Χριστιανική Δημοκρατία: Ανακοίνωση για τον παράνομο εποικισμό της Αμμοχώστου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΙΝΗΜΑ
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

​ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ​​​​
Η Χ.Δ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Το Κίνημα της ΧΔ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, με αφορμή την έξαρση της παραβατικότητας του τουρκικού νέο-οθωμανικού ιμπεριαλισμού με την ανοχή και ενθάρρυνση της διεθνούς κοινότητας.

1. Η Χ.Δ. καταδικάζει την εντεινόμενη παραβατικότητα και τον επεκτατισμό του νέο- Οθωμανικού τουρκικού ιμπεριαλισμού, που κορυφώνεται με τον παράνομο εποικισμό της Αμμοχώστου. Η εισβολή στην Κύπρο του 1974 παραμένει το κορυφαίο έγκλημα του τουρκικού ιμπεριαλισμού, που μένει προς το παρόν ατιμώρητο.
2. Η Τουρκία, εκτός από τον στρατό κατοχής της Κύπρου, διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις στο Αζερμπαϊτζάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στο Κατάρ και στην Αλβανία, και ταυτόχρονα παραμένει κατοχική δύναμη στη Συρία. Πράξη εισβολής είναι και οι συνεχείς παραβιάσεις εκ μέρους της των υφαληκρηπίδων Ελλάδας και Κύπρου.
3. Μπροστά σε όλη αυτή την ιμπεριαλιστική δραστηριότητα, η διεθνής κοινότητα στέκει απλός παρατηρητής. Καταδικάζει στα λόγια, χωρίς να επιβάλλει, ούτε καν να απειλεί με κυρώσεις.
4. Στα παραπάνω πλαίσια εκδόθηκε το λεγόμενο «κείμενο συμπερασμάτων» της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 26-27 Σεπτεμβρίου. Με πίεση κυρίως της Γερμανίας, δεν έγινε αναφορά, ούτε καν ως ενδεχόμενο, σε κυρώσεις. Η στάση αυτή συνεχώς αποθρασύνει το τουρκικό καθεστώς, με χαρακτηριστικό δείγμα την περίπτωση της Αμμοχώστου, η οποία κατεχόταν από το 1974, αλλά δεν είχε εποικιστεί.
5. Παρόμοια είναι και η στάση των μεγάλων δυνάμεων. ΗΠΑ και Ρωσίας, οι οποίες μένουν σε καταδικαστικές διακηρύξεις χωρίς να ασκούν τις δέουσες πιέσεις. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν την περαιτέρω απομάκρυνση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία χρησιμοποιεί την Τουρκία αντίστοιχα, για κα καλλιεργεί την αναστάτωση στο αντίπαλο στρατόπεδο των «Δυτικών».
6. Όλοι φέρουν βαρύτατη ευθύνη για την έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και στον Καύκασο και στην καλλιέργεια νέο-οθωμανικών επεκτατικών ονείρων από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
7. Η τουρκική επιθετικότητα κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι μία από τις πολλές εκδηλώσεις του νέο-οθωμανικού τουρκικού ιμπεριαλισμού.
8. Συμπαραστεκόμαστε στους αδελφούς Κυπρίους που υφίστανται την πίεση του νέο-Οθωμανισμού, και καταδικάζουμε την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας, της Ε.Ε., των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
9. Επισημαίνουμε ότι για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, ούτε στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., ούτε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου η στήριξη στην Κύπρο και η καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας ήταν από υποτονικές έως ανύπαρκτες.
Αθήνα 10.10.2020. Από το Γραφείο Τύπου της Χ.Δ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ