Η Τουρκία προσπαθεί να εξάγει 90.000 τόνους κλεμμένου ελαιόλαδου από τη Βόρεια Συρία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέρυσι ήταν 35.000 τόνοι ελαιολάδου που εξήχθησαν μέσω Τουρκίας από το κατεχόμενο Αφρίν της βόρειας Συρίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φέτος, η παραγωγή αυξήθηκε και μαζί αυξήθηκε και η «λεία» των Τούρκων εμπόρων που έχουν καταλάβει την πρώην κουρδική επαρχία του Αφρίν.

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο τουρκικό δικτυακό τόπο Duvar, η Τουρκία προσπαθεί να εξαγάγει 90.000 τόνους ελαιολάδου που μεταφέρθηκαν από το Afrin της Συρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο επικεφαλής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αντιόχειας. Ο Hikmet Çinçin είπε ότι αυτή η πώληση πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσω της Ένωσης Τουρκικών Αγροτικών Πιστωτικών Συνεταιρισμών, μιας κυβερνητικής υπηρεσίας.

«Μόλις άκουσα ότι εκπρόσωποι της Ένωσης Τουρκικών Αγροτικών Πιστωτικών Συνεταιρισμών πήγαν στη Νέα Υόρκη για να πουλήσουν ελαιόλαδο [σ.σ. που έφεραν από το Afrin]. Είμαστε της άποψης ότι αυτή δεν είναι η πρέπουσα τακτική», δήλωσε ο Çinçin κατά τη διάρκεια συνάντησης στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Αλνάλ Τσεβικέζ, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαικού κόμματος -της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Κανονικά, δεν θα έπρεπε βέβαια να εκπλαγούμε γιατί και πέρυσι, ο Σουηδός βουλευτής Μπέρναρντ Γκιούλ είχε καταγγείλει ότι μετά την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, η Τουρκία «επιτέθηκε» και στις ελιές στην κουρδική πόλη Αφρίν και εμπορεύτηκε το ελαιόλαδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πάντως ότι «τα έσοδα επέστρεψαν στους ιδιοκτήτες των ελαιώνων», αλλά οι Κούρδοι της Συρίας εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις.

Ερευνα των Ηνωμένων Εθνών πέρυσι κατέγραψε εκτενείς παραβιάσεις στις κατεχόμενες περιοχές της βόρειας Συρίας, μεταξύ των οποίων και «λεηλασία» της συγκομιδής ελιάς από ένοπλες ομάδες, υποστηριζόμενες από την Αγκυρα. Αλλωστε, οι τουρκικές εξαγωγές εγχώριου ελαιόλαδου μειώθηκαν από 120 εκατομμύρια δολάρια το 2018 σε 28 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι και έτσι το λάδι που προέρχεται από τη Συρία βοήθησε τους Τούρκους εξαγωγείς να διατηρήσουν μέρος των εσόδων τους.

Ο Çinçin είπε ότι το ελαιόλαδο μεταφέρεται στην Τουρκία από το Afrin υπό τον όρο ότι πρόκειται να εξαχθεί και να μην προσφερθεί στην εγχώρια αγορά. «Ωστόσο, λαμβάνουμε καταγγελίες από Τούρκους παραγωγούς ότι αυτό το ελαιόλαδο διατίθεται στην εγχώρια αγορά», δήλωσε ο Çinçin, προσθέτοντας ότι η ποσότητα του ελαιολάδου που πρόκειται να πωληθεί στις ΗΠΑ φτάνει τους 90.000 τόνους.

Στο πλαίσιο της επιχείρησής της που ονομάστηκε «Olive Branch», η Τουρκία βοήθησε τους συμμάχους μαχητές της Συρίας να πάρουν τον έλεγχο του Afrin το 2018 σε μια προσπάθεια εκκαθάρισης της περιοχής από τις κουρδικές δυνάμεις.

πηγή: agro24.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ