Xρυσοπληρώνουν σύμβουλο για τα 32 δις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακόμα ένα φάουλ από την κυβέρνηση, αυτή τη φορά για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η υπηρεσία που θα κληθεί να διαχειριστεί το κονδύλι των 32 δισ. ευρώ, που θα λάβει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια, θα προκύψει από απευθείας ανάθεση.

Τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Πτωχευτικού Κώδικα (ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής) προβλέπει τη σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης. Η ειδική υπηρεσία θα είναι αυτοτελής, θα υπάγεται στον υπουργό Οικονομικών και θα ολοκληρώσει τις εργασίες της στις 31 Μαρτίου 2027.

Σκοπός της υπηρεσίας είναι ο συντονισμός στη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης καθώς και η παρακολούθηση και ο συντονισμός στην υλοποίηση των προγραμμάτων και των έργων τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα διατεθούν στην Ελλάδα.

Πού είναι το περίεργο; Ότι ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, με ειδική ευθύνη για το νέο Ταμείο, λέει πως το Δημόσιο θα προσλάβει εξωτερικό σύμβουλο που θα τον πληρώσουν αδρά οι Έλληνες πολίτες. Λες και δεν υπάρχουν άξια στελέχη στο Δημόσιο να αναλάβουν τον ρόλο αυτό.

Η ετήσια δαπάνη για αμοιβές και άλλα κόστη ανέρχεται σε περίπου 870.000 ευρώ, αλλά και 1.240.000 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, από τη δυνατότητα σύναψης δύο συμβάσεων παροχής υπηρεσιών για την υποστήριξη υποβολής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Παράλληλα προβλέπεται δαπάνη 29.000 ευρώ από την καταβολή ειδικής ανταμοιβής (bonus) στον διοικητή της ειδικής υπηρεσίας, στην περίπτωση επίτευξης των στόχων. Επίσης προβλέπεται εφάπαξ δαπάνη 110.000 ευρώ για τη προμήθεια του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τη λειτουργία της υπηρεσίας.

Ο διοικητής διορίζεται με κοινή απόφαση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών ως προϊστάμενος της εν λόγω ειδικής υπηρεσίας, με τον μισθό του γενικού γραμματέα. Η θητεία του είναι τριετής και μπορεί να ανανεώνεται με όμοια απόφαση μέχρι την ημερομηνία κατάργησης της ειδικής υπηρεσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ