Οργή Μόσχας για την προδοσία του Βούτσιτς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διπλωματικά… απόνερα έχει δημιουργήσει η προσέγγιση Βελιγραδίου – Ουάσινγκτον, η οποία εκδηλώθηκε με την υπογραφή, στις αρχές Σεπτεμβρίου, στην Ουάσινγκτον της συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας με το Κόσοβο καθώς, σύμφωνα με τη σερβική εφημερίδα «Danas», η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Σερβία, που είχε αναγγελθεί για τις 20 Οκτωβρίου, στην επέτειο απελευθέρωσης του Βελιγραδίου από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθεί.

Την επίσκεψη Πούτιν στο Βελιγράδι είχε αναγγείλει ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς τον περασμένο Ιούνιο, όταν επισκέφθηκε τη Μόσχα. «Ο πρόεδρος Πούτιν μού επιβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί τον Οκτώβριο τη Σερβία. Θα γίνει μία μεγαλειώδης εκδήλωση υποδοχής» είχε δηλώσει τότε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ωστόσο, τώρα η εφημερίδα αποκαλύπτει, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές από το εξωτερικό, ότι η επίσκεψη αυτή ακυρώθηκε. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το Κρεμλίνο δυσαρεστήθηκε που δεν ενημερώθηκε εγκαίρως από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς για τον βαθμό εμπλοκής των Αμερικανών στα του Κοσόβου. Η Μόσχα, άλλωστε, είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της από τη στιγμή που υπεγράφη η συμφωνία της Ουάσινγκτον.

Οι ξένες διπλωματικές πηγές που επικαλείται η «Danas» επισημαίνουν ότι η Ρωσία δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αυξάνουν την επιρροή τους στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη Σερβία, που αποτελούσε τον μοναδικό τους πιστό σύμμαχο στην περιοχή. Από την άλλη, προβληματίζει τη Μόσχα ο αποκλεισμός της από τη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου, το οποίο -όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα- χρησιμοποιούσε η Ρωσία για να διατηρεί την επιρροή της στη Σερβία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ