11/05/2021

Τουρκικό παραλήρημα για τα νησιά του Αιγαίου

Συνεχίζονται στην Τουρκία οι πολεμικές κραυγές κατά της Ελλάδος, με «χαλί» αυτή τη φορά τη σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Συγκεκριμένα, ο πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, απόστρατος αξιωματικός Ουμίτ Γιαλίμ, στη διάρκεια συμποσίου στην Κωνσταντινούπολη με θέμα την τουρκική υφαλοκρηπίδα, είπε ότι, «όπως η Αρμενία κατέλαβε στρατιωτικά το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έτσι και η Ελλάδα κατέλαβε 17 νησιά μας στο Αιγαίο».

«Ναι, υποστηρίζουμε ολόψυχα το Αζερμπαϊτζάν» είπε ο Τούρκος πρώην αξιωματούχος, θέλοντας να πατήσει πάνω στο κύμα παντουρκισμού που σαρώνει τη γείτονα, και συνέχισε λέγοντας: «Αφήσαμε την Αρμενία να καταλάβει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά η Ελλάδα έχει καταλάβει κομμάτια της πατρίδας μας από το 2004. Γιατί δεν μιλάτε γι’ αυτό; Και αυτά είναι κομμάτια της πατρίδας μας».

Προκλήσεις

Οι δικές του προκλητικές απόψεις προστίθενται στην πληθώρα παρομοίων, που ασκούν μάλιστα κριτική στον Ερντογάν για «μαλακή στάση» έναντι της Ελλάδας. Μάλιστα, ως αντίπραξη στην επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο, ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού να ορίσει «διοικητή» των 17 νησιών που η Ελλάδα έχει καταλάβει στρατιωτικά.

Ο «αντιπολιτευόμενος» λόγος του Γιαλίμ σε καμία περίπτωση δεν τον τοποθετεί στο περιθώριο της τουρκικής πολιτικής σκηνής, καθώς θεωρείται ότι οι απόψεις του επηρεάζουν με σημαντικό τρόπο την ατζέντα του κόμματος του Ερντογάν, που από το πραξικόπημα και μετά ενσωματώνει ολοένα μεγαλύτερο μέρος Τούρκων που έχουν απόψεις σαν κι αυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ