Η κυβέρνηση δεν παίρνει αντι-βαλιτσάκι για τις υποκλοπές!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια ώρα που πυκνώνουν οι κυβερνοεπιθέσεις, όπως προκύπτει από την πρόσφατη υποκλοπή στοιχείων από την Cosmote, η κυβέρνηση διατηρεί «κουτσή» τη διοίκηση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Ταυτόχρονα δεν προχώρησε πέρυσι, αν και υπήρχε απόφαση του προηγούμενου Δ.Σ. της ΑΔΑΕ στην αγορά ειδικού εξοπλισμού («αντιβαλιτσάκι») για τον εντοπισμό και τον έλεγχο στα «βαλιτσάκια» παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που φαίνεται ότι κυκλοφορούν ευρέως στη χώρα μας.

Το θέμα αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Θεοδ. Τζάκρη, Θ. Μωραΐτης, Γ. Σαρακιώτης κ.ά.). Στην ερώτησή τους υπενθυμίζουν πως είχαν χορηγηθεί στην ΑΔΑΕ από το αποθεματικό της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) 300.000 ευρώ για την προμήθεια του εξοπλισμού για το «αντιβαλιτσάκι». Μάλιστα, ύστερα από ομόφωνη απόφαση (7-0) της Ολομέλειας της Αρχής τον Μάρτιο του 2019, έγινε έρευνα αγοράς σε χώρες του εξωτερικού ώστε να διεξαχθεί διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια ειδικού εξοπλισμού («αντιβαλιτσάκι»), που θα χρησίμευε στον εντοπισμό και τον έλεγχο του αντίστοιχου χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού («βαλιτσάκι»).

Ξαφνικά τον Σεπτέμβριο του 2019 «και ενώ το μόνο που μεσολάβησε ήταν ο διορισμός νέου προέδρου της Αρχής, χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθεί η συγκρότηση της Ολομέλειας (η οποία έκτοτε αριθμεί τέσσερα μέλη συνολικά), η Ολομέλεια της Αρχής έλαβε νέα απόφαση επί του θέματος, ανακαλώντας την προηγούμενη και με ισοψηφία 2-2 (η οποία λόγω της διπλής ψήφου του νέου προέδρου έγινε τελικά πλειοψηφία 3-2) απέρριψε τελικά την προμήθεια αυτή». Πέραν αυτού χάθηκαν και οι 300.000 ευρώ που προορίζονταν για την ως άνω προμήθεια, γιατί ούτε άλλος εξοπλισμός αγοράστηκε ούτε μεταφέρθηκαν τα χρήματα για το 2020.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως τον Ιούνιο του 2020 εισήχθη στη Βουλή σχέδιο νόμου που προέβλεπε πως ο έλεγχος στους παρόχους Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, στην ΕΥΠ, στη ΔΙΔΑΠ κ.λπ. θα ασκείται πλέον από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, αφαιρώντας την αρμοδιότητα αυτή από την Ολομέλεια, μετατρέποντας δηλαδή ουσιαστικά την ΑΔΑΕ σε μονοπρόσωπο όργανο. Μετά την κριτική που ασκήθηκε και τις διαφωνίες που εξέφρασε η αντιπολίτευση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ως άνω νομοσχεδίου, απέσυρε τις διατάξεις που αφορούσαν την ΑΔΑΕ.

Οι βουλευτές ζητούν να μάθουν με ποια τεχνολογικά εργαλεία και διοικητικά μέτρα σκοπεύει η ΑΔΑΕ να αντιμετωπίσει την αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ