Ιωαννίδης: Ίσως 1.000.000 τα κρούσματα στην Ελλάδα (Βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας, Επιστημών Δεδομένων και Στατιστικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης προχώρησε την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, σε ορισμένες ανατριχιαστικές εκτιμήσεις για το βαθμό διασποράς του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς δεν απέκλεισε να έχει μολυνθεί ήδη… το ένα δέκατο του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας!

Οι σοκαριστικές δηλώσεις του διακεκριμένου επιστήμονα προκαλούν έντονο προβληματισμό και ιδιαίτερη ανησυχία στους πολίτες, σε μια χρονική συγκυρία που το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.

«Και στην Ελλάδα, και σε πολλές άλλες χώρες, δεν έχουμε δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης. Περιμένουμε να δούμε πόσα κρούσματα θα διαγνώσουμε από ανθρώπους που έχουν συμπτώματα ή από σπασμωδικές περιπτώσεις σε πλατείες. Όμως, αυτό δεν μας δίνει την πλήρη εικόνα για την εξέλιξη του επιδημικού κύματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ομογενής επιστήμονας και πρόσθεσε: «Δεν θα μου προκαλούσε περιέργεια εάν αυτή τη στιγμή περίπου 400.000 με 1.000.000 Έλληνες έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό. Με σαφώς υψηλότερα ποσοστά σε βόρεια Ελλάδα και αρκετά υψηλά ποσοστά στην Αττική».

Το lockdown χειροτερεύει την κατάσταση
Στη συνέχεια, ο καθηγητής του Στάνφορντ, για τον οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος δεν βρισκόταν στις «προτιμήσεις» των τηλεοπτικών καναλιών, επισήμανε τις δραματικές επιπτώσεις της καραντίνας που επιβλήθηκε από το περασμένο Σάββατο τόσο στην οικονομία της χώρας όσο και στην υγεία των πολιτών. Όπως ανέφερε, το lockdown όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από όσα θα μπορούσαν να επιτευχθούν με τη λήψη άλλων, στοχευμένων μέτρων, αλλά αντιθέτως χειροτερεύει την κατάσταση.

«Όταν κάνουμε lockdown, ποτέ δεν είναι πλήρες lockdown. Ένα 50% του πληθυσμού εργάζεται σε απαραίτητες εργασίες, δουλεύει, κινείται, θα γυρίσει σπίτι του και ενδεχομένως να μολύνει και ευάλωτες ομάδες. Όταν μπαίνει κάποιος στον φαύλο κύκλο της καραντίνας, δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι σε 15-20 μέρες θα ξανανοίξει» πρόσθεσε.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας το 50% του πληθυσμού ανέπτυξε άγχος ή κατάθλιψη, ενώ ένα 25% των ανθρώπων 18 ως 24 χρονών είχαν αυτοκτονικές διαθέσεις.

«Ακόμα και αν δεν αυτοκτονήσουν, θα βρίσκονται σε μια κατάσταση μόνιμης δυσλειτουργίας, ψυχικής και κοινωνικής», υπογράμμισε με νόημα ο καθηγητής, ο οποίος επισήμανε ότι η πρώτη καραντίνα δημιούργησε σοβαρά προβλήματα διαχείρισης και στην αντιμετώπιση της φυματίωσης, ενός χρόνιου προβλήματος που σκοτώνει 1.500.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. «Μόνο το πρώτο lockdown μπορεί να στοιχίσει περίπου 1.400.000 περισσότερους θανάτους από φυματίωση σε έναν ορίζοντα πέντε ετών», είπε.

Η κατάρα του νικητή
Σχολιάζοντας τα νέα της Pfizer για την αποτελεσματικότητα του πειραματικού εμβολίου της για τον κορωνοϊό, ο διακεκριμένος καθηγητής Ιατρικής υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα θετικό νέο, που αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

«Όμως, είναι ακόμα νωρίς, είναι μόνο μια ανακοίνωση. Υπάρχει το πρόβλημα της κατάρας του νικητή. Κάποιος που ανακοινώνει ενθουσιαστικά αποτελέσματα πολύ νωρίς, μπορεί να μην έχει τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα όσο η αρχική ανακοίνωση. Όμως, όταν ξεκινάμε από 90%, ακόμα και αν βρεθούμε στο 70% ή 60%, θα εξακολουθεί να είναι κάτι εξαιρετικά χρήσιμο», τόνισε.

Δείτε την τοποθέτηση του καθηγητή Ιωαννίδη:

https://youtu.be/bno04icd8Yk

ΔΗΜΟΦΙΛΗ