«Όστις εταίρους δέδοικε, δούλος ων λέληθεν εαυτόν»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Γιώργου Βενετσάνου

Η Αθήνα επέτρεψε λανθασμένα κατά την άποψη μου στο ερευνητικό της γείτονας χώρας να κόβει βόλτες εντός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, αλλά το κυριότερο από όλα ήταν ότι πλησίασε επικίνδυνα τα εθνικά χωρικά μας ύδατα φτάνοντας ακόμη και κοντά στα 6 ναυτικά μίλια.

Το πιο παράξενο και το πιο τραγικό στην περίπτωση μας είναι ότι η Ελλάδα έχει ήδη αιγιαλίτιδα ζώνη ανακηρυχθείσα στα 10 νμ από το έτος 1913, Νομός (ΔΡΜΑ΄) 4141/1913, (ΦΕΚ Α’ 68 Της 26 Μαρτίου/11 Απριλίου 1913, ο οποίος από όσο ξέρω ισχύει ακόμη και σήμερα, αλλά κατά έναν παράδοξο τρόπο δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη, αφήνοντας έδαφος στην γείτονα να μας λέει για το «ελληνικό νομικό παράδοξο» δηλαδή την διαφορά μεταξύ εναερίου και θαλάσσιου εθνικού χώρου.

Για να δούμε όμως τι λέει ο συγκεκριμένος νόμος. Στο άρθρο 1 του Νόμου  (ΔΡΜΑ΄) 4141/1913, (ΦΕΚ Α’ 68 Της 26 Μαρτίου/11 Απριλίου 1913) που έχει τίτλο «περί διάπλου και διαμονής εμπορικών πλοίων παρά τας ελληνικάς ακτάς και περί αστυνομίας λιμένων και όρμων εν καιρό πολέμου» ορίζεται ότι «Ειδικός για την εφαρμογή του παρόντος νομού, ως ελληνική θάλασσα εννοείται η από της ακτής μέχρις αποστάσεως δέκα ναυτικών μιλίων περιλαμβανόμενη θαλάσσια ζώνη. Προκειμένου περί κόλπων και όρμων η ζώνη των δέκα ναυτικών μιλίων μετριέται απ’ ευθείας γραμμής, συρόμενης κατά πλάτος της εισοχής και εις το μάλλον εξωτερικόν μέρος αυτής, όπου το άνοιγμα δεν έχει πλάτος μείζον των είκοσι μιλίων». Στο άρθρο 1 του παρόντος Νόμου ορίζεται ότι η διέλευση και παραμονή εμπορικών σκαφών, ελληνικών ή ξένων, μπορεί να απαγορευθεί ανά πάσα στιγμή σε οποιαδήποτε περιοχή της ελληνικής θάλασσας, είτε κλειστή είτε ανοιχτή, όποτε τα συμφέροντα της εθνικής άμυνας απαιτούν τέτοια απαγόρευση, (κάτι παρόμοιο με αυτό που διέπει την συμφωνία του Βοσπόρου). Ειδικά σε σχέση με την εφαρμογή του παρόντος Νόμου, ως «ελληνική θάλασσα» νοείται η θαλάσσια ζώνη που αποτελείται από την ακτή έως απόσταση δέκα ναυτικών μιλίων. Ο νόμος πιο ξεκάθαρος δεν γίνεται.

Είναι πραγματικά άξιο απορίας, γιατί ενώ έχουμε αυτό το όπλο στα χέρια μας ως Ελληνικό κράτος οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν το χρησιμοποίησαν και αν στις προηγούμενες μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε από αδιάφορες έως αμελείς στην σημερινή δεν μπορούμε να δώσουμε τέτοιο χαρακτηρισμό, αυτός που της αρμόζει είναι ότι λειτούργησε με φοβικό σύνδρομο απέναντι στην Άγκυρα, όταν επέτρεψε στο ορούς ρέεις όχι μόνο να αλωνίζει στην κυριολεξία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, αλλά να σπάσει και το όριο των 12 ν.μ που είναι τα χωρικά ύδατα που δικαιούται η Ελλάδα, φτάνοντας σε απόσταση αναπνοής των 7 ν.μ από της ακτές μας. Αδικαιολόγητο, εγκληματικό, λάθος χειρισμός, όπως και να το πείτε μέσα θα είσαστε και όπως είχε πει ο Κυνικός φιλόσοφος Αντισθένης, 445-360 π.Χ. «Όστις εταίρους δέδοικε, δούλος ων λέληθεν εαυτόν», δηλαδή «Όποιος φοβάται τους άλλους, γίνεται δούλος χωρίς να το καταλάβει».

Αλήθεια πως η Ελλάδα αύριο θα τολμήσει να πει στην Τουρκία όχι, αν τυχόν στείλει γεωτρύπανο μέσα από τα 12 ν.μ, που αυτήν την στιγμή έχουμε ως εθνικό έδαφος τα 6 ν.μ, ενώ τα υπόλοιπα θεωρούνται διεθνή ύδατα. Η Αθήνα έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει στην επέκταση των 12 ν.μ ή σε αυτό που έχει ήδη ψήφιση και κατοχυρώσει από το 1913 στα 10 ν.μ. Δεν έκανε ούτε το ένα, ούτε το άλλο και άντε να δούμε τώρα αν προχωρήσουν στο επόμενο βήμα οι Τούρκοι, πως θα αντιδράσουμε.

Ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» ανέφερε σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πως: «Δεν πρόκειται ποτέ να ωραιοποιήσω καταστάσεις ούτε να αναζητήσω ευκαιριακά πολιτικά οφέλη. Περιέγραψα αυτό που ισχύει σήμερα και σήμερα η κυριαρχία μας είναι στα έξι ναυτικά μίλια στη θάλασσα και στα δέκα ναυτικά μίλια στον αέρα. Εντός αυτής της κυριαρχίας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί καμία παραβίαση». Επίσης πρόσθεσε ότι μεταξύ των 6 και 12 μιλίων η χώρα έχει κυριαρχικά δικαιώματα καθώς και το δικαίωμα επέκτασης της κυριαρχίας της που θα το ασκήσει σε «χρόνο που θα κριθεί σκόπιμος». Ειλικρινά εύχομαι να ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σε αντίθετη περίπτωση είναι δεδομένο πως η πατρίδα μας θα χάσει εθνικό χώρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ