Ο Μητσοτάκης σε ρόλο Τσαουσέσκου κρατικοποιεί τράπεζα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα ακόμα βήμα απομένει για να αρχίσει και τυπικά η διαδικασία κρατικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς, αφού ο SSM, ο εποπτικός μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), έδωσε την Παρασκευή εντολή να μην πληρωθεί η δόση των 165.000.000 ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Η τράπεζα έχει πέντε ημέρες στη διάθεσή της προκειμένου να διατυπώσει τις απόψεις της επί της εισήγησης του SSM, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από το κυβερνητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στο τέλος του μήνα.

Έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή των προνομιούχων ομολογιών (CoCos) σε 394,4 εκατ. νέες μετοχές, εκτινάσσοντας το ποσοστό του ΤΧΣ στο 61,3%, από 26,4% που είναι σήμερα. Με αυτή την κίνηση το κράτος αποκτά τον έλεγχο της τράπεζας, αλλά χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που έχουν… δανειστεί οι Έλληνες πολίτες και «μετρούν» στο δημόσιο χρέος.

Μια και την τράπεζα δεν τη συνέφερε να «κάψει» 165.000.000 ευρώ και να τα επιστρέψει στο κράτος, για ακόμα μια φορά βάζει πλάτη το Ελληνικό Δημόσιο.

Άμεση επανιδιωτικοποίηση
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη «δημοκρατία», το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα δεσμευτεί ότι θα επιδιώξει την άμεση επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας, μέσα σε χρονικό διάστημα κοντά στο έναν χρόνο.

Η κυβέρνηση, πάντως, δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει τη διοίκηση της τράπεζας και το μόνο που θα τροποποιηθεί είναι η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, αφού το Δημόσιο από μία θέση που είχε, πλέον θα έχει πέντε . Έτσι θα πρέπει να διορίσει τέσσερα στελέχη της επιλογής του, ως νέος μεγαλομέτοχος της τράπεζας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ