Βρέχει δισεκατομμύρια για λίγους και εκλεκτούς! Καταστροφή στην πραγματική οικονομία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λεφτά από το… ελικόπτερο πέφτουν το τελευταίο διάστημα με την επιστρεπτέα προκαταβολή, τα χαμηλότοκα κρατικά δάνεια έως και τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Ωστόσο, η αγορά ανησυχεί πως αυτά τα περίπου 10 δισ. ευρώ δεν θα φτάσουν ποτέ στην πραγματική οικονομία.

Τα 1,4 δισ. ευρώ των αναδρομικών δεν θα πάνε σε αποταμίευση, αφού οι συνταξιούχοι που θα τα πάρουν θα πρέπει να πληρώσουν φόρους, δόσεις σε τράπεζες και άλλες υποχρεώσεις. Σε καμία περίπτωση, δηλαδή, δεν θα πέσουν στην αγορά για να αυξήσουν την κατανάλωση. Μια κίνηση που με τη σειρά της δίνει δουλειά σε κόσμο, αφού μόνον έτσι αποκτούν πραγματικό τζίρο οι επιχειρήσεις.

Υπάρχει, φυσικά, η επιστρεπτέα προκαταβολή, που στην πράξη είναι χαμηλότοκα δάνεια από το κράτος. Κάποια στιγμή, δηλαδή, θα πρέπει να επιστραφούν (έστω κι αν κάποια από αυτά θα χαριστούν). Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα τα πάρουν για να πληρώσουν φόρους (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ.) και τις τρέχουσες υποχρεώσεις (ενοίκια, μισθοί, λογαριασμοί κ.ά.). Δηλαδή, θα κλείσουν «τρύπες» όχι με πραγματικά έσοδα, αλλά με δανεικά.

Με άλλα λόγια, οι τρεις κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής, τα κρατικά δάνεια και οι επιχορηγήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα πάνε σε Εφορία, Ταμεία και τράπεζες, για να αποφύγουν τις κατασχέσεις και να ανοίξουν οι λογαριασμοί τους. Γι’ αυτό και θα πρέπει να σημάνει συναγερμός. Αν υπάρξει «flat» κατανάλωση τους επόμενους μήνες, δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας (αφού δεν θα κινείται η αγορά) ούτε θα επιστρέψουν οι μισθοί στην προ Covid εποχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ