Σε αχαρτογράφητα νερά το Κυπριακό!

Και τώρα προσδεθείτε (!), με τα μάτια στραμμένα στη μαρτυρική Κύπρο. Στις χθεσινές «εκλογές» στα κατεχόμενα από τον τουρκικό στρατό εδάφη ο εκλεκτός του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ, κατάφερε να επικρατήσει με διαφορά λίγων χιλιάδων ψήφων του μετριοπαθούς απερχόμενου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Από τον Μιχάλη Ψύλο

«δημοκρατία»

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, άλλωστε, ο ίδιος ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι δέχθηκε απειλές ακόμη και κατά της ζωής του και ασφυκτική πίεση από την Τουρκία. Οικονομολόγος, σύμβουλος επιχειρήσεων, «υπουργός Οικονομικών» στο ψευδοκράτος, αλλά κυρίως καναλάρχης, ο Τατάρ ίδρυσε το 1996 το Kanal T, το πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, και κατόρθωσε στην πάροδο του χρόνου να αναρριχηθεί στις πρώτες γραμμές της πολιτικής σκηνής ως άνθρωπος του Ερντογάν.

Χάρη στη στήριξη του Τούρκου προέδρου και του συνόλου σχεδόν του φιλοερντογανικού Τύπου στην Τουρκία, ο Τατάρ κατάφερε να νικήσει, παίρνοντας ως προεκλογικό δώρο και το άνοιγμα έπειτα από 46 χρόνια του παραλιακού μετώπου της κατεχόμενης Αμμοχώστου, λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο. Στη νίκη του εκλεκτού του Ερντογάν συνέβαλε, επίσης, η μεγάλη κινητοποίηση από την Τουρκία των εποίκων, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα στις διάφορες περιοχές των κατεχόμένων εδαφών.

Στις περιοχές όπου μεταφέρθηκαν οι Τούρκοι έποικοι μετά την εισβολή του «Αττίλα» το 1974 αυξήθηκε σημαντικά η συμμετοχή σε σχέση με τον πρώτο γύρο, με αποτέλεσμα να αποσπάσει ο υποψήφιος του Ερντογάν τη μεγαλύτερη διαφορά από τον Ακιντζί.

Έτσι, στην κατεχόμενη περιφέρεια του Τρίκωμου, όπου υπάρχει μεγάλη παρουσία εποίκων, ο Τατάρ απέσπασε το 70,8% (9.343 ψήφους) και ο Μουσταφά Ακιντζί το 29,2% (3.855 ψήφους). Στην «περιφέρεια» της κατεχόμενης Αμμοχώστου ο Τατάρ πήρε 57,5% (18.378 ψήφους) και ο Ακιντζί 42,5% (13.603 ψήφους). Αντίθετα, ο Ακιντζί επικράτησε σε περιοχές χωρίς μεγάλη παρουσία Τούρκων εποίκων, οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πιο κοσμικές, όπως η Λευκωσία, όπου ο απερχόμενος πρόεδρος εξασφάλισε ποσοστό 56,1% (24.059 ψήφους), ενώ ο Τατάρ πήρε το 43,9% (18.799 ψήφους).

Με την ανάληψη της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων από τον Ερσίν Τατάρ διευκολύνονται οι κινήσεις της Αγκυρας στο Κυπριακό και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Το Κυπριακό δεν μπαίνει απλώς σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά οδηγείται πλέον στη λογική των «δύο κρατών», όπως προσπαθεί από την αρχή της εισβολής η Αγκυρα δίχως να το έχει καταφέρει έως σήμερα. Ο Τατάρ τάσσεται υπέρ της ύπαρξης «δύο κρατών» στην Κύπρο και αμέσως μετά τη νίκη του χρησιμοποίησε το σύνθημα του Ραούφ Ντενκτάς από την επομένη της εισβολής του 1974 «για συνομιλίες με βάση τις πραγματικότητες στο νησί». Εχει, μάλιστα, ξεκαθαρίσει ότι, για να εμπλακεί σε συνομιλίες, αποτελεί προϋπόθεση μια συμφωνία για τον διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων. Λες και το Κυπριακό γεννήθηκε από τη «μάχη» για την κατανομή… πόρων.

«Θα ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με την Τουρκία για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τατάρ και πρόσθεσε: «Είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι και να λύσουμε το Κυπριακό με βάση τις πραγματικότητες στο νησί… Εάν οι Ελληνοκύπριοι φίλοι μας διαβάσουν σωστά τις στρατηγικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες στην περιοχή μας και λάβουν υπόψη το μέλλον, πιστεύω ότι δεν θα είναι δύσκολο για εμάς να καθίσουμε στο τραπέζι και να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Ποια συμφωνία, όμως, θέλουν ο Τατάρ και ο Ερντογάν; Είναι οι περίφημες «εναλλακτικές φόρμουλες», σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως, για παράδειγμα, η συνομοσπονδία ή η «λύση» των «δύο κρατών». Μόνο που «συνομοσπονδία» είναι το τυράκι στη φάκα, αφού μια τέτοια λύση θα οδηγούσε στη διάλυση του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λύση χωρίς την απαλλαγή από την κατοχή δεν μπορεί να υπάρξει! Και αν κάποιοι πιστεύουν ότι με την ικανοποίηση των προκλητικών απαιτήσεων της Αγκυρας θα σταματήσει να… θυμώνει ο Ερντογάν και να μας παρενοχλεί στο Αιγαίο, κάνουν τεράστιο λάθος. Πλανώνται πλάνην οικτρά! Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψει η Ελλάδα να οδηγηθεί η Κύπρος σε οριστική και θεσμικά κατοχυρωμένη διχοτόμηση.

Όποιοι νομίζουν ότι ο Ερντογάν θα «κάτσει ήσυχα» και θα πάψει να επιδιώκει την κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου δεν έχουν καταλάβει καθόλου τη νεοοθωμανική πολιτική του Τούρκου προέδρου. Να μείνουμε, λοιπόν, αποφασιστικά και με γενναιότητα στο πλευρό της Κύπρου. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ