Δίκη Χρυσής Αυγής: Η απόφαση και τα επεισόδια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένοχοι, ο αρχηγός και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής για την εγκληματική οργάνωση που οδήγησε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και την επίθεση σε συνδικαλιστέρς
Αυτό έκρινε ομόφωνα το δικαστήριο όπου εκδικάζονταν εδώ και πέντε χρόνια η πολύκροτη υπόθεση, με μια απόφαση-σταθμό για την Δημοκρατία και την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Ένοχοι κρίθηκαν για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης ο αρχηγός και έξι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Εκτός από το Νίκο Μιχαλολιάκο ένοχοι κρίθηκαν, επίσης, οι Λαγός, Παππάς, Κασιδιάρης, Γερμενής, Ματθαιόπουλος.
Για το κακούργημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση ένοχοι κρίθηκαν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Μπούκουρας, Κουκούτσης, Αρβανίτης, Ζησιμόπουλος, Αλεξόπουλος, Μίχος, Ηλιόπουλος, Γρέγος, Μπαρμπαρούσης, Κούζιλος, Ζαρούλια καθώς και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος στη Νίκαια Πατέλης και Περάματος Πανταζής. Πέντε μικρότερα στελέχη της οργάνωση απαλλάσσονται από την κατηγορία.
Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ένοχος κρίθηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς για ανθρωποκτονία από πρόθεση καθώς και συγκατηγορούμενοι του για όλες τις πράξεις που τους αποδίδονται, αν και κάποιοι από αυτούς απαλλάσσονται για επιμέρους πράξεις ως προς την οπλοκατοχή.
Για την επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών ένοχοι κρίνονται και οι πέντε κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού.
Αντίθετα οι κατηγορούμενοι απαλλάσσονται από τα πλημμελήματα της διαταραξη οικιακής ειρήνης και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας καθώς έχει απέλθει παραγραφή λόγω παρέλευσης της 8ετιας από την τέλεση των πράξεων.
Μετατροπή της κατηγορίας για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ
Στα …μαλακά έριξε το δικαστήριο τους κατηγορούμενους για την επίθεση σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στις 12-9-2013.
Με την απόφαση του το δικαστήριο μετατρέπει την κατηγορία από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και σε απλή σωματική βλάβη για τα υπόλοιπα θύματα της επίθεσης.
Οι τέσσερις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τις παραπάνω πράξεις καθώς και για διατάραξη οικιακής ειρήνης και οπλοχρησίας.
Κάποιοι από τους κατηγορούμενους καταδικάστηκαν και για επιμέρους αδικήματα και πράξεις.
Συγκίνηση από τη Μάγδα Φύσσα
Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης που έκρινε ενόχους τους κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής για την εγκληματική οργάνωση η μητέρα του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα, Μάγδα, ξέσπασε σε λυγμούς, ενώ την ίδια ώρα πολλοί από τους συγκεντρωμένους μέσα στο ακροατήριο, μεταξύ των οποίων βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ σηκώθηκαν όρθιοι και άρχισαν να χειροκροτούν.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου τους ζήτησε να σταματήσουν, απειλώντας με απομάκρυνση τους από το ακροατήριο.
Την ίδια ώρα, με την έκδοση της απόφασης ξέσπασε ένα κύμα επευφημιών από τους χιλιάδες συγκεντρωμένους έξω από το Εφετείο Αθηνών.
Δεν έλειψαν και τα επεισόδια με τους αστυνομικούς να απαντούν με ρίψεις δακρυγόνων τα οποία ήταν έντονα ακόμα και τους διαδρόμους του Εφετείου, έξω από τη δικαστική αίθουσα.
Αυτήν την ώρα η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων ως προς την χορήγηση ελαφρυντικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ