Σχέδιο “Ασπίδα” για Θράκη-Αιγαίο με 20 F-35, πυραύλους και 1000 συνοριοφύλακες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελλάδα θα αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά που παρήγγειλαν στις ΗΠΑ οι Τούρκοι! – Περιοδεία ισχυρού εθνικού  συμβολισμού του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Μια επίσκεψη ισχυρού εθνικού συμβολισμού πραγματοποιεί στον νομό Έβρου  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος  πέταξε χθες το απόγευμα μετά την λήξη της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών απευθείας από την πρωτεύουσα της Ευρώπης, στα σύνορα της Ευρώπης, στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Εκεί που η  Frontex  μαζί με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και την Ελληνική Αστυνομία δίνουν κάθε μέρα την μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης. Μα το κυριότερο: Ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου που συνοδεύουν στην επίσκεψή του αυτή  τον Πρωθυπουργό (ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απουσιάζει  υποχρεωτικώς  λόγω καραντίνας)  εκπονούν  σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο «Ασπίδα» για την Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου. Σχέδιο το οποίο ο Πρωθυπουργός που εκτός από τον Έβρο θα επισκεφθεί και την Σαμοθράκη συζήτησε προ ημερών αναλυτικά σε τηλεδιάσκεψη που είχε με όλους τους Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στους τρεις νομούς.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει:

Μέτρα για την  περαιτέρω αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης.
Μέτρα για την περαιτέρω αμυντική θωράκιση των νήσων του Αιγαίου με νέα  πυραυλικά συστήματα
Μέτρα για την ενίσχυση της  άμυνας στο Αιγαίο και την Θράκη, σε ξηρά, αέρα και θάλασσα.
Μέτρα για την πληθυσμιακή τόνωση της περιοχής αλλά και σεβασμού των δικαιωμάτων της μειονότητας τα οποία θα ανακοινωθούν σταδιακά από την Πρόεδρο της διακομματικής επιτροπής Ντόρα Μπακογιάννη που τα επεξεργάζεται μαζί με τα κόμματα  στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας.
Όσον αφορά την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης οι κύριοι Χρυσοχοΐδης και Οικονόμου που περιόδευσαν στην περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα προετοιμάζοντας την επίσκεψη του Πρωθυπουργού ανακοίνωσαν την πρόσληψη 1000 συνοριοφυλάκων, 800 για τον Έβρο και 200 για τους Νομούς Ξάνθης και Καβάλας, οι οποίοι θα περιπολούν σε μόνιμη βάση στην  Εγνατία οδό.

Ο κ.Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της παράνομης μετανάστευσης μέσω της συνοριακής διόδου της Νυμφαίας και στον Βούλγαρο Πρόεδρο που επισκέφθηκε την Αθήνα καθώς εσχάτως παρατηρείται ότι οι  Τούρκοι προωθούν παράνομους  μετανάστες στην Ελλάδα μέσω  του εδάφους της πρόθυμης Βουλγαρίας.

Οι συνοριοφύλακες θα ενισχυθούν επίσης με νέο προσωπικό ενόπλων δυνάμεων. Στα επόμενα χρόνια 15.000 οπλίτες θα κατανεμηθούν σε Έβρο-νησιά του Αιγαίου μετατρέποντας το ελληνικό έδαφος σε «αστακό».

Τα «τουρκικά» F-35 παίρνει η Ελλάδα
Πέραν της θωράκιση των συνόρων σε έμψυχο δυναμικό, προχωρά με ταχείς ρυθμούς εντός του 2021 και του 2022 και η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων με εξοπλισμούς. Το νέο πρόγραμμα θα είναι εμπροσθοβαρές προκειμένου  να μην επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος με νέες εγγραφές τα έτη 2023 και 2024 όπου η κατάσταση είναι επιβαρυμένη από λήξεις ομολόγων.

Κατά την επίσκεψη Πομπέο δρομολογήθηκε η προμήθεια 20 F-35  τα 6 εκ των οποίων θα αγοραστούν με έξυπνο δανεισμό  μέσα στο 2012 και θα αποτελέσουν μαζί με τα 6   πρώτα  Rafale την δύναμη πυρός της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Oι ΗΠΑ απαύδησαν από την συμπεριφορά των Τούρκων και μας πωλούν με διευκολύνσεις και με την διαδικασία  government to government τα F-35 που είχαν παραγγείλει οι γείτονες.

Η εκ μέρους των αγορά και χρήση των S400 ξεχείλισε το ποτήρι. Το οποίο ξεχείλισμα δεν περιορίζεται μόνο στην προμήθεια των F-35 αλλά και στο μακρινό αυτή την στιγμή ενδεχόμενο να μεταφερθεί η βάση του Ινσιρλίκ στην Κρήτη. Το θέμα χαρακτηρίζεται μεν «πρώιμο» αλλά ήδη συζητείται επισήμως στην Γερουσία των ΗΠΑ.

Σε λίγες μέρες λήγει επίσης η ετήσιας διάρκειας αμυντική συμφωνία Ελλάδος-ΗΠΑ. Η  κυβέρνηση θα εισηγηθεί στο Κοινοβούλιο την πενταετή επέκταση της.

Πέραν αυτών το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει αγορά πυραύλων spike  από το Ισραήλ μαζί με drone  και αντί  drone καθώς και κατασκευή τεσσάρων φρεγατών και ίσως την ενεργοποίηση της  option για την κατασκευή 2 νέων υποβρυχίων 214 από την Γερμανία.

Όσον αφορά τέλος την πληθυσμιακή τόνωση της Θράκης και τα δικαιώματα της μειονότητας ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται διατεθειμένος να δεχθεί τις προτάσεις της Διακομματικής Επιτροπής υπό την Ντόρα Μπακογιάννη: Γενναία αύξηση των εισακτέων του Δημοκριτείου Θράκης, ρυθμίσεις ανάσα για τα δάνεια των παλλινοστούντων Ποντίων που απέμειναν στην περιοχή, νέα προγράμματα αγροτικού αναδασμού.

Όσον αφορά τέλος τη μειονότητα η έμφαση δίδεται στον ριζικό εκσυγχρονισμό της μειονοτικής εκπαίδευσης και σε επί μέρους ρυθμίσεις θρησκευτικών  ζητημάτων. Θέμα κατάργησης της Σαρία πάντως δεν τίθεται.

πηγή: «ΕΣΤΙΑ»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ