανλή και Σαμαρά), υποδαυλίζοντας έτσι τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στη σημερινή ΝΔ, πάντως, αλλά και στην κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό, βρίσκονται πολλά «εκσυγχρονιστικά» στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Σε σημείο που η Φώφη Γεννηματά να λέει ότι δεν έχετε άξια στελέχη. Συμφωνείτε με το άνοιγμα αυτό ή εκτιμάτε ότι δεν είναι στέρεο;

Η κ. Γεννηματά καλό θα ήταν να ασχολείται «με τα του οίκου της» και πώς θα μπορέσει να αποτρέψει τον πολιτικό του «ενταφιασμό». Δυστυχώς, γι’ αυτήν δεν «σβήνονται» τόσο γρήγορα από τις μνήμες των Ελλήνων, ποιοι οδήγησαν την Χώρα μας στα Μνημόνια και στο ΔΝΤ, ούτε από πού προέρχονταν εκείνοι, που πέρασαν τις πύλες του Κορυδαλλού… Η πασοκολαγνεία, στο βαθμό που υπάρχει με βρίσκει αντίθετο.

Η κ. Γεννηματά καλό θα ήταν να ασχολείται «με τα του οίκου της» και πώς θα μπορέσει να αποτρέψει τον πολιτικό του «ενταφιασμό»

Είστε πρωτίστως γιατρός. Τι θα συμβουλεύατε την κυβέρνηση να πράξει για τον κορονοϊό;

Ότι είναι απαραίτητο για την υγεία των Ελλήνων. Στη πρώτη φάση της πανδημίας τα πήγαμε καλά, γιατί προλάβαμε τον ιό, πριν περάσει τα σύνορα μας. Ο Πρωθυπουργός τότε πήρε μία πολύ δύσκολη απόφαση. Τώρα, τρέχουμε πίσω του, με καθυστέρηση δύο –τριών εβδομάδων. Δεν είναι εύκολο, να αντιμετωπιστεί αλλά πρέπει να κοιτάξουμε και την παγκόσμια εικόνα. Χώρες, με μεγάλες κι’ οργανωμένες ιατρικές υποδομές (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία), βρίσκονται ξανά στη δίνη του κυκλώνα. Η συμβουλή, που θα έδινα στη κυβέρνηση είναι να «τρέξει» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Είναι επιτακτική ανάγκη, όταν έχεις πόλεμο, να έχεις και ικανό στρατό, για να αναχαιτίσεις τον εχθρό. Επίσης, να κερδίσει πάλι την εμπιστοσύνη του κόσμου, όχι επιβάλλοντας καθημερινά νέα μέτρα αλλά διασφαλίζοντας τη πιστή εφαρμογή των υπαρχόντων, για το καλό όλων. Ανησυχώ βαθύτατα για την μεταναστευτική επιδημιολογική «βόμβα» στο κέντρο της Αθήνας κι’ όχι μόνο.

Τώρα, τρέχουμε πίσω από τον κορονοϊό, με καθυστέρηση δύο –τριών εβδομάδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ