Σκληρή απάντηση Μηταράκη στις απαιτήσεις της Ύπατης Αρμοστείας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την ανάγκη επείγουσας δράσης με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων της Μόριας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που επέστρεψε ουσιαστικά τις κατηγορίες.

«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ γνωρίζει πολύ καλά και την προσπάθεια και τη μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα στην προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι, για την προστασία της δημόσιας υγείας, της δημόσιας ασφάλειας και τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τους διαμένοντες» αναφέρει το Υπουργείο.

Και συνεχίζει: «Στη δομή χρησιμοποιούνται σκηνές που δόθηκαν ως κατάλληλες από την Ύπατη Αρμοστεία και οι οποίες φέρουν το λογότυπό της. Στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών αυτών, αναμένουμε από τη Μόνιμη Αντιπροσωπία της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα την ολοκλήρωση των ανειλημμένων υποχρεώσεων και έργων υποδομής που έχει αναλάβει στη νέα δομή».

Την ολοκλήρωση λοιπών έργων υποδομής που ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία, όπως υπογραμμίζει το Υπουργείο, «έχουν επωμιστεί διεθνείς οργανισμοί, είτε ανθρωπιστικοί φορείς που δραστηριοποιούνται σήμερα εντός της δομής είτε περιλαμβάνονται στις παρεμβάσεις που έχουν ήδη εγκριθεί να πραγματοποιηθούν άμεσα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου».

Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη για επιτάχυνση, από την Ύπατη Αρμοστεία, της απόδοσης κατειλημμένων διαμερισμάτων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, «ώστε να επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς και την υλοποίηση δράσεων που έχουμε ζητήσει για την ομαλή ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ