Ο Μάζης «βλέπει» υπονόμευση του FIR Αθηνών!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά για μια ακόμη φορά ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας Ιωάννης Μάζης, σε άρθρο του, με αφορμή τον περίφημο «μηχανισμό αποσυμπίεσης» μεταξύ Ελλάδος και Τουρκιάς στο ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας για την «αποδυνάμωση» του FIR Αθηνών.

Ο καθηγητής εξέφρασε τον φόβο του και ζήτησε τη διάψευση των αρμοδίων διότι όπως τονίζει – διευκρινίζοντας ότι δεν έχει καταφέρει να διαβάσει το κείμενο της συμφωνίας – είναι πιθανόν να εκχωρεί αβασανίστως εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και εθνική κυριαρχία της χώρας μας, κατά τις πάγιες έκνομες απαιτήσεις της Άγκυρας, με σκοπό όπως τονίζει τον κατευνασμό της «απείρου τουρκικής θρασύτητος».

Ο κ. Μάζης για ακόμη μια φορά σημειώνει ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός έγινε προκειμένου να διευκολυνθεί η Άγκελα Μέρκελ να στοιχειοθετήσει την «ειρηνική μεταστροφή» της Άγκυρας και άρα να δικαιολογήσει την μη επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αφού άλλωστε αυτή ήταν η επιθυμία και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τονίζοντας ότι η εν λόγω διαδικασία διεξήχθη μεταξύ των δύο Στρατηγών Ελλάδος και Τουρκίας (Επικεφαλής των εκατέρωθεν Στρατιωτικών Αντιπροσωπειών των χωρών στο ΝΑΤΟ) και όχι των Πρέσβεων Μονίμων Αντιπροσώπων κάθε χώρας στο ΝΑΤΟ ο καθηγητής προέβη σε μια ανάλυση του όρου «deconfliction mechanism» που χρησιμοποιήθηκε για να νοηματοδοτήσει και προσδιορίσει τον σκοπό και την ουσία της χρήσης του συμφωνηθέντος μηχανισμού, λέγοντας ότι είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται σπανίως ή και καθόλου σε επίπεδο διπλωματίας ή στις διεθνείς σχέσεις και αποτελεί κυρίως «επιχειρησιακό» όρο.

Αφού αναλύει περιπτώσεις στις οποίες έχει χρησιμοποιηθεί παρόμοια φρασεολογία, ο καθηγητής καταλήγει σε μια σοβαρότατη προειδοποίηση:

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι στο συμφωνηθέν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας κείμενο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη απαρεγκλήτως η υποχρέωση της Τουρκίας να υποβάλλει σχέδια πτήσεων όταν σκοπεύει να εισέρχεται στην δικαιοδοσία του FIR Αθηνών. Εάν δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ συναινεί υπογείως στην υπονόμευση της ισχύος του FIR Αθηνών, προς όφελος των εκνόμων απαιτήσεων της Τουρκίας, κάτι το οποίο δέχεται και η Αθήνα…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ