Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022

Στα ύψη τα κρούσματα… ανεργίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι ισχυει για την αδεια των Χριστουγέννων με την κυβέρνηση Μητσοτακη

Δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που περιμένουν πώς και...

Τουρισμός για Όλους: Πότε ειναι η νέα κληρωση

Στα τέλη Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η νέα κλήρωση για...

Το καλάθι του Άγιου Βασίλη: Ποια προϊόντα θα περιλαμβάνει

Η αντίστροφή μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ξεκινήσει και...

ΕΦΚΑ: Πώς να ρυθμίσετε τις οφειλές σας σε 24 δόσεις

Σε 24, αντί 12 που ίσχυε, αυξάνονται οι μηνιαίες...

Γολγοθάς για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο: Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

Πολύ νωριτερα απο άλλες χρονιές ξεκινά απο σημερα το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων. Μιλάμε για ένα εικοσαήμερο… σπριντ για τους εργαζόμενους, οι οποίοι μέχρι τα Χριστούγεννα θα δουλεύουν ασταμάτητα!

Οι εφοπλιστές θα γίνουν πλουσιότεροι χάρη στο πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Αναποτελεσματικό για τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες μεταφέρουν...

Οριστικό τέλος στις πρόωρες συντάξεις

Η εφαρμοστική εγκύκλιος την οποία εξέδωσε ο ΕΦΚΑ...

Κικίλιας: Η χρονιά για τον τουρισμό θα κλείσει με 3 δις ευρώ παραπάνω από όσο υπολογίζαμε

Στην τεράστια επιτυχία που σημείωσε φέτος ο τουρισμός αναφέρθηκε...

Ληστεία! Έχουμε την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη

Για τριτη εβδομάδα εχουμε την πιο ακριβή βενζινη στην Ευρώπη. Εάν συνυπολογίσουμε και τους χαμηλούς μισθούς, το μέγεθος της ληστείας εις βάρος των Ελλήνων γίνεται εμφανέστατο…

Απέτυχε η νέα συνάντηση Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες

Σε μεγάλο πονοκέφαλο έχει εξελιχθεί για την κυβέρνηση και...

Ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα και δυσοίωνες προβλέψεις για την άνοιξη αναμένει ο κόσμος της εργασίας, καθώς η εμμονική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν έχει σταθεί ικανή να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Με απαρχή το καθολικό lockdown που επιβλήθηκε στη χώρα τον περασμένο Μάρτιο, η ανεργία πήρε έπειτα από χρόνια και πάλι την ανιούσα και τα μέτρα που έχουν υλοποιηθεί, αντί να ενισχύσουν το διαθέσιμο εισόδημα και άρα την κατανάλωση, στοχεύουν σχεδόν αποκλειστικά στη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις, αγνοώντας το γεγονός ότι ακόμη και εκπρόσωποι εγχώριων εργοδοτικών οργανώσεων, έως και το ΔΝΤ (!), φωνάζουν για το ακριβώς αντίθετο!

Τα δεδομένα
Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι μετά το ισχυρό σοκ της περασμένης άνοιξης, η αγορά εργασίας έχει περάσει σε φάση αναιμικής ανάκαμψης, χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη ενσωματωθεί τα ολοένα και αυξανόμενα περιοριστικά μέτρα στην Αττική που ως γνωστόν περιλαμβάνει το περίπου 40% του πληθυσμού της χώρας. Και μπορεί μεν να επιλέχθηκε για τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα η τηλεργασία έναντι του lockdown, ωστόσο τα πολύ αυστηρά μέτρα στη διασκέδαση (εστίαση, πολιτισμός, καταλύματα κ.ά.) έχουν ελαχιστοποιήσει τον τζίρο για ένα αξιοσημείωτο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας.

Πλασματικοί αριθμοί
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., τον Ιούλιο η ανεργία ανήλθε σε 16,8%, ήτοι 773.641 άτομα. Βεβαίως, τα στοιχεία αυτά είναι παραπλανητικά καθώς, με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την έρευνα εργατικού δυναμικού στα κράτη-μέλη, λόγω της πανδημίας Covid-19, τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από τρεις μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους!

Το πόσο αναξιόπιστα είναι τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. επιβεβαιώνεται από το τεράστιο χάσμα που παρατηρείται σε σχέση με τους ανέργους που ανακοινώνει ο ΟΑΕΔ. Χαρακτηριστικά, τον Αύγουστο οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του οργανισμού ήταν 1.090.133 άτομα, δηλαδή 300.000 περισσότεροι άνεργοι από αυτούς που «βλέπει» η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ενώ το πλέον ανησυχητικό είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς, το 51,75%, είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών. Πώς επιλέγει το κράτος να τους ενισχύσει; Επιεικώς αδιάφορα, καθώς επίδομα λαμβάνουν μόνο 143.005 άτομα.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εργασίας θεωρεί σκόπιμο να πανηγυρίζει για τις πενιχρές επιδόσεις που καταγράφει το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Μπορεί μεν το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων του Σεπτεμβρίου να ήταν θετικό κατά 38.529 θέσεις εργασίας, όμως το πρώτο εννεάμηνο του έτους, δηλαδή το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2020, οι νέες θέσεις εργασίας ήταν 154.176 έναντι 287.537 το 2019, δηλαδή 133.361 λιγότερες.

Χωρίς καμία επίσημη ή ανεπίσημη επεξήγηση, ο ΕΦΚΑ αποσιωπά τα στοιχεία για την απασχόληση, καθώς η τελευταία μηνιαία έκθεση αφορά τα στοιχεία του Ιανουαρίου του 2020, δηλαδή πριν από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων και το lockdown.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι εκθέσεις αυτές θεωρούνται οι πλέον κρίσιμες, καθώς περιλαμβάνουν δεδομένα, όπως τον αριθμό των εργαζομένων για τους οποίους υποβάλλονται Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, το είδος της απασχόλησης (πλήρης – μερική) και κυρίως, το ύψος των αποδοχών τους. Επομένως, εάν είχαν δημοσιευθεί οι εκθέσεις απασχόλησης του ΕΦΚΑ θα ήταν απολύτως αποτυπωμένες και οι έντονες πιέσεις για μειώσεις μισθών που δέχονται οι εργαζόμενοι που δεν επηρεάζονται άμεσα αλλά έμμεσα από την πανδημία.

Οι εκτιμήσεις
Με αυτά τα δεδομένα, οι προοπτικές προδιαγράφονται ζοφερές, κάτι που παραδέχονται οι διεθνείς οργανισμοί. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανεργία αναμένεται να εκτοξευθεί στο 19,9% για το 2020 συνολικά, ενώ θα μειωθεί το 2021 στο 16,8%. Ταυτόσημη εκτίμηση, στο 19,9%, κάνει για το 2020 και το ΔΝΤ, που όμως σημειώνει ότι το 2021 η μείωση θα είναι σημαντικά μικρότερη, στο 18,3%.

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει να στρουθοκαμηλίζει, καθώς προβλέπει στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού ότι η ανεργία θα ανέλθει στο 18,6% φέτος, για να υποχωρήσει το 2021 στο 16,5%.

Οι 15 παρεμβάσεις Βρούτση που πήγαν στον βρόντο

Αναστολή των συμβάσεων εργασίας και αποζημίωση ειδικού σκοπού

Ειδική ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Αδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς.

Τηλεργασία.

Παράταση της τακτικής επιδότησης ανεργίας.

Διεύρυνση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους κλάδους που επλήγησαν από την πανδημία.

Θέσπιση μηχανισμού υποστήριξης των επιχειρήσεων και των εισοδημάτων των εργαζομένων (συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών) «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 36.500 ανέργους.

Οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού και των ξεναγών μέσω αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας στους εποχιακά εργαζομένους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα με τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης από 100 σε 50.

Μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες.

Κάλυψη από το κράτος του δώρου Πάσχα, του επιδόματος καλοκαιρινής αδείας και του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζομένους σε αναστολή σύμβασης.

Στοχευμένα επιδοτούμενα προγράμματα χιλιάδων θέσεων του ΟΑΕΔ.

Πρόγραμμα 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.

Επιπλέον μείωση από το 2021 των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνετρίβη τουρκικό μαχητικό αεροσκαφος

Σύμφωνα με ΜΜΕ, που επικαλούνται το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ο πιλότος κατάφερε να χρησιμοποιήσει εγκαίρως το εκτινασσόμενο κάθισμα και σώθηκε, αλλά για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ζατρίκιον: Η αρχαιοελληνική επινόηση που κατέκτησε τον κόσμο

Το σκάκι που όλοι γνωρίζουμε σήμερα είναι το αρχαιοελληνικό...

Τελος εποχής στο λαμπερό Χόλιγουντ – Εφυγε απο τη ζωη η κορυφαία πρωταγωνίστρια της νιότης...

Μια απο τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς, πρωταγωνίστρια της κορυφαιας...

Κολωνός: Η 12χρονη που βίαζε ο Μίχος αναγνώρισε γνωστό βουλευτή σαν πελάτη της;

Η Συγκεκριμένη είδηση δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής, υπάρχουν όμως...

Πυροβόλησαν στο πρόσωπο τον διοικητή της ΟΠΚΕ – Ειναι σε κρίσιμη κατάσταση

Οργή και αγανάκτηση ξεχειλίζει στην κοινότητα των Ρομά,...

Τι σημαίνει η ελληνική γλώσσα λίγοι από μας το γνωρίζουν

Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες...

Επίθεση των ΜΑΤ στον πατέρα του 16χρονου που φωναζε: Τον γιο μου σκοτώσανε!

Σε βίντεο που  δημοσιεύουν τοπικά σάιτ, οι άνδρες των...

Κάστανα, τα οφέλη του χειμωνιάτικου καρπού για τον ανθρώπινο οργανισμό

Τα κάστανα εμφανίζονται με τα πρώτα κρύα και συμβολίζουν...

Ο Μητσοτάκης διέσυρε την Ελλάδα!

Άφησε αναπάντητη την πρόκληση Ράμα και δήλωσε υπέρμαχος της...