Λουτήρες και νομισματικοί θησαυροί στο Χιλιομόδι Κορινθίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συστηματικής αρχαιολογικής ερεύνης στο Χιλιομόδι Κορινθίας, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Αρχαίας Τενέας», υπό την διεύθυνση της αρχαιολόγου δρος Έλενας Κόρκα και με φορέα υλοποιήσεως την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι ανασκαφικές έρευνες συνεχίστηκαν στον χώρο του λουτρικού συγκροτήματος που είχε ενετοπισθεί το 2019. Αποκαλύφθηκαν χώροι παροχής των υδάτων του λουτρού, και ολοκληρώθηκε η ανασκαφή του χώρου των αποδυτηρίων, που καλύπτεται από πήλινες πλάκες δαπέδου και περιμετρικά στους τοίχους του ενετοπίζονται κτιστά θρανία. Στις αίθουσες με τις οποίες επικοινωνούν τα αποδυτήρια ευρέθησαν πισίνα, λουτήρες με πήλινο δάπεδο και κατάλοιπα αψιδωτής κατασκευής.

Το λουτρικό συγκρότημα φαίνεται πως κατεσκευάσθηκε αρχικά στα χρόνια του Αυγούστου με παρεμβάσεις και ανακατασκευές μέχρι και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Το βόρειο τμήμα του είναι πιθανό να θεμελιώθηκε σε τοίχο αρχαϊκών χρόνων που συνδέεται με την χρήση του πηγαδιού που διερευνήθηκε το 2019. Βόρεια του πηγαδιού και του αρχαϊκού αποθέτη ευρέθησαν σωρεία κεραμικής, ένα χάλκινο δαχτυλίδι, χάλκινες και οστέινες περόνες, ένα ζωόμορφο ειδώλιο, όλα αρχαϊκών χρόνων. Σε διάφορες χρονικές περιόδους της αρχαιότητας ανήκουν και τα περισσότερα από 400 νομίσματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η εντοιχισμένη επιγραφή σε λίθινα βάθρο αγάλματος που χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ. Φέρει το όνομα «Πεισανδρίδας» και αποτελεί την πρώτη ένδειξη συνδέσεως της Τενέας με την Τένεδο, ππέραν των φιλολογικών πηγών. Ο Πίνδαρος αναφέρει τον Πείσανδρο ως γενάρχη της ηγεμονικής οικογένειας της Τενέδου, των Πεισανδριδών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ