Κάλπες την άνοιξη, μετά το πέρας του δεύτερου κύματος της πανδημίας;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ώρα που η κυβέρνηση, όπως ομολόγησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής την περασμένη Πέμπτη, αποτυγχάνει στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται την επόμενη κίνησή του στην πολιτική σκακιέρα, με στόχο την πολιτική του επιβίωση.

Και ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι, πέραν της μάχης σε υγειονομικό επίπεδο, τα δύσκολα στην οικονομία βρίσκονται μπροστά μας και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και τις δυνατότητες που έχει.

Μία από τις επιλογές αυτές, σύμφωνα τουλάχιστον με εισήγηση που έχει δεχτεί κατά τη διάρκεια σύσκεψης με στενούς του συνεργάτες, είναι, εφόσον η εξέλιξη της πανδημίας την άνοιξη πάρει την κατιούσα -εμβολίου θέλοντος-, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σκεπτικό, εφόσον με τα lockdowns (αν χρειαστεί, θα υπάρξουν κι άλλα) και με το φάρμακο αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός, σε συνδυασμό και με ένα πακέτο οικονομικής στήριξης από την Ε.Ε. και το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες, εκμεταλλευόμενος τη θετική χρονική -έστω στιγμιαία- συγκυρία.

Ως αφήγημά του θα παρουσιάσει την επανεκκίνηση της οικονομίας και της χώρας, και η χρονική εκείνη στιγμή θεωρείται η πλέον κατάλληλη, δεδομένης της λαίλαπας που αναμένεται να ακολουθήσει για επιχειρήσεις, εργαζομένους και νοικοκυριά. Μόνο τυχαίο δεν θεωρούν ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αναστολή των πλειστηριασμών και τη χριστουγεννιάτικη οικονομική ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων, χρησιμοποιώντας τα ως δύο όπλα στη φαρέτρα του στον δρόμο προς τις κάλπες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να στήσει πρόωρες κάλπες, το διέψευσε, σημειώνοντας ότι «θα ήταν μία πράξη κυνικού οπορτουνισμού που δεν θα του πρόσθετε κάτι πολιτικά».

Από τότε πάντως έχουν μεσολαβήσει το δεύτερο lockdown και η περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας, κάτι που προφανώς θα πρέπει να συνυπολογίσει προτού λάβει τις οριστικές αποφάσεις του. Εξάλλου, ενδεχόμενη νέα ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα θα έφερνε σε εξαιρετικά δυσμενή θέση την αξιωματική αντιπολίτευση και δη τον επικεφαλής της, την ώρα που καιροφυλακτούν οι εσωκομματικοί του αμφισβητίες και υποψήφιοι διάδοχοί του.

«Μετά τις αλλεπάλληλες ήττες του 2019 ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πολλές άλλες ευκαιρίες. Εάν χάσει και στις πιθανότατα διπλές επόμενες εκλογές, ίσως το πολιτικό τέλος του να έρθει πιο γρήγορα απ’ ό,τι θεωρεί και ο ίδιος» επισημαίνει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος εκτιμά ότι η συγκυρία της άνοιξης ίσως είναι η ευνοϊκότερη για τον κ. Μητσοτάκη για να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τον προκάτοχό του στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Καίει» την απλή αναλογική

Οι υπερασπιστές των εκλογών την άνοιξη υποστηρίζουν πως ακόμα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σε υψηλά επίπεδα τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τη δημοφιλία του πρωθυπουργού, κάτι που όλοι γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να κρατήσει πολύ ακόμα, αφού θα αρχίσει η φθορά, όπως συμβαίνει σε κάθε κυβέρνηση μετά την αρχική περίοδο χάριτος. Ετσι, θα μπορέσει να «κάψει» και την απλή αναλογική με την οποία υπενθυμίζεται ότι θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, όποτε και αν διεξαχθούν, και ακολούθως, εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, να ξαναγίνουν, αυτή τη φορά με ενισχυμένο το πρώτο κόμμα, βάσει του νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή.

Ετσι, πάντα σύμφωνα με το εν λόγω σενάριο, θα ανοίξει ο δρόμος για το πολυσυζητημένο «2+4», παραπέμποντας στα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, που συζητείται από την αρχή κιόλας της θητείας της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ