13/06/2021

Ο Ροζάκης στη γραμμή Παυλόπουλου για «νόμιμη άμυνα»… Επιτέλους

Στην Κυριακάτικη «Καθημερινή» έχει άρθρο ο Χρήστος Ροζάκης με τίτλο «Ποιες πρέπει να είναι οι ελληνικές κόκκινες γραμμές». Σε αυτό το άρθρο του ο κ. Ροζάκης φυσικά και κινείται στις γνωστές σε αυτόν γραμμές ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Δηλαδή σε γραμμές που λίγο ως πολύ δικαιολογούν τη θέση ότι η Τουρκία δεν παραβιάζει εθνική κυριαρχία προς το παρόν γιατί δεν έχουμε επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ν.μ.

Εδώ όμως αρχίζει κάτι να φαίνεται ως προς το πού το πάει προς το μέλλον.  Πριν απ’ όλα με το να λέει ότι ο Ερντογάν δεν παραβιάζει κυριαρχία όσο αφήνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 6 ν.μ., στην ουσία -έστω και άθελά του- αναγνωρίζει την αναγκαιότητα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. αν όχι στο Αιγαίο, τουλάχιστον στην Μεσόγειο ιδίως σε Κάρπαθο, Ρόδο, Κρήτη.

Εκεί όμως που ο κ. Ροζάκης ξεπερνάει τον εαυτό του είναι όταν μιλάει για το τι θα συμβεί αν η Τουρκία παραβιάσει τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές».  Και λέει: «Εάν η Τουρκία παραβιάσει την εθνική κυριαρχία, τότε δεν έχουμε άλλες επιλογές παρά μόνον την άσκηση του δικαιώματος της νόμιμης άμυνας, που προσδιορίζει ο Καταστατικός Χάρτης ΟΗΕ στο Άρθρο 51…».

Δηλαδή ο κ. Χρήστος Ροζάκης ακολουθεί πιστά εδώ τη γραμμή Προκόπη Παυλόπουλου που σε πλειάδα παρεμβάσεών του, και ιδίως στο Καστελλόριζο, στις 19 Σεπτεμβρίου είχε πει ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ σε περίπτωση που η Τουρκία όχι μόνο εμμένει στην τακτική της «επικείμενης απειλής» αλλά φτάνει στα όρια της «απειλής χρήσης βίας» ιδίως με το «casus belli».

Είδε το φως το αληθινό ο κ. Χρήστος Ροζάκης. Μακάρι να τον ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι στο σημιτέικο και έτσι ξεκουνηθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να μην φθάσουν οι Τούρκοι στο Μικρολίμανο.  Κατά τα λοιπά τον Προκόπη Παυλόπουλο θα τον θυμηθούν και σε πολλά άλλα και μακάρι να τον ακολουθήσουν και σε αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ