Πρωτοφανές ράπισμα στον Σαράτζ από τους πρέσβεις: Δεν αναγνωρίζουμε το παράνομο μνημόνιο σου με την Τουρκία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απρόσμενη εξέλιξη είχε η επίδοσης των διαπιστευτηρίων επτά Ευρωπαίων πρεσβευτών και του επί κεφαλής της αποστολής της ΕΕ στον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σαρράτζ.

Οι επτά διπλωμάτες, συνοδευόμενοι από τους πρέσβεις της Ιταλίας, της Πολωνίας και τον επιτετραμμένο της Ουγγαρίας ενώπιον της ηγεσίας της Λιβύης δήλωσαν ξεκάθαρα ότι η συμφωνία που είχε συνάψει με τον Τούρκο Πρόεδρο πέρυσι είναι παράνομη! Αυτό είπαν οι επτά διπλωμάτες κατά τις συνομιλίες που είχαν με τον  Σάρρατζ και τους υπουργούς Εξωτερικών και Πετρελαίου και υιοθέτησαν πλήρως τις ελληνικές θέσεις.

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της επαναλαμβάνουν ότι το ‘’μνημόνιο συμφωνίας’’ Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη». Υιοθετούν δηλαδή πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Επίσης έστειλαν το μήνυμα ότι επείγει η υπογραφή μονίμου και βιώσιμης καταπαύσεως του πυρός, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου, η επανέναρξις του πολιτικού διαλόγου και η άρση του εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ