Βατερλό για τον κρυπτόμενο Μητσοτάκη ο αιφνιδιασμός Τσίπρα στη Βουλή – Ακάλυπτος ο Σταϊκούρας – Τρικυμία εν κρανίω στην κυβέρνηση Γεραπετρίτη!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Γ. Λακόπουλου από το anoixtoparathyro.gr

Δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020. Από το πρωί η συζήτηση στη Βουλή για το «έμοιαζε με κηδεία«.

Υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ ανέβαιναν στο βήμα και έβαζαν ο καθένας το καρφί στο φέρετρο ενταφιασμού της ζωής όσων θα χάσουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες και τα «κοράκια» των funds.

Κατά τα συνήθη στα δύσκολα, το Μέγαρο Μάξιμου έθεσε σε καθεστώς ειδικής προστασίας τον Πρωθυπουργό -που διολίσθησε κοινοβουλευτικά επιλέγοντας την απουσία από ένα τόσο κρίσιμο νομοθέτημα.

Από τη γυάλα του ήταν έτοιμος να διαβάσει το «ότο-κιου» το νιοστό «διάγγελμα του», με την προσδοκία να απομακρύνει τις ευθύνες του για την παντελή προετοιμασία απέναντι στην πανδημία που τον «δόξαζε» την άνοιξη.

Στο Κοινοβούλιο οι δικοί του, με την αίσθηση της αριθμητικής υπεροχής, έδειχναν να εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία. Χωρίς την αίσθηση κίνδυνου απέναντι στη λαϊκή αντίδραση, καθώς είχαν την βεβαιότητα ότι το μιντιακό σύστημα θα καλύψει το ανοσιούργημα που θα ψήφιζαν. Δεν έβλεπαν τη ώρα να κλείσει η θλιβερή συνεδρίαση, με την πεποίθηση ότι θα μείνουν χωρίς συνέπειες.

Και τότε μπήκε στην αίθουσα ο Αλέξης Τσίπρας και τίναξε την κυβερνητική αναλγησία στον αέρα. Με την ομιλία του κατεδάφισε το νομοσχέδιο και διέσυρε τον δραπέτη- πρωθυπουργό.

Εκεί που υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ πίστευαν πως τελειώνει το μαρτύριο τους, με τον επίλογο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαπίστωσαν ότι τώρα αρχίζει.

Χαρακτηριστικό της παραζάλης ήταν ότι μετά τον υπουργό κατά του οποίου στρέφεται πρόταση μομφής, ανέθεσαν την απάντηση στον …Κικίλια, που προκάλεσε μάλλον την συμπάθεια με την παρέμβασή του.

Το πρώτο σχόλιο των κοινοβουλευτικών παρατηρητών -μετά την κοινή παραδοχή για την επιτυχία του αιφνιδιασμού από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- αφορούσε την ολέθρια- για την κυβέρνησή του- γκάφα του Πρωθυπουργού: θεώρησε ότι κρυπτόμενος δεν μπαίνει στην εικόνα της συμφοράς και άρα της φθοράς.

Το σοκ από τον αιφνιδιασμό ακινητοποίησε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Μητσοτάκη που δεν βρήκε την αντοχή να σπεύσει στη Βουλή, έστω την τελευταία στιγμή, ενώ είχε περιθώριο. Για να αντιμετωπίσει αυτοπροσώπως την δραματική θέση στην οποία βρέθηκε η κοινοβουλευτική του ομάδα και οι υπουργοί του.

Αντ’ αυτού εμφανίσθηκε ως… πρωθυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ ο Γ. Γεραπετρίτης σε εμφανή σύγχυση και ο ίδιος. Πρώτα κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι… δεν έλαβε υπόψη του ότι θα υπήρχε ένα ακόμη πρωθυπουργικό «διάγγελμα».

Αλλά στη συνέχει άρχισε να… τρολάρει τον… Πρωθυπουργό λέγοντας ότι «εμείς τα Σαββατοκύριακα δεν πάμε διακοπές». Όταν όλοι γνωρίζουν ότι είναι σπάνιο να βρει κανείς Σαββατοκύριακο που δεν αξιοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για αποδράσεις αναψυχής.

Ούτε λόγος βεβαίως για την συνήθη αντίδραση των Πρωθυπουργών να μετατραπεί η μομφή κατά Σταϊκούρα σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Αυτό ισοδυναμεί με νέα γκάφα. Όπως αμέσως επισήμανε ο Ανδρέας Λοβέρδος, υποδηλώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν καλύπτει με την εμπιστοσύνη του τον Σταικούρα

Σε εμφανή αποσταθεροποίηση ο Γ. Γεραπετρίτης- ζήτησε σε μάλλον ανοίκειο ύφοςαπό τον Λοβέρδο να το πάρει πίσω, αλλά δεν μετέφερε την πρωθυπουργική κάλυψη στον υπουργό.

Ενδεχομένως μέχρι να αρχίσει η τριμερής αντιμέτρηση στη Βουλή η τρικυμία εν κρανίω θα περάσει από την κυβέρνηση και στα στελέχη της. Είναι προφανές ότι σε συνεννόηση με το μιντιακό σύστημα από την καλύπτει θα προσπαθήσει να επουλώσει τις πληγές της.

Αλλά η εικόνα δεν αλλάζει. Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε ένα συντριπτικό χτύπημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, οδήγησε την κυβέρνησή του σε κοινοβουλευτική ήττα και τον Πρωθυπουργό σε πολιτικό Βατερλό. Τον σέρνει στη Βουλή για να απολογηθεί επί του νομοσχεδίου που σφαγιάζει οικογένειες και πλουτίζει τα «αρπακτικά».

Για τον Τσίπρα ήταν επίδειξη πολιτικής οξυδέρκειας και κοινοβουλευτικής τακτικής. Για την κυβέρνηση όμως ήταν μοιραία μέρα Το σφυροκόπημα που θα δεχθεί για τρία 24ωρα σε ζωντανή μετάδοση, θα είναι η αρχή της αντίστροφης μέτρησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ