Το FACEBOOK αρνείται να υποταχθεί στον ναζιστικό νόμο της Άγκυρας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το FACEBOOK θα απέχει από τον διορισμό εκπροσώπου στην Τουρκία και θα αντιμετωπίσει ποινές
Ο ειδικός σε θέματα δικαιωμάτων στον κυβερνοχώρο Γιαμάν Ακντενίζ, δήλωσε πως ο γίγαντας των social media FACEBOOK, αποφάσισε να μην διορίσει εκπρόσωπο στην Τουρκία, παραβιάζοντας την απαίτηση που θέτει σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης η τουρκική κυβέρνηση.
….
Τον Ιούλιο η τουρκική κυβέρνηση επικύρωσε ένα νομοσχέδιο που εισήγαγε νέες εξουσίες για τον έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και ορίζει πως οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με περισσότερους από 1 εκ. χρήστες, υποχρεούνται να ορίσουν εκπρόσωπο στην Τουρκία, για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των αρχών σχετικά με το περιεχόμενο ενώ περιλαμβάνονται και προθεσμίες για την απομάκρυνση του.
Ο Ακντενίζ είπε πως μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδρασή της Τουρκίας αλλά υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο σε μία περίοδο 10 ημερών, χωρίς διαβούλευση και εμπεριέχει σοβαρά προβλήματα σχετικά με τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.
Ο Ακντενίζ είπε πως η άρνηση του FACEBOOK να συμμορφωθεί με το νέο νόμο σημαίνει ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με ένα κλιμακωτό σύστημα ποινών. Όπως είπε “Θα τιμωρηθεί με ποινή 10 εκατομμυρίων λιρών (1,28 εκ δολάρια) το Νοέμβριο και 30 εκατομμυρίων λιρών το Δεκέμβριο”.
Πρόσθεσε πως υπάρχει μία περίοδος έξι μηνών που οδηγεί προς την μείωση του παρεχόμενου ευρους ζώνης του διαδικτύου. Σύμφωνα με το νόμο οι εταιρείες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα, μπλοκάρισμα διαφημίσεων ή και μείωση του εύρος ζώνης τους έως και 90%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ