Προκαλούν πάλι οι τραπεζίτες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγο προτού κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο Πτωχευτικό, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέτοχος των ελληνικών τραπεζών για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, έστειλε επιστολή στον Χρήστο Σταϊκούρα ζητώντας αλλαγές στον νόμο.

Πριν από λίγες ημέρες οι τραπεζίτες μιλώντας σε συνέδριο, όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, είχαν «χτυπήσει καμπανάκι» για τον Πτωχευτικό, λέγοντας ότι υπάρχουν ακόμα «αγκυλώσεις» που καθιστούν δύσκολη την υλοποίησή του, ενώ πλέον «έχουν στενέψει πολύ και τα χρονικά περιθώρια».

Στη γραμμή των τραπεζιτών δηλαδή τάσσεται και το ΤΧΣ, που έχει δημιουργηθεί για να προασπίζει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

Το ΤΧΣ προτείνει:

Να μπουν νέες δικλίδες για τα νοικοκυριά που πραγματικά χρήζουν προστασίας. Ζητούν να μπει ως επιπλέον κριτήριο η μείωση του οικογενειακού εισοδήματος εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος (π.χ. 3 ή 6 μήνες) πάνω από ένα ποσοστό, που θα οριστεί εφόσον προχωρήσει αυτή η πρόταση.
Όταν ένας δανειολήπτης ζητήσει την ένταξή του στον νόμο, να μη θεωρείται αυτομάτως ότι αδυνατεί να πληρώσει τις οφειλές του (Unlikely to Pay). Με άλλα λόγια, κάθε αίτηση που γίνεται να μη θεωρείται ότι προέρχεται από κάποιον που δεν μπορεί να πληρώσει και να χαρακτηρίζεται κατευθείαν ως «κόκκινος» δανειολήπτης και κατ’ επέκταση να μην εμφανίζεται στους ισολογισμούς των τραπεζών με αυτό τον χαρακτηρισμό, για ευνόητους λόγους.
Ζητούν συντονισμό και νέες συνομιλίες ανάμεσα σε υπουργείο Οικονομικών, τράπεζες και λοιπούς φορείς του ιδιωτικού τομέα που σχετίζονται με το αντικείμενο του νόμου, πριν από την έναρξη εφαρμογής του νόμου, ώστε η ουσιαστική και λειτουργική ημερομηνία έναρξης του νόμου να μην καθυστερήσει.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ένα από τα πεδία διαφωνίας των δύο πλευρών είναι ο φορέας διαχείρισης ακινήτων, ο οποίος θα αποκτά τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό και θα τα εκμισθώνει στους πρώην ιδιοκτήτες, προκειμένου να μη μένουν άστεγοι. Με άλλα λόγια, θα είναι ενοικιαστές στο ίδιο τους το σπίτι, έχοντας το δικαίωμα να το αγοράσουν ξανά έπειτα από 12 χρόνια.

Εδώ και καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «μπρα ντε φερ» υπουργείου Οικονομικών – τραπεζιτών, το οποίο, λένε οι ίδιες πηγές, θα οριστικοποιηθεί με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ