Απασφάλισε ο Μητσοτάκης: “Μόρφωση, εργασία και σύνταξη είναι παρωχημένες ιδέες” (Βίντεο)

► Η ιδέα να μορφώνεσαι, να βρίσκεις εργασία και να παίρνεις σύνταξη είναι ίσως ήδη παρωχημένη

► Ένα καλό με την κρίση στην Ελλαδα είναι ότι αυξήσαμε τα όρια συνταξιοδότησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συζήτηση με τον ιστορικό και συγγραφέα Γιουβάλ Νώε Χαράρι, για τη Νέα (Αντι) Kανονικότητα που αποτελεί το κύριο θέμα του φετινού forum, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum 2020.

Τον συντονισμό της συζήτησης έχει αναλάβει η υπεύθυνη οικονομικών ειδήσεων της εφημερίδας «New York Times» στην Ευρώπη, Λιζ Άλντερμαν.
Στην συζήτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδίπλωσε και πάλι την ακραία νεοφιλελεύθερη σκέψη του.

“…και πως εξηγείς στους ανθρώπους που θα είναι οι δουλείες όχι στο μακρινό αλλά το εγγυς μέλλον και πως επίσης εξηγείς στους ανθρώπους ότι ένα παραδοσιακο πτυχίο πανεπιστήμιου από ένα ελληνικο δημόσιο πανεπιστήμιο ισως δεν είναι απαραίτητα ο τροπος να κερδίσεις μια καλη ζωη.

Τώρα τρέχουμε μια νομοθεσία στην οποια επανασκεφτομαστε πλήρως την τεχνικη μας εκπαίδευση. Ίσως υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι δεν θα αντικασταθουν απο ρομποτ πριν από αλλα επαγγελματα. Αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα μεγάλη ελλειψη σε τεχνικά καταρτισμένους ανθρώπους. Μερικές φορές μιλάμε για δουλείες από το παρελθόν, η παραδοσιακή δεξιοτεχνία επανακάμπτει διότι υπάρχει περισσότερη ζήτηση για αυτή.

Αλλά παρόλα αυτά δεν βλέπω πολύ ενδιαφέρον σε Περιοχές στην Ελλάδα γι αυτού του είδους τις δουλειές οι οποίες θα μπορούσαν να είναι πραγματικά καλοπληρωμένες δουλείες και επίσης να βοηθούν στην τοπικη αναπτυξη.

Έτσι, σκεπτόμενος 5 – 10 – 15 χρονια μπροστα, και εξασφαλίζοντας τις αλλαγές τωρα στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι πρόκληση. Συνεχεια χρησιμοποιω το παράδειγμα ότι τα παιδια που ξεκινουν σήμερα στο νηπιαγωγείο
θα αποφοιτήσουν το λύκειο το 2032 και από το πανεπιστήμιο το 2036, αν έχουμε ακόμη τα τετραετή προγράμματα σπουδών.

Αλλά τι είδους δεξιότητες δίνουμε στα νεότερα παιδεία μας, για να τα προετοιμάσουμε γι αυτόν τον κοσμο;

Αυτο ειναι ενα δυσκολο ερωτημα. Αλλα αυτο που ειναι σιγουρο ειναι οτι η ΕΕ εχει αρκετο κεφαλαιο διαθεσιμο για τετοιου ειδους προγραμματα.

Αλλα μετα πρεπει να πεισουμε τους ανθρώπους οτι ειναι προς το συμφέρον τους να πάρουν αυτού του είδους την εκπαίδευση. Δεν είναι απλως οτι εμεις προσφερουμε οικονομικα κινητρα σε ανθρωπους για να επανεκπαιδευτουν. Αυτό ίσως δεν είναι αρκετο από μόνο του αν οι ανθρωποι δεν καταλάβουν οτι.. η ιδεα να μορφώνεσαι, να βρίσκεις εργασια και να παίρνεις σύνταξη ειναι ισως ηδη παρωχημενη!

Ετσι μαθαίνουμε διαρκώς, αλλάζουμε εργασια ίσως πιο συχνά.

Ξέρετε, αυξήσαμε τα οριο συνταξιοδότησης, ένα καλο με την κρίση στην ελλαδα είναι ότι ήδη κάναμε δύσκολες μεταρρυθμίσεις που άλλες ευρωπαϊκες χωρες δεν έχουν κανει καν”

netakias.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ