Σιγά τον πολυέλαιο!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυβερνητικός τουρισμός. Μια δραστηριότητα που απαλλάσσει τους πολιτικούς από το στρες και τους φορολογουμένους από το εισόδημά τους

Από τον Παναγιώτη Λιάκο

«δημοκρατία»

Ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν λύσεις στην Ελλάδα της καραντίνας, των Μνημονίων, της ανεργίας και της μαύρης απελπισίας; Υπάρχουν, και μάλιστα καλές! Αν είσαι άνεργος οικοδόμος που έχεις μαυρίσει από την πείνα επειδή έχει «κάτσει» η αγορά ακινήτων, γιατί να μην κάνεις μια «start-up company» (νεοφυή επιχείρηση); Να μαζέψεις, βρε παιδί μου, καμιά πενηνταριά χιλιάρικα από «επενδυτές», να μάθεις κώδικα μηχανής (καμιά γλώσσα προγραμματισμού, όπως η python, μπορεί να σου χρειαστεί) και να δημιουργείς applications (εφαρμογές) για τα φορητά τηλέφωνα. Παιχνιδάκι το θεωρούν όσοι ζουν στην πολιτική Ντίσνεϊλαντ, που δεν έχουν δουλέψει ούτε μισό μεροκάματο στη ζωή τους και ο μπαμπάς τούς άφησε μαζί με τα δεκάδες ακίνητα, κοπάδια ψηφοφόρων και εξασφαλισμένη εκλογή στη μεγάλη ταΐστρα του Κοινοβουλίου. Ολα παιχνιδάκια τα θεωρούν αυτοί, διότι πάντα παίζουν. Με τα νεύρα μας…

Μπορείς και να μάθεις την τεχνική του ρεσάλτο. Στην κατάλληλη ηλικία μπαρκάρεις σε μικρή κομματική βαρκούλα, την ντελαλίζεις και, μόλις περάσει από δίπλα μεγαλύτερο πλεούμενο (από αεροπλανοφόρο μέχρι γαλέρα και… μαούνα), κάνεις ένα ρεσάλτο και… τσουπ βρίσκεσαι στο κατάστρωμά του (αν έχει) κι έπειτα από λίγο καιρό, αν είσαι καπάτσος και -πάνω απ’ όλα- αποφασισμένος, φτάνεις μέχρι τη γέφυρα του πλοίου.

Αν η σταδιοδρομία σου δεν κουντρήσει σε βαρβάτο ύφαλο ή δεν προσκρούσει πρόωρα στο παγόβουνο της πραγματικότητας, τότε μπορεί και να κατορθώσεις να φτάσεις στους μαγευτικούς προορισμούς που προσεγγίζει ο Άδωνις, ο οποίος -πόσο, μα πόσο χαριτωμένα- συμπεριφέρεται σαν τουρίστας (αντιγράφοντας αθέλητα τον αρχηγό του αλλά και τον ΓΑΠ) και φωτογραφίζει με πάθος τους πολυελαίους των εμίρηδων που στέκονται απειλητικά (η δαμόκλειος σπάθη της χλιδής) πάνω από την κεφαλή του.

Κατά βάθος, μα πολύ βάθος, αυτές οι εικόνες περνούν ένα μήνυμα αισιοδοξίας στις μάζες, αφού οι πολίτες βλέποντάς τες σκέφτονται: «Αφού έγινε κι ο Αδωνις βουλευτής, αντιπρόεδρος Ν.Δ., υπουργός και αύριο μπορεί και πρόεδρος, γιατί να μην μπορέσω κι εγώ;»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ