Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο των μικρών καταστημάτων πώλησης κυνηγετικών ειδών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση για τα μέτρα ασφαλείας στα οπλοπωλεία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αλλά απαιτεί τόσο πολλά και τόσο δαπανηρά μέτρα, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο των μικρών καταστημάτων πώλησης κυνηγετικών ειδών.

Με ελαφρά τη καρδία και εν μέσω κορωνοϊού κάποιοι αξιωματικοί του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιβάρυναν με πάνω από 1.500 ευρώ εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα και στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά στις ακριτικές περιοχές.

Ίσως μερικοί χαίρονται για το αναμενόμενο κλείσιμο των μικρών καταστημάτων, με τη λογική ότι κλείνουν οι μικροί, μένουν μερικοί μεγάλοι και η μπίζνα κυλάει πιο εύκολα. Δεν πάει έτσι, όμως!

Το μικρό κυνηγομάγαζο ήταν, είναι και ελπίζουμε να συνεχίσει να αποτελεί χώρο συγκέντρωσης των κυνηγών. Δεν μπορείς να συναντήσεις κυνηγούς και να τα πεις σε κατάστημα όπου απαγορεύεται να έχει βιτρίνα, έχει μόνιμα ατσάλινα ρολά κατεβασμένα, έχει κάμερες συνδεδεμένες online με το τμήμα της περιοχής και πόρτες ασφαλείας που σε κλειδώνουν μέσα.

Το πώς θα αντιμετωπίσουν οι έμποροι το θέμα είναι δουλειά της ΠΕΒΕΚΕ. Η υπουργική απόφαση έχει ήδη δημοσιευτεί και θα είναι δύσκολη η πορεία τροποποίησής της. Αυτό άλλωστε είναι θέμα της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να διορθώσει τις παράλογες απαιτήσεις από επαγγελματίες που έχουν απολέσει σημαντικό κομμάτι του τζίρου τους, ειδικά φέτος.

Σύμφωνα με τον Νικήτα Κυπρίδημο, έγκριτο εκδότη και αρθρογράφο κυνηγετικών εντύπων:

«Το δικό μας θέμα είναι άλλο και πιο σημαντικό. Από παλιά έγραψα, ξανά και ξανά, ότι είναι μεγάλο λάθος να συνταυτίζεται το κυνήγι με το πυροβόλο όπλο.

Το 1985, όταν βγήκε η διυπουργική απόφαση που εφάρμοζε την Οδηγία 409 της Ε.Ε. για τα πουλιά, το έγραψα. Και έκτοτε επαναλαμβάνω με μονοτονία ότι είναι λάθος να ταυτίζεται το κυνήγι με το όπλο, διότι κάθε νέα διάταξη περί όπλων επηρεάζει άμεσα το κυνήγι.

Με μεγάλη ένταση είχα επισημάνει στον αείμνηστο Νίκο Παπαδόδημα, πρόεδρο της ΚΣΕ, ότι για λόγους αρχής, και λόγους επιβίωσης, έπρεπε να επιμένουμε στη διατήρηση του άοπλου κυνηγίου, έστω και αν δεν το εξασκούσε κανείς. Εισέπραξα μειδιάματα.

Στους κυνοτρόφους τόνισα πολλές φορές ότι κάθε αυστηροποίηση των όρων οπλοκατοχής επηρεάζει τη δραστηριότητά τους. Ηταν ανένδοτοι, αφού δεν τους ένοιαζαν τα αντιοπλικά μέτρα, διότι αυτοί σκύλους εκτρέφουν. Ναι, αλλά τους πουλούν σε κατόχους κυνηγετικών όπλων.

Η νέα απόφαση θα μειώσει δραστικά το ενδιαφέρον για τα όπλα. Πολλοί κυνηγοί, για παράδειγμα, δεν θα αντέξουν την ταλαιπωρία και τον εξευτελισμό της βιντεοσκόπησής τους online. Αν δεν είχαμε ταυτίσει το κυνήγι με το τουφέκι, αυτοί θα μπορούσαν να παραμείνουν κυνηγοί και να πετάξουν το τουφέκι. Τώρα θα πετάξουν και το κυνήγι… Και αυτά τα λέει ένας κατεξοχήν οπλόφιλος. Σκεφτείτε το λίγο».

Για να κατανοήσουν οι κυνηγοί το μέγεθος των αλλαγών στο κυνηγομάγαζο της περιοχής τους, ας δούμε ένα απόσπασμα των πανάκριβων επενδύσεων που απαιτεί η νέα απόφαση:

«1. Στα καταστήματα εμπορίας πυροβόλων όπλων, μερών και πυρομαχικών αυτών, στα εργαστήρια επισκευής πυροβόλων όπλων καθώς και στα καταστήματα εμπορίας εκρηκτικών μηχανισμών λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα ασφαλείας:

α) Τοποθετούνται στις προθήκες, στα παράθυρα και στις βιτρίνες πιστοποιημένοι άθραυστοι αντιβανδαλιστικοί υαλοπίνακες ή μόνιμα ισχυρά μεταλλικά πλέγματα, τα οποία παραμένουν ασφαλισμένα σε 24ωρη βάση.

β) Τοποθετούνται θωρακισμένες θύρες ασφαλείας με πιστοποιημένες κλειδαριές ασφαλείας τόσο στη θύρα κύριας εισόδου όσο σε όλες τις θύρες που οδηγούν σε κοινόχρηστους και ακάλυπτους χώρους του κτιρίου. Επιπλέον, η θύρα κύριας εισόδου θα πρέπει να διαθέτει αυτόματες κλειδαριές ασφαλείας, ώστε αμέσως έπειτα από κάθε είσοδο και έξοδο στο κατάστημα ή εργαστήριο η θύρα να παραμένει πάντα κλειδωμένη. Ολες οι θύρες θα παραμένουν υποχρεωτικά κλειδωμένες κατά τις ώρες λειτουργίας αυτού.

γ) Τοποθετείται απαραιτήτως σύστημα συναγερμού, το οποίο καλύπτει τις θύρες, τα παράθυρα, τις βιτρίνες, τις προθήκες, τους αποθηκευτικούς χώρους, καθώς και όλους τους εσωτερικούς χώρους.

δ) Τοποθετούνται εντός του καταστήματος ή εργαστηρίου απαραιτήτως φωτισμός ασφαλείας, καθώς και φωτισμός ανίχνευσης κίνησης που λειτουργεί ιδίως κατά τη διάρκεια της νύκτας.

ε) Τοποθετείται απαραιτήτως κλειστό σύστημα παρακολούθησης, με καταγραφικό και δυνατότητα αυτόματης αποθήκευσης δεδομένων στο διαδίκτυο, το οποίο να καλύπτει όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των αποθηκευτικών χώρων».

Αυτά σε ό,τι αφορά τα καταστήματα κυνηγετικών ειδών και τον διωγμό που τους ασκεί ουσιαστικά η υπουργική απόφαση. Περισσότερα για το θέμα αλλά και για την αλλαγή στα ιατρικά πιστοποιητικά που θα απαιτούνται για την άδεια αγορά ή την ανανέωση της άδειας κατοχής του κυνηγετικού όπλου την επόμενη Τετάρτη στο «δημοκρατία – ΚΥΝΗΓΙ»…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ