Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Η επίθεση Μακρόν στην Γερμανία έπιασε τόπο! Κοινή αντίδραση απέναντι στην Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Αρμένιοι από την Χασάκα καταδικάζουν την Σιωπή της Διεθνούς Κοινότητας στις τουρκικές επιθέσεις στη βόρεια Συρία

Το Αρμενικό Κοινωνικό Συμβούλιο της Βορειοανατολικής Συρίας καταδίκασε το Σάββατο...

Νέο χαστούκι απο τη Moody’s στην Τουρκια: Στο Β3 του “junk” το αξιόχρεο της

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας υποβαθμίστηκε περαιτέρω σε "junk"...

Spiegel: Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι πολύ ενοχλημένες με τη συμπεριφορά της Άγκυρας

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δείξει εχθρότητα προς...

Οι BRICS κλονίζουν την παντοδυναμία του δολαρίου

Υπό τις πιέσεις των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας...

Κατερρευσε σκηνή σε φεστιβάλ μουσικής στην Ισπανια: Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες

Τραγωδία εκτυλίχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε φεστιβάλ...

Οι Ρώσοι καταγγέλουν ότι το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια χτυπήθηκε με βρετανικούς πυραύλους

Θραύσματα πυραύλου Brimstone βρέθηκαν στον πυρηνικό σταθμό  Της Ζαπορίζια,...

Γιατί οι Ρώσοι συνεχίζουν να στηρίζουν τον Πούτιν με συντριπτική πλειοψηφία;

Μία ανάρτηση Ρώσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνει μία...

Μόσχα: Εχθρική η στάση των Σκοπίων να μην δεχθούν Ρώσο πρόξενο στο Μοναστήρι

«Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ενημέρωσε επίσημα τη Ρωσική...

Γερμανία: Αύξηση 51% ρωσικών εισαγωγών παρά τις κυρώσεις!

Αύξηση παρατηρείται το πρώτο εξάμηνο του 2022 στις εισαγωγές...

Ξέφραγο αμπέλι η ΕΕ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Frontex

 Ο αριθμός των παράτυπων εισόδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε...

Διαψεύδει ο Τραμπ πως το FBI βρήκε απόρρητα έγραφα στην έπαυλη του

Είναι η πρώτη φορά που αποσφραγίζονται έγγραφα την ώρα...

Μαυροβούνιο: Ένοπλος δολοφόνησε 11 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά

Ένας ένοπλος άνδρας σε κεντρική πόλη του Μαυροβουνίου άνοιξε...

Κοινό άρθρο του Γάλλου και του Γερμανού υπουργού εξωτερικών λίγες ώρες μετά την επίθεση Μακρόν στην Γερμανία για την στάση της απέναντι στην Τουρκία και τις διατλαντικές σχέσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε καταδικάσει την στάση της Γερμανίας Που θεωρούσε μονόδρομο την υποστήριξη της νοτιοατλαντικής συμμαχίας στην ευρωπαΐκή ασφάλεια του και έπεσε την αμυντική αυτονομία της Ευρώπης. Το πιο σημαντικό σημείο του άρθρου είναι ότι διαχωρίζεται πλήρως η Τουρκία από το ΝΑΤΟ ως προς τις προτάσεις των ευρωπαίων υπουργών!
Μετάφραση στα ελληνικά του κοινού άρθρου των Υπουργών εξωτερικών της Γαλλίας κ. Jean-Yves Le Drian και της Γερμανίας κ. Heiko Maas που δημοσιεύεται στις εφημερίδες Le Monde, Washington Post και Die Zeit:

Jean-Yves Le Drian, Υπουργός Ευρώπης και εξωτερικών υποθέσεων της Γαλλίας

Heiko Maas, Υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας

«Αναθεώρηση της διατλαντικής εταιρικής σχέσης υπό το πρίσμα των αναταραχών που διαμορφώνουν τον κόσμο»

Η Ευρώπη και η Αμερική πρέπει να καταλήξουν μαζί σε μια νέα διατλαντική συμφωνία. Είναι επείγον να αναθεωρήσουμε την εταιρική μας σχέση υπό το πρίσμα των αναταραχών που διαμορφώνουν τον σύγχρονο κόσμο, βασιζόμενοι στους ισχυρούς και ιστορικούς δεσμούς που μας ενώνουν γύρω από τις κοινές αξίες και τα κοινά μας συμφέροντα.

Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να συνεργαστούν με τον εκλεγέντα πρόεδρο Joe Biden και την εκλεγείσα αντιπρόεδρο Kamala Harris, οι οποίοι μοιράζονται τις πεποιθήσεις μας όσον αφορά στην αξία των διεθνών εταιρικών σχέσεων και στη φιλία Ηνωμένων Πολιτεών και Ευρώπης. Έχουμε πολλά πράγματα να διορθώσουμε. Οι κανόνες και οι θεσμοί από τους οποίους εξαρτάται η ευημερία των κοινωνιών μας βάλλονται. Στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, περιμένουμε την οικονομική ανάκαμψη, ενώ έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για να γεφυρώσουμε τα χάσματα στις χώρες μας. Οι προκλήσεις αυτές είναι κοινές. Εδώ και τέσσερα χρόνια, το διεθνές περιβάλλον απορυθμίζεται διαρκώς. Η εκλογή του Joe Biden ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση της διατλαντικής ενότητας ενάντια στον αυταρχισμό και στις χώρες που επιχειρούν να ενισχύσουν τη θέση τους περιφρονώντας τη διεθνή έννομη τάξη και τις περιφερειακές ισορροπίες. Αλλά η προσήλωση στις αρχές δεν απαγορεύει φυσικά το διάλογο και τη συνεργασία.

Κοινό μέτωπο

Ελπίζουμε λοιπόν πως οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα καταφέρουν να παρατείνουν τη συνθήκη New Start και πέρα από τον Φεβρουάριο του 2021. Εξάλλου, για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή ασφάλεια, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τη Μόσχα και περιμένουμε από τη Ρωσία τις ανάλογες εποικοδομητικές απαντήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προετοιμαστεί για όλες αυτές τις προκλήσεις.

Γνωρίζουμε πως η Κίνα θα παραμείνει, επί κυβερνήσεως Biden, το σημείο εστίασης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Για εμάς, αποτελεί ταυτόχρονα έναν εταίρο, έναν ανταγωνιστή και έναν συστημικό αντίπαλο. Είναι επομένως προς το συμφέρον μας να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο ώστε να ανταποκριθούμε στην αύξηση της ισχύος της με πραγματισμό, διατηρώντας ανοιχτούς τους διαύλους συνεργασίας με το Πεκίνο, καθώς είναι αναγκαίοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 και της κλιματικής αλλαγής.

Όλα αυτά είναι εφικτά παρά μόνο αν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη συντονιστούν, ειδικότερα όσον αφορά στο ζήτημα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, των ψηφιακών υποδομών και του εμπορίου. Ζητούμε επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν σε μια κοινή προσέγγιση απέναντι στο Ιράν, ώστε να μπορέσουμε, μαζί, να εξασφαλίσουμε πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα συνδέεται με αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς και να απαντήσουμε στις όποιες προκλήσεις αντιπροσωπεύει η χώρα για την ασφάλεια και την ευρύτερη περιοχή.

Μια διαφορετική Ευρώπη

Θα χρειαστεί επίσης να καθορίσουμε μια κοινή γραμμή ενάντια στις συμπεριφορές της Τουρκίας, οι οποίες προκαλούν σημαντικά προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. Τέλος, πρέπει να καταπολεμήσουμε μαζί την τρομοκρατία και τη ριζοσπαστικοποίηση, αυτές τις μάστιγες που απειλούν την ασφάλειά μας και τις κοινωνίες μας.

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη άλλαξε: Ενισχυθήκαμε. Σήμερα, οι Ευρωπαίοι δεν αναρωτιόνται μόνο τι μπορεί να κάνει η Αμερική για εκείνους, αλλά σκεφτόμαστε κυρίως πώς πρέπει να δράσουμε οι ίδιοι ώστε να υπερασπιστούμε την ασφάλειά μας και να σφυρηλατήσουμε μια πιο ισορροπημένη διατλαντική σχέση. Οι δύο αυτοί στόχοι είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους.

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια, κάναμε σημαντικά βήματα για την οικοδόμηση της ευρωπαϊκής μας κυριαρχίας. Αναπτύσσουμε κοινές δυνατότητες άμυνας και ασφάλειας, οι οποίες άλλωστε ενισχύουν τόσο την ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ. Από το Σαχέλ έως τη Μέση Ανατολή, περνώντας από τη Μεσόγειο, την Εγγύς Ανατολή και τον Κόλπο, η Ευρώπη αναλαμβάνει ήδη αυξημένες ευθύνες για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Προς την εδραίωση της πολυμέρειας

Συνεχίζουμε να βαδίζουμε στο ίδιο μονοπάτι. Σε λίγες εβδομάδες, μια ομάδα ειδικών ανώτατου επιπέδου θα παρουσιάσει τις προτάσεις της ώστε το ΝΑΤΟ να γίνει πιο αποτελεσματικό στη διεκπεραίωση των αποστολών του. Δίνουμε μεγάλη αξία σε αυτήν τη μελέτη που σχετίζεται με το μέλλον της διατλαντικής εταιρικής σχέσης. Η ασφάλειά μας εξαρτάται επίσης από την εύρεση κοινών απαντήσεων στις παγκόσμιες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του Joe Biden για την επικείμενη επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμφωνία του Παρισιού και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Την καλωσορίζουμε ως την αφετηρία ενός διατλαντικού εγχειρήματος εδραίωσης της πολυμέρειας, προς αντιμετώπιση των προκλήσεων του παρόντος και του μέλλοντος.

Είναι η μόνη ορθή προσέγγιση, σε έναν κόσμο όπου η ιδέα της στήριξης της παγκόσμιας έννομης τάξης σε σαφείς κανόνες αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο. Είτε για τη δίκαιη διεθνή κατανομή εμβολίων και φαρμάκων χωρίς την οποία δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε πίσω μας τον Covid-19, είτε για τη διασφάλιση της επανεκκίνησης της παγκόσμιας οικονομίας, η σύμπνοια Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών αποτελεί προαπαιτούμενο.

Εύρεση συγκεκριμένων λύσεων

Ορίστε με ποιον τρόπο, στον κόσμο του σήμερα, θα μπορέσουμε να παραμείνουμε θεματοφύλακες της ειρήνης, της σταθερότητας, της δημοκρατίας, του Κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Βεβαίως, γνωρίζουμε πως δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα, και πως θα πρέπει να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας σε θέματα δασμών, κυρώσεων, φόρων και εισφορών, που τα τελευταία χρόνια υπέβαλαν την εταιρική μας σχέση σε σκληρή δοκιμασία.

Είμαστε ωστόσο έτοιμοι να εργαστούμε με την Αμερική για να βρούμε ξεκάθαρες λύσεις. Κατά βάθος, το διακύβευμα είναι απλό: Να δώσουμε στους Ευρωπαίους και στους Αμερικανούς του αύριο τα μέσα ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν τον τρόπο ζωής που μας ενώνει και να πάρουν την σκυτάλη από τη γενιά μας στη διεκδίκηση της ατομικής ελευθερίας και της συλλογικής προόδου, που, εδώ και πάνω από δύο αιώνες, αποτελεί τον κοινό μας ορίζοντα.

Τι καλύτερο από μια ακόμη στενότερη συνεργασία Ευρώπης και Αμερικής, σε συνέχεια της πολυετούς μας εταιρικής σχέσης, στην υπηρεσία τούτου του κοινού οράματος;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τροφές που δεν πρέπει να καταναλωθούν ξαναζεσταμένες

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι εμείς που συνηθίζουμε να...

Ο Νίκος Ανδρουλάκης βρισκόταν στο στόχαστρο του Αζερμπαϊτζάν! Γιατί το κρύβουν άπαντες;

Η κυβέρνηση συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι η παρακολούθηση του...

Συνεργείο του OPEN, αποχαιρετάει αυτό του ΑΝΤ1 και δίνει συνέντευξη στην ΕΡΤ

Μπερδευτήκατε; Λοιπόν το συνεργείο του OPEN, αποχαιρετάει αυτό του...

Σοβαρή καταγγελία Κύρτσου για τα όπλα στην Ουκρανία

Οι περίεργες πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναφορικά με την...

Φεύγει και αφήνει πίσω του συντρίμμια

Οι πρόσφατες εξελίξεις με την κατάρρευση του θεσμικού πλαισίου...

Σάλος με το ατύχημα του δρομέα-αθλητή

Ένα αναπάντεχο «ατύχημα» συνέβη σε Ιταλό σπρίντερ κατά τη...

Αλβανός σακάτευε τη γυναίκα του στο ξύλο – μία ηρωική γειτόνισσα την έσωσε!

Είκοσι πέντε μήνες φυλάκισης για πρόκληση σωματικής βλάβης, απειλή...