Απειλές των αμερικανών κατά της Τουρκίας μετά την αποκάλυψη του Reuters

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πληροφορία του Reuters για δοκιμή του Ρωσικού συστήματος S 400 από την Τουρκία, προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του State Department. Το οποίο αφήνει να εννοηθεί πως τα μέτρα που θα παρθούν κατά της Τουρκίας θα είναι εξαιρετικά σκληρά, εάν η είδηση της εκτόξευσης επιβεβαιωθεί. Απομένει να δούμε εάν όντως θα παρθούν μέτρα γιατί είναι δεδομένο και επίσημα ανακοινωμένο από την Τουρκία ότι θα δοκιμάζει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα, η εάν θα έχουμε μία επανάληψη του φιάσκο της συνόδου κορυφής των ευρωπαίων.

Σκληρή ανακοίνωση των ΗΠΑ με ευθεία απειλή κατά της Τουρκίας, έπειτα από την αποκάλυψη του Reuters το οποίο διαθέτει και βίντεο καθώς και πραγματογνωμοσύνη που επιβεβαιώνει την ενεργοποίηση των S 400 από τους τούρκους νωρίτερα σήμερα.

Να σημειωθεί ότι η δοκιμή έγινε την ώρα που η σύνοδος κορυφής χάϊδευε τον Ερντογάν εγκαταλείποντας Ελλάδα και Κύπρο στην τύχη τους.

Ο αμερικανός εκπρόσωπος τόνισε:

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει στην κυβέρνηση της Τουρκίας στα πιο ανώτερα επίπεδα, ότι η απόκτηση των S400 είναι απαράδεκτο γεγονός. Εάν επιβεβαιωθεί η ενεργοποίησης τους, καταδικάζουμε με τον ισχυρότερο τρόπο την εκτόξευση πυραύλων S400 ως ασυμβίβαστη με τις ευθύνες της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ.
Η ανακοίνωση αφήνει να εννοηθεί ότι θα επιβληθούν κυρώσεις εφόσον το γεγονός της εκτόξευσης επιβεβαιωθεί, οι οποίες θα είναι πολύ σκληρότερες από τις προηγούμενες.

Ποιες μπορεί να είναι οι κυρώσεις

Εφόσον η Αμερική πραγματοποιήσει την απειλή της, οι κυρώσεις μπορεί να είναι τέτοιες που πραγματικά θα συντρίψουν την τουρκική οικονομία αλλά και την θέση της στην νοτιοατλαντική συμμαχία. Κυρώσεις που για πολλούς αναλυτές θα μπορούσαν ήδη να έχουν επιβληθεί, η Τουρκία όμως κατάφερε να τις αποφύγει, για την ακρίβεια ο Τραμπ απέφυγε να τις επιβάλει, προβάλλοντας την δικαιολογία ότι οι S 400 δεν είχαν ακόμα ενεργοποιηθεί. Γεγονός που συνιστά δικαιολογία διότι και μόνο η απόκτηση τους αρκούσε για να επιβληθούν οι σκληρότερες των κυρώσεων.

Εάν λοιπόν η Αμερική κάνει το αυτονόητο μετά και την εκτόξευση του ρωσικού πυραύλου από την Τουρκία, τα πρώτα μέτρα θα είναι ολοκληρωτικό εμπάργκο της πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ στην Τουρκία, άμεση διακοπή κάθε ενίσχυσης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ Και μπορεί να φτάσουν σε μέτρα οικονομικής και εμπορικής φύσης, ακόμα και σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Τουρκίας διεθνώς.

Απομένει λοιπόν να δούμε τι προτίθενται να κάνουν οι αμερικάνοι ή εάν θα κάνουν τις πάπιες όπως οι ευρωπαίοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ