Φαίνεται ότι ο Βασίλης Κικίλιας είναι ο μόνος που παράγει έργο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μήπως θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που κάποιος διεθνής οργανισμός αποφάσισε να ιδρύσει γραφεία στη χώρα μας με αρμοδιότητες που θα αφορούν όλη την Ευρώπη; Εχετε κάθε λόγο να μην το θυμάστε, καθώς, αν συνέβη, θα είναι αρκετές δεκαετίες πίσω… Γι’ αυτό αποτελεί «παράσημο» για τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια η επιλογή της Ελλάδας ως έδρας του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ποιότητα της Υγειονομικής Περίθαλψης και την Ασφάλεια των Ασθενών.

Ο υπουργός Υγείας μετέβη την περασμένη Πέμπτη στα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στην Κοπεγχάγη μαζί με συνεργάτες του και είχε σειρά συσκέψεων, ξεκινώντας με τον περιφερειακό διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη Hans Kluge και συνεχίζοντας με αξιωματούχους του οργανισμού από όλον τον κόσμο. Οι… διαπραγματεύσεις, όπως μαθαίνουμε, διήρκεσαν όλη την ημέρα, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν και οι εξελίξεις όσον αφορά το θέμα του εμβολίου.

Η επιλογή της Ελλάδας αποτελεί αναγνώριση στη διαχείριση της πανδημίας, στην υλοποίηση πολιτικών Δημόσιας Υγείας, όπως η επιτυχής εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όπως η ψήφιση του νόμου για την ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ). Μάλιστα, οι δύο άνδρες συζήτησαν και το ενδεχόμενο να προχωρήσουν ξανά σε νέα κοινή δήλωση σε έναν μήνα, όταν θα συμπληρώνεται ένας χρόνος εφαρμογής του αντικαπνιστικού.

Το νέο Γραφείο του ΠΟΥ θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των ευρωπαϊκών χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή τεχνικής βοήθειας, υποστήριξης και ηγεσίας στην ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών. Στόχος του περιφερειακού διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη και του υπουργού Υγείας είναι η λειτουργία του Γραφείου τους επόμενους μήνες και για τα επόμενα πέντε χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ