Κλειστή η πόρτα της Ε.Ε για τα Σκόπια μετά το βέτο Βουλγαρίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χτύπημα για τη γερμανική προεδρία στην ΕΕ το βέτο της Σόφιας για έναρξη ενταξιακού διαλόγου με τα Σκόπια. Αξιώσεις σχετικά με τη γλώσσα και την ιστορία.Το πρόβλημα καλείται να επιλύσει του χρόνου η πορτογαλική προεδρία.

Δεν ξεκίνησε καλά η εβδομάδα για τη γερμανική προεδρία στην ΕΕ. Τη Δευτέρα η Ουγγαρία και η Πολωνία μπλόκαραν τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Χθες Τρίτη, η Βουλγαρία άσκησε βέτο σε μιαν εξέλιξη που είχε αποφασίσει από καιρό η ΕΕ. Η βουλγαρική κυβέρνηση αντιτάχθηκε στη σύγκλιση κυβερνητικής διάσκεψης για την διαπραγμάτευση ένταξη των Σκοπίων στην Ένωση των 27.

Η γερμανική προεδρία, η οποία στηρίζει τον επόμενο γύρο διεύρυνσης, προσπάθησε μάταια  να διαμεσολαβήσει. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ έκανε έκκληση πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης των ομολόγων του από τις 27 χώρες – μέλη, ο ενταξιακός διάλογος να μην γίνεται όμηρος διμερών απαιτήσεων από μεμονωμένα μέλη. Η Βουλγαρία αξιώνει από τα Σκόπια να αναγνωρίσουν βουλγαρικές ρίζες στη γλώσσας και την ιστορία τους. Μάλιστα κάποια στιγμή ζήτησε η γλώσσα της να χαρακτηριστεί ως βουλγαρική διάλεκτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ