Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Air Force Magazine: Η Ελλάδα θέλει επειγόντως F-35, ώστε να δεχτεί και μεταχειρισμένα…;;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελλάδα ζήτησε επισήμως από τις ΗΠΑ να αγοράσει 18-24 F-35, και τα θέλει τόσο γρήγορα ώστε ενδεχομένως να είναι πρόθυμη να δεχτεί παλιότερα αεροσκάφη της USAF… Αυτό προκύπτει σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου και δημοσιεύματα ελληνικού Τύπου.  Η επίσημη επιστολή αιτήματος (LOR-Letter Of Request) διαβιβάστηκε στο Πεντάγωνο από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας στις 6 Νοεμβρίου. Το αίτημα ζητά την «άμεση» αγορά αεροσκαφών, έτσι ώστε τα πρώτα να παραδοθούν το 2021. Tο έγγραφο αναφέρει ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι «κρίσιμο».

Αν και δεν είναι σαφές γιατί η Ελλάδα θεωρεί το χρονοδιάγραμμα της αγοράς τόσο κρίσιμο, αξιωματούχοι της βιομηχανίας δήλωσαν ότι πιθανότατα σχετίζεται με τις εγγυήσεις δανείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λήξουν τους επόμενους μήνες. Η χρηματοδότηση θεωρείται επίσης ως ο λόγος που η Ελλάδα μπορεί να είναι πρόθυμη να δεχτεί μεταχειρισμένα, μεταχειρισμένα αεροσκάφη F-35. Το LOR αναφέρει ότι η πώληση θα επηρεαστεί από την ταχύτητα παράδοσης, τη διαμόρφωση του αεροσκάφους και το «σχέδιο αποπληρωμής».

Η Ελλάδα έχει δηλώσει δημόσια την επιθυμία να αγοράσει F-35 από τις αρχές του 2019, αλλά τα συνεχιζόμενα οικονομικά προβλήματα απέτρεψαν ένα επίσημο αίτημα. Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε αρχικά ότι σκέφτεται την αγορά 25-30 F-35. Ένας αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας στο παρασκήνιο, δήλωσε ότι η USAF «δεν έχει εντοπίσει F-35 που πλεονάζουν», οπότε δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχουν αεροσκάφη που θα μπορούσαν να διατεθούν προς πώληση στην Ελλάδα ως μεταχειρισμένα. Ωστόσο, η USAF προβληματίζεται τα τελευταία χρόνια με το αν θέλει να ξοδέψει τα χρήματα για να τροποποιήσει την παλαιότερα εκπαιδευτικά F-35 στο τρέχον πρότυπο παραγωγής.

Η πώληση των παλαιότερων αεροσκαφών και η αντικατάστασή τους με νεότερα μοντέλα μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας. Η USAF έχει δηλώσει, ωστόσο, ότι θα χρησιμοποιήσει μερικά παλαιότερα F-35 ως αεροσκάφη Aggressor. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ προέτρεψαν την Ελλάδα να αγοράσει το F-16V Block 70, την πιο προηγμένη έκδοση του F-16 που διατίθεται τώρα για εξαγωγή. Με μια εκτεταμένη δυνατότητα υποστήριξης F-16 ήδη, η Ελλάδα θα μπορούσε εύκολα να απορροφήσει αυτό το αεροπλάνο με πολύ χαμηλότερο κόστος, αλλά ένας άλλος αξιωματούχος είπε ότι υπάρχει και “ο παράγοντας κύρους”.

Μια μικρή παρτίδα F-35 θα μπορούσε επίσης να είναι «πολλαπλασιαστής δύναμης» για τα F-16 της Ελλάδας, παρατήρησε. Η Τουρκία, ένας αρχικός εταίρος στο F-35, έχει αποκλεισθεί από το πρόγραμμα από τους συμμάχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ λόγω της επιμονής της Τουρκίας να παραγγείλει και να αναπτύξει το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400.

Αξιωματούχοι της βιομηχανίας εικάζουν ότι τα F-35 που ολοκληρώθηκαν για την Τουρκία – αλλά δεν παραδόθηκαν – μπορούσαν να προσφερθούν στην Ελλάδα. Ενώ η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ παίρνει μερικά από αυτά τα αεροσκάφη, άλλα θα μπορούσαν να διατεθούν για την Ελλάδα. «Θα μπορούσατε να τα θεωρήσετε ως« προ-ιδιοκτησιακά », αλλά όχι απαραίτητα« χρησιμοποιημένα »», δήλωσε αξιωματούχος της άμυνας. Εάν αποφασισθεί η Ελλάδα να παραγγείλει ολοκαίνουργια F-35, θα πρέπει να μπει στην γραμμή αναμονής… Η παραγωγική ικανότητα της Lockheed Martin είναι πλήρης έως το 2024, ανέφερε αξιωματούχος της βιομηχανίας.

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ