Απεμπολήσαμε κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας-Το δίκαιο της θάλασσας προβλέπει καταδίωξη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε ποια είναι η κατάσταση σύμφωνα με τον ΟΗΕ αναφορικά με τα θαλάσσια σύνορα της χώρας…  

Η Ελλάδα έχει αυτή την στιγμή χωρικά ύδατα 6 ΝΜ και υφαλοκρηπίδα με εξωτερικά όρια 200 ΝΜ 

Table of claims to maritime jurisdiction

Στην σελίδα της Ελλάδας στον ΟΗΕ υπάρχει και η σχετική επιστολή για τα όρια της  υφαλοκρηπίδας …

ontinentalself

Ποια είναι τα κυριαρχικά δικαιώματα μας και οι δυνατότητες καταδίωξης του Ουρούτς Ρέις…;;
 
Διαβάστε τώρα τι αναφέρει το άρθρο 77 του δικαίου της θάλασσας…

Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας

Άρθρο 77 Δικαιώματα του παράκτιου κράτους στην υφαλοκρηπίδα
1. Το παράκτιο κράτος ασκεί στην υφαλοκρηπίδα κυριαρχικά δικαιώματα προς το σκοπό της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων αυτής.
2. Τα δικαιώματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1, είναι αποκλειστικά υπό την έννοια ότι αν το παράκτιο κράτος δεν εξερευνά την υφαλοκρηπίδα ή δεν εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, κανείς δεν μπορεί να αναλάβει αυτές τις δραστηριότητες χωρίς ρητή συναίνεση του παράκτιου κράτους.
3. Τα δικαιώματα του παράκτιου κράτους στην υφαλοκρηπίδα δεν εξαρτώνται από την πραγματική ή ιδεατή κατοχή ή από οποιαδήποτε ρητή διακήρυξη….

Άρα σήμερα που μιλάμε έχουμε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της υφαλοκρηπίδας μας.

Δικαίωμα καταδίωξης σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας…
Άρθρο 111 Δικαίωμα συνεχούς καταδίωξης
1. Η συνεχής καταδίωξη ξένου πλοίου μπορεί να γίνεται όταν οι αρμόδιες αρχές του παράκτιου κράτους έχουν σοβαρούς λόγους να πιστεύουν ότι το πλοίο παραβίασε τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους αυτού….

2. Το δικαίωμα της συνεχούς καταδίωξης εφαρμόζεται, mutatis mutandis*, για παραβάσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη ή στην υφαλοκρηπίδα, συμπεριλαμβανομένων και των ζωνών ασφαλείας γύρω από τις εγκαταστάσεις της υφαλοκρηπίδας, των νόμων και των κανονισμών του παράκτιου κράτους που εφαρμόζονται σύμφωνα με τη σύμβαση αυτή στην αποκλειστική οικονομική ζώνη ή στην υφαλοκρηπίδα, περιλαμβανομένων και των ζωνών ασφαλείας.
3. Το δικαίωμα της συνεχούς καταδίωξης παύει μόλις το καταδιωκόμενο πλοίο εισέλθει στα χωρικά ύδατα της χώρας του ή τρίτου κράτους.

(*mutatis mutandis =κατά περίπτωση,τηρουμένων των αναλογιών)
5. Το δικαίωμα της καταδίωξης μπορεί να ασκηθεί μόνο από πολεμικά πλοία ή στρατιωτικά αεροσκάφη ή άλλα πλοία ή αεροσκάφη με εμφανή διακριτικά στοιχεία ότι ανήκουν σε κρατική υπηρεσία και είναι εξουσιοδοτημένα για το σκοπό αυτό.

Τι βιώνουμε το τελευταίο διάστημα…;
Mας έχουν μπλέξει σκόπιμα, με κόκκινες γραμμές για τα 6 και 12 ΝΜ των χωρικών υδάτων, ενώ έχουμε καραμπινάτη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων της υφαλοκρηπίδας…
Εξ ου και η επιστολή της χώρας μας στον ΟΗΕ της 12ης Αυγ. 2020 όπου καταγγέλλεται η τουρκία για παραβίαση  κυριαρχικών της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας με τις σεισμικές έρευνες του Ορούτς Ρέις…

Screenshot 2020 09 07 A 74 988 E A 74 9882

Screenshot 2020 09 07 A 74 988 E A 74 9883

Μην ψάχνουμε για κόκκινες γραμμές στα 6 ή στα 12 ΝΜ…
Υπάρχει κόκκινη γραμμή στα 200 ΝΜ της υφαλοκρηπίδας που παραβιάζεται συνεχώς….
Έχουμε “καραμπινάτη” παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων υφαλοκρηπίδας, για την οποία το δίκαιο της θάλασσας προβλέπει καταδίωξη !!

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ