Το «πινγκ πονγκ» των ευθυνών ξεκίνησε

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τον Απόστολο Αποστόλου

Ο Πίντερ Χάντκε σ’ ένα έργο του με τίτλο το «Δοκίμιο της κούρασης» γράφει ότι «εκεί όπου επέρχεται η κούραση νιώθουμε ελεύθεροι». Φαίνεται πως στην παρούσα ελληνική πραγματικότητα αυτό ισχύει. Οι έλληνες πολίτες εξαντλούνται από την ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί τη κρίση της πανδημίας και αρχίζουν ελευθερωμένοι από τις  υποσχέσεις σωτηρίας του κ. Πρωθυπουργού να διαμαρτύρονται.

Βλέπουν ότι το η κυβέρνηση έχει μόνο ένα τρόπο να δικαιολογεί τηνανικανότητά της και αυτός είναι να μετακυλύει ευθύνες σε κοινωνικές ομάδες, όπως οι επιπόλαιοι νέοι, οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης που επέστρεψαν στο πανεπιστήμιο τους για να συνεχίσουν τις σπουδές του,η χαλάρωση μέρους του πληθυσμού, κλπ. Ναι όλα αυτά. Συμφωνούμε. Αλλά η ουσία της μεγάλης διασποράς είναι αλλού και αυτά μοιάζουν να είναι ανεκλάλητες δικαιολογίες, ή στην πιο επίπεδη ερμηνεία, απλοϊκές αφηγήσεις.

Όλοι κινούμαστε και βλέπουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού από τους χώρους εργασίας, από τα σούπερ μάρκετ, από τους περιπάτους, παντού τηρούν τα μέτρα με ιδιαίτερη προσοχή. Και τοβλέπουμε όλοι, τίποτε δεν παρεκκλίνει από τις υγειονομικές οδηγίες.

Και αναρωτιέται ο κουρασμένος και μαζί απελευθερωμένος έλληνας πολίτης, μήπως φταίει κάτι άλλο;

Μήπως έγινε εισαγωγή του κορωνοϊού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με τα ανοιχτά σύνορα και μάλιστα με μεγάλη αβελτηρία που την χρεώνονται ολοκληρωτικά η κυβέρνηση και η υγειονομική επιτροπή για την πανδημία ή ομάδα εργασίας επιστημόνων χειρισμού πανδημίας όπως επίσης αποκαλείται;

Και αυτό γιατί δεν σκέφτηκαν τα αυτονόητα κυβέρνηση και επιτροπή «σοφών». Άνοιξαν τα σύνορα για χώρες με χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων κόβιντ 19, κατά δήλωση βέβαια αυτών των χωρών, οι οποίες ήταν  κυρίως βαλκανικές χώρες,  αλλά οι εδώ κυβερνώντες και «σοφοί» δεν είδαν ότι οι παραπάνω χώρες δεν έκανα τεστ και επιπλέον δεν υποψιάστηκαν ότι είχε στηθεί μια φάμπρικα στα σύνορα με πλαστά τεστ.

Επιδίδονταν όμως κυβέρνηση και επιτροπή σε καταγγελτικά θούρια κατά της χαλαρότητας των ελλήνων. Έριχναν ενοχές, αλλά επέτρεπαν στα πλοία να φεύγουν το καλοκαίρι με πληρότητα  80% και πλέον.

Μπήκαμε στο φθινόπωρο και μέχρι σήμερα τα ΜΜΜ  είναι σαρδελοποιημένα και οι ανυποψίαστοι «σοφοί» της επιτροπής δεν μίλησαν, οι μυωπικοί κυβερνητικοί  αδιαφόρησαν.

Πέρασαν κάποιοι μήνες από το πρώτο λοκντάουν και τα νοσοκομεία δεν οχυρώθηκαν. Αυτή τη στιγμή ένας γιατρός αντιστοιχεί σε 35 ασθενείς με κόβιντ 19.

Οι ασθενείς του κόβιντ 19 άρχισαν να καταλαμβάνουν όλους τους χώρους των νοσοκομείων, προσωπικό με επάρκεια δεν διορίστηκε, ενώ καταγγέλλεται από το σωματείο εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου ότι υπάρχουν ελλείψεις σε μέσα ατομικής υγειονομικής προστασίας στο νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.

Οι απολέμιστοι όμως κυβερνητικοί χάρισαν 20 εκατομμύρια στα κανάλια και δεν διέθεσαν τα χρήματα αυτά ώστε να δημιουργηθούν μονάδες ΜΕΘ ή να καλυφτούν  άλλες νοσοκομειακές ανάγκες.

Τελικά οι «άσοφοι» της επιτροπής και οι «ανθυπομέτριοι» της εξουσίας, στέκονται λίγοι απέναντι στην πανδημία που παίρνει διαστάσεις  και απειλεί τον ελληνικό πληθυσμό.

Μάλιστα ένας «άσοφος» σοφός βρήκε ως λύση τον πλήρη εγκλεισμό των πολιτών, το γνωστό μοντέλο της Κίνας, που θα βγαίνουν από το σπίτι τους οι  πολίτες μόνο μια φορά την εβδομάδα για να καλύψουν τις βασικές διατροφικές τους ανάγκες.

Να θυμίσουμε στον «άσοφο» σοφό ότι η επιστήμη δεν επιβάλει  αστυνομικά μέτρα, ούτε εργαλειοποιείται στα γνωστά cliché της πολιτικής, ελέγχει τις μεταβλητές ανεξάρτητες και εξαρτημένες και τα τεκμήρια ποιότητας των φαινομένων που ερευνά. Επιπλέον να θυμίσουμε ότι η Κίνα δεν είχε επιτυχία κατά του κόβιντ 19 με τον εγκλεισμό των πολιτών της, αλλά με τα νοσοκομεία που κατασκεύασε σε χρόνο ρεκόρ για να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Εμείς πάλι σε ανύποπτο χρόνο καταργήσαμε τα νοσοκομεία λοιμωδών νοσημάτων.

Βέβαια είναι πολύ πιο εύκολο να καταπιέσετε τους εαυτούς σας, αντί να τους αμφισβητήσετε «άσοφοι» ειδικοί και «αναρμόδιοι» της εξουσίας.

Και ο κύριος Πέτστας Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε για την αύξηση των κρουσμάτων ότι δεν εκτιμήθηκε σωστά η επιπέδωση της καμπύλης από τους  ειδικούς και έτσι δεν είχαμε κάμψη όπως αναμενόταν. Μήπως ξεκίνησε το πινγκ πονγκ των ευθυνών;

Απόστολος Αποστόλου

Δρ. Φιλοσοφίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ