Μετά τις κυρώσεις που θα δάγκωναν, ο Στ. Πέτσας τόνισε : Πολύ στενός ο «κορσές» της Συνόδου Κορυφής για την Άγκυρα

Έχουμε μία παράνομη τουρκική NAVTEX για αυτό κάνουμε όλες τις ενέργειες που πρέπει για να αναδείξουμε την προκλητικότητα και παραβατικότητα της Τουρκίας, σε ένα διεθνές πλαίσιο το οποίο ευνοεί τις δικές μας διπλωματικές ενέργειες. Όσον αφορά το επιχειρησιακό πεδίο θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ». «Ο… «κορσές» που φορέθηκε στην Τουρκία στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο φαίνεται ότι της πέφτει πολύ στενός. Και κάνει ό,τι μπορεί με διάφορες ενέργειες προκειμένου να ξεφύγει από αυτόν. Παρά τις προκλητικές ενέργειες συνεχίζουν να μιλούν δημόσια για την ανάγκη διερευνητικών επαφών», συνέχισε επαναλαμβάνοντας ότι εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών έχει καθοριστεί και αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.

«Οπότε υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν για την Τουρκία αν εννοεί αυτά που λέει να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Θυμίζω ότι πριν λίγες ημέρες ο κ. Τσαβούσογλου έλεγε ότι θα δώσουν ημερομηνία έναρξης διερευνητικών επαφών και αντί αυτού εξέδωσαν μία νέα παράνομη NAVTEX. Είναι κατανοητή η ανάγκη στο εσωτερικό τους να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ή να θέλουν για άλλους γεωπολιτικούς λόγους να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες. Αλλά αν εννοούν ότι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών είναι κατάλληλο για να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες, ας έρθουν», συμπλήρωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι «δεν μπορεί να προκαταλάβεις τη συζήτηση για την οποία υποτίθεται ότι θα καθίσεις στο τραπέζι στέλνοντας εκεί ερευνητικά σκάφη να κάνουν έρευνες. Είναι παράνομο και δεν έχει καμία λογική».

Ο κ. Πέτσας είπε ότι ήδη μιλάμε για μια σοβαρότατη κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας να πηγαίνει τόσο κοντά στο Καστελόριζο και μάλιστα λίγες ημέρες μετά από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που την καλούσαν να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής υπενθύμισε ότι ο καταληκτικός ορίζοντας που έχει δώσει η ΕΕ για την αξιολόγηση της Τουρκίας είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι έκτοτε η συμπεριφορά της γειτονικής χώρας δεν δείχνει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση που είχε ξεκινήσει πριν την 1η Οκτωβρίου.

«Επομένως, εκ των πραγμάτων, θα τεθεί το θέμα την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε όχι μόνον κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και από τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών χθες και από άλλες χώρες. Το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο. Μιλάει ξεκάθαρα το προηγούμενο Κείμενο των Συμπερασμάτων για τα δύο άρθρα της Συνθήκης, το 29 και το 215, που περιλαμβάνουν τις κυρώσεις. Πώς αυτές εξειδικεύονται, πώς προχωρούν, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά τους είναι θέμα που θα συζητήσουν οι ηγέτες», συμπλήρωσε ενώ επισήμανε τη δήλωση του Χάικο Μάας ότι η Γερμανία εξεπλάγη από τη στάση της Τουρκίας. «Αυτό είναι ένα δείγμα αναξιοπιστίας της Τουρκίας απέναντι στους συνομιλητές της, είτε είναι η Ελλάδα ή η Κύπρος, είτε είναι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως εν προκειμένω η Γερμανία, που είναι και προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε. αυτό το διάστημα. Αυτό είναι, λοιπόν, ένα ζήτημα που για να το ξεπεράσει η Τουρκία θα πρέπει πραγματικά να δώσει διαπιστευτήρια αποκλιμάκωσης», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει αξιοπιστία και δεν θα κλείσουμε τους διαύλους επικοινωνίας για τη μία διαφορά που έχουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ