Τα αποπαίδια της Ευρώπης: Στην Ελλάδα πληρώνουμε το τρίτο πιο ακριβό επιτόκιο στην Ευρώπη!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι λίγοι και… τυχεροί που θα ζητήσουν και θα πάρουν ένα δάνειο από την τράπεζα, θα το πληρώσουν «χρυσάφι», αφού το επιτόκιο που θα… φορτωθούν θα είναι 11% (!), ένα από τα υψηλότερα της Ευρώπης!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ένας καταθέτης (όσοι ακόμα υπάρχουν) βάζει τα λεφτά του στην τράπεζα για να πάρει τόκο 0,11%, ενώ, αν τα αφήσει για τουλάχιστον έναν χρόνο, θα πάρει τόκο 0,25%. Για να πάρει όμως ένα καταναλωτικό δάνειο, καλείται να πληρώσει επιτόκιο 11,26% τον Αύγουστο και 11,05% τον Σεπτέμβριο.

Οι τράπεζες, για να θυμηθούμε και τον τρόπο λειτουργίας τους, παίρνουν τις καταθέσεις του κόσμου, τις κάνουν δάνεια και έχουν κέρδη από τους τόκους που πληρώνουν οι δανειολήπτες. Ωστόσο τώρα «τιμωρούν» τους καταθέτες, αφού δεν έχουν κανένα όφελος για να βάλουν τα χρήματά τους στις τράπεζες, αλλά «τιμωρούν» ταυτόχρονα και όποιον ζητήσει ένα δάνειο.

Στην Ελλάδα πληρώνουμε το τρίτο πιο ακριβό επιτόκιο στην Ευρώπη, μετά την Εσθονία και τη Λετονία, όπου το κόστος διαμορφώνεται σε 15,8% και 14,42%, αντίστοιχα. Στον αντίποδα, Λιθουανία, Κύπρος, Ισπανία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο φιγουράρουν στις τελευταίες θέσεις, με επιτόκια που κυμαίνονται από 3,33% έως 0,68%.

Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 2,43%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων -με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο- μειώθηκε κατά 0,45% τον Σεπτέμβριο, στο 2,59%, ενώ το ποσό των νέων δανείων αυξήθηκε σε 1,58 δισ. ευρώ έναντι 1,212 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Όλα αυτά την ώρα που οι τράπεζες «υπερηφανεύονται» ότι μπήκαν στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα ελληνικά ομόλογα έγιναν επιλέξιμα κ.ά. και το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει πρόσβαση σε πολύ φθηνή χρηματοδότηση. Ένας φθηνός δανεισμός, που δεν φαίνεται να φτάνει στον κόσμο ο οποίος έχει ανάγκη από χρήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ