Μνημόνιο στις λεπτομέρειες του προγράμματος SURE; Ποια τα επιτόκια δανεισμού;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με καθυστέρηση επτά μηνών αλλά με φθηνό κόστος για το δημόσιο σε σχέση με τον απευθείας δανεισμό από τις αγορές, έρχονται τα δάνεια από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.

Όντως πρόκειται για μία πολύ φθηνή λύση, αφού η αποπληρωμή των 2 δισ. ευρώ που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λογαριασμό της Ελλάδας θα γίνει σύμφωνα με πληροφορίες του «bankingnews» ως εξής:

-Το 1 δισ. ευρώ θα εξοφληθεί σε βάθος πενταετίας, με μηδενικό όμως επιτόκιο.
-Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα αποπληρωθεί σε 30 χρόνια, και με επιτόκιο μόλις 0,30%.

Έτσι η ετήσια τοκοχρεωλυτική δόση διαμορφώνεται σε περίπου 33,433 εκατ. ευρώ (33,3 εκατ. ευρώ δόση συν 100.000 ευρώ επιτόκιο). Εάν η κυβέρνηση δανείζονταν αυτά τα κεφάλαια από τις αγορές το κόστος για τα κρατικά ταμεία θα ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, παρά την ραγδαία αποκλιμάκωση που σημειώνουν οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα, στην πενταετία, και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η τιμή του ελληνικού τίτλου βρίσκεται σε «απόσταση αναπνοής» από το σημείο μηδέν, η τελική επιβάρυνση (κουπόνι συν τοις προμήθειες για τους αναδόχους) θα έφτανε τουλάχιστον στην περιοχή του 0,3% με 0,4%.

Σε ότι αφορά την 30ετία, μολονότι αποτελεί μία ιδιαίτερα συμφέρουσα λύση για το ελληνικό χρέος – που καλπάζει προς τα επίπεδα του 206% του ΑΕΠ και πυροδοτεί νέους πιθανούς κινδύνους αφερεγγυότητας προς τους επενδυτές παρά την ρύθμιση του Αυγούστου 2018 από τον ΣΥΡΙΖΑ – το τελικό επιτόκιο επιβάρυνσης για το δημόσιο υπολογίζεται ότι θα διαμορφώνονταν με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών στο 1,40% με 1,50%.

Ο διάβολος στα ψιλά γράμματα…

Είναι προφανές το κέρδος που έχει η χώρα για το 1 δισ. ευρώ του δανείου από το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν, εφόσον βέβαια έχει αποκλειστεί ο «διάβολος» που συνήθως κρύβεται στα ψιλά γράμματα της σύμβασης που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ε.Ε. για νέες μνημονιακές δεσμεύσεις και όρους για σκληρές μεταρρυθμίσεις.

Όπως είναι ήδη γνωστό το πρόγραμμα αποτελεί τον βασικό χρηματοδότη των μέτρων για την αναχαίτιση της ανεργίας μετά την διάλυση της αγοράς και των επιχειρήσεων που έχει προκαλέσει ο κορονοιός.

Με τα 2 δισ. ευρώ από τα 2,72 δισ. ευρώ που αναλογούν συνολικά στην χώρα μας θα καλυφθούν οι δαπάνες που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης (πρόγραμμα Συν-Εργασία, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών).

Είναι τα πρώτα χρήματα, υπό την μορφή δανείων, από τα ευρωπαϊκά ταμεία και τα οποία έρχονται με καθυστέρηση 7 μηνών από τότε που το Eurogroup αποφάσισε τη δημιουργία του προγράμματος SURE.

Αρχικά η Ελλάδα είχε εξασφαλίσει περίπου 1,4 δισ. ευρώ, επειδή όμως 16 κράτη – μέλη δεν ζήτησαν το μερίδιο που τους αναλογούσε το ποσό που έμεινε αδιάθετο μοιράστηκε στις χώρες που είχαν κάνει αίτηση για χρηματοδότηση μεταξύ των οποίων ήταν και η Ελλάδα.
Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις 9 ευρωπαϊκές χώρες που έλαβαν χθες μέρος των χρημάτων από το πρόγραμμα SURE, μετά και την έκδοση ενός ακόμα ομολόγου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύψους 14 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

Είχε προηγηθεί μια ακόμα έκδοση τον Οκτώβριο με την Ιταλία (10 δισ. ευρώ), την Πολωνία (1 δισ. ευρώ) και την Ισπανία (6 δισ. ευρώ) να «μοιράζονται» τα 17 δισ. ευρώ.

Η πρώτη κατανομή των δανείων  

Όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες που έλαβαν χθες χρήματα για να στηρίξουν την απασχόληση των χωρών τους μέσω του προγράμματος SURE ήταν :
Κροατία: 510 εκατ. ευρώ
Κύπρος: 250 εκατ. ευρώ
Ιταλία: ακόμα 6,5 δισ. ευρώ
Λετονία: 120 εκατ. ευρώ
Λιθουανία: 300 εκατ. ευρώ
Μάλτα: 120 εκατ. ευρώ
Σλοβενία: 200 εκατ. ευρώ
Ισπανία: Επιπλέον 4 δισ. ευρώ

Μάριος Χριστοδούλου
πηγή: www.bankingnews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ