Προσβάλλει τους Έλληνες η επιτροπή ανταγωνισμού!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα καταστροφικά αποτελέσματα που θα επέλθουν στον Τύπο, εάν υιοθετηθεί η εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για την υπόθεση που αφορά τον ευαίσθητο χώρο της διανομής, η οποία πρόκειται να εξεταστεί στις 29 Δεκεμβρίου, παρουσίασε χθες η «κυριακάτικη δημοκρατία».

Στην ουσία της πρόκειται για μία εισήγηση που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της, καθώς διαπιστώνει χωρίς καμία λογική πως το πρακτορείο διανομής Τύπου «Αργος» (ευρύτερων συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη), που έχει το μονοπώλιο στην Ελλάδα στον συγκεκριμένο κλάδο, έχει προβεί σε παραβάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας σε συγκεκριμένα μόνο ζητήματα. Για κάποια άλλα ζητήματα, όμως, για τα οποία η ίδια η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε πιθανολογήσει προγενέστερα πως έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις και γι’ αυτόν τον λόγο είχε αποφασίσει και την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων κατά του πρακτορείου, σήμερα η εισήγηση είναι εντελώς απαλλακτική (!)

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην οποία προεδρεύει ο Ιωάννης Λιανός, διαπίστωσε, για παράδειγμα, πως το πρακτορείο εφάρμοσε αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές έναντι των υποδιανομέων και υποπρακτόρων διανομής Τύπου, για τις οποίες μάλιστα απειλεί με πρόστιμα.

Σε ζητήματα, όμως, που θα κρίνουν τη βιωσιμότητα του Τύπου, όπως η υπερβολική και αναιτιολόγητη τιμολόγηση των υπηρεσιών της Αργος προς τις εκδοτικές επιχειρήσεις, οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των εκδοτικών επιχειρήσεων, η μονομερής αλλαγή των συμβάσεων και η παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών, η εισήγηση δεν… βλέπει καμία παράβαση (!)

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως τα ζητήματα αυτά έχουν αποδειχθεί με μια σειρά συγκεκριμένων εγγράφων που προσκόμισαν οι εκδότες, ενώ βρίσκονται και στον πυρήνα της απόφασης 687/2019 της ίδιας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, βάσει της οποίας κρίθηκε αναγκαία η αυτεπάγγελτη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά της Αργος.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» σημείωσε πως είναι εξαιρετικά παράδοξο η εισήγηση να αρνείται, για παράδειγμα, πως το πρακτορείο έχει εφαρμόσει αντι-ανταγωνιστική πρακτική στο θέμα της τιμολόγησης, όταν οι εκδοτικές επιχειρήσεις έχουν προσκομίσει ήδη τις συμβάσεις με τις αυξημένες κρατήσεις τις οποίες μονομερώς αποφάσισε η Αργος, κάνοντας καταφανώς κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που διατηρεί στην αγορά, αλλά και πως είναι επίσης εξαιρετικά παράδοξο ο ακαδημαϊκός κ. Λιανός, ο οποίος διέπρεψε διδάσκοντας Δίκαιο Ανταγωνισμού στο εξωτερικό, να μη γνωρίζει καν απλά νομικά, όπως οι αρχές για αμφοτεροβαρείς συμβάσεις; Να μη γνωρίζει, δηλαδή, πως οι συμβάσεις δεν μπορούν να αλλάξουν μονομερώς και πως αυτό είναι αντισυμβατική συμπεριφορά.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» επισήμανε, τέλος, πως είναι έως και ύποπτο ο έμπειρος νομικός κ. Λιανός να μην εκδίδει τουλάχιστον την απόφαση πως η Αργος οφείλει να τηρεί τις ισχύουσες συμβάσεις μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης. Αλλωστε, ο ίδιος σε μια «πρωτότυπη» έκθεση (!) που είχε κάνει για τον Τύπο πριν από μερικούς μήνες διαπίστωνε όλες τις ανορθοδοξότητες που συμβαίνουν στον χώρο. Υποθέτουμε, λοιπόν, πως ο εισηγητής, δεν μπήκε καν στον κόπο να διαβάσει τη συγκεκριμένη έκθεση του προέδρου.
Είναι προφανές, πως η εισήγηση δέχεται επιπλέον ότι ορθώς η Αργος πρέπει να εφαρμόσει τη νέα εμπορική πολιτική, αποδεχόμενη αυθαίρετα συμπεράσματα, όπως ότι η εταιρία καλοδιοικείται και ότι οι μέτοχοί της δεν έχουν καμία υποχρέωση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, μετατρέπει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε «επιτροπή αυθαιρεσιών» και τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, σε «υπουργό κάλυψης συγκεκριμένων συμφερόντων».

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε πως ακόμη και το πρόστιμο με το οποίο ο εισηγητής απειλεί την Αργο, θα κληθούν να το πληρώσουν οι εκδότες, από τη στιγμή που οι εμφανείς μέτοχοί της είναι πιο ανήμποροι οικονομικά και από την ίδια την επιχείρησή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ