Ο μετάνθρωπος του Έλον Μασκ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παύλος Γκανίδης

Η τεχνολογία καλπάζει με τρελλό ρυθμό προς το μέλλον, κι εμείς στην Ελλάδα ασχολούμαστε με παραμύθια και δράκους.Είναι τόσο σημαντικές κάποιες ανακαλύψεις παράλληλα με  τροποποιήσεις και αναβαθμίσεις σε ήδη υπάρχουσες, που μόλις πάει να εμπεδωθεί κάτι καινούργιο, αμέσως ξεπερνιέται σε μηδενικό χρόνο.

Όλοι ακούμε για την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά έχουμε μια παρωχημένη ιδέα σχετικά μ’ αυτήν. Συνήθως είναι και λανθασμένη, γιατί επικεντρώνεται μόνο σε ρομποτική (που είναι εντελώς ξεχωριστός κλάδος) και σε κατι ανούσια κέντρα υποδοχής, όπου μας καλοσωρίζουν τα διάφορα Σίρι, Αλέξα, κλπ.

‘Ενας απο τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη είναι ο εκκεντρικός ΈλονΜασκ. Εκτός από τα ηλεκτροκίνητα και ιπτάμενα αυτοκίνητα της Τέσλα και τη διαστημική Σπέις Ιξ, που ήταν πρωτοπόρες στο είδος τους εδώ και πολλά χρόνια, ο Μασκ ξεκίνησε μια start-upεταιρία, την Starlink, που έχει ως σκοπό να προσφέρει ταχύτατο ίντερνετ, ακόμα και σε απομονωμένες περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση.

Για το σκοπό αυτό, έβαλε σε λειτουργία 42.000 δορυφόρους, στη χαμηλότερη δυνατή τροχιά γύρω απο τη γη. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα, να προσφέρει δορυφορικό ίντερνετ σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτου τοποθεσίας.

Θα πρέπει βέβαια κάποιος ν’ αγοράσει τον εξοπλισμό της Starlink, (περίπου 500 δολάρια εφάπαξ και στη συνέχεια 100 δολάρια μηνιαία συνδρομή).

Αυτό είναι η βάση για τον επόμενο στόχο.

Μια θυγατρική της Starlink, η NeuralinkCorporation, έχει κατασκευάσει ήδη τσιπάκια και πειραματικά τα έχει τοποθετήσει στους εγκεφάλους γουρουνιών, που χρησιμοποιούνται σαν πειραματόζωα.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί…

Σχεδίασε και τσιπάκια γι ανθρώπους, με το εξής σκεπτικό. Παράλυτα άτομα, που δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν χέρια, πόδια, ομιλία και ακοή, είναι αυτά τα οποια δέχτηκαν (;) να βάλουν στο κεφάλι τους αυτό το τσιπάκι.Η τεχνητή νοημοσύνη με την οποιαδουλεύει το εμφύτευμα, δίνει τη δυνατότητα στο παράλυτο άτομο, να ενεργεί μόνο με τη σκέψη του, αφού οι επιθυμίες του μεταφέρονται από τους τεχνητούς νευρώνες, που έχουν απλωθεί στον εγκέφαλο του.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε, ότι υπάρχουν άτομα με ακρωτηριασμένα τα άκρα τους, κυρίως λόγω τραυματισμών σε τροχαία και πολέμους.

Η τεχνολογία 3-D Printing, μπορεί να ενώσει ένα μηχανικό άκρο, (πόδι ή χέρι), κι αυτό με τη σειρά του να υπακούει στις εντολές του εμφυτεύματος στο κρανίο του παράλυτου ατόμου. Δηλαδή, αν δεν έχει πειραχτεί ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου, όλα τα υπόλοιπα μέλη μπορούν να αναπληρωθούν και να έχουμε ένα ζωντανό σάιμποργκ δίπλα μας.

Μέχρι εδώ όλα καλά και κατανοητά. Από εδώ και κάτω όμως αρχίζει να μπαίνει ζήτημα βιοηθικής.

Υπάρχουν στην Ελλάδα τα έξυπνα λεωφορεία, που πηγαίνουν τη διαδρομή τους χωρίς οδηγό. Αυτά και όλα τα αυτοκίνητα τέτοιου είδους, χρησιμοποιούν GPS και υπακούν στο πρόγραμμα του προγραμματιστή τους.

Δηλαδή, αν οι σένσορες που έχουν αντιληφθούν κάποιο εμπόδιο, τότε σταματούν. Αν όμως (σε περίπτωση κάποιου άρρωστου μυαλού), πάρουν αντίθετες οδηγίες, τι γίνεται ;

Αντιστοιχα και με τα τσιπακια του Μασκ.

Αν ο προγραμματιστής του εμφυτεύματος, δώσει οδηγίες αντίθετες με τις σκέψεις του παράλυτου ατόμου, τότε έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Η βιοηθική που λέγαμε.

Κι επιπλέον, με τους δορυφόρους γύρω απο τη γη, μπορεί να δώσει ο Μασκ (ο προγραμματιστής της εταιρίας), ό,τιεντολή  θέλει, και τα προγράμματα απλώς να εκτελέσουν αυτή την εντολή.

Η τεχνολογία είναι πάντα καλή κι ευπρόσδεκτη. Το πως θα τη  χρησιμοποιήσουμε είναι το ζητούμενο. Αν είναι για καλό  σκοπό, έχει καλώς. Αν είναι για κακό σκοπό, τότε κακώς. Ο Μασκ πάντως, δεν έχει κρύψει ποτέ, ότι έχει όνειρο να αποικήσει άλλους πλανήτες.

Είναι έτοιμος ο άνθρωπος να κατοικήσει στον Άρη για παράδειγμα ; Αν όχι, μήπως ο μισός-άνθρωπος-μισό-σάιμποργκ, είναι δυνατόν;

Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται απότον Μασκ. Η τεχνολογική επανάσταση (μερικοί κάνουν λόγο για 4η βιομηχανική επανασταση) κάνει άλματα μπροστά. Κι εμείς εδώ στην Ελλάδα μας, βράζουμε στο ζουμί μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ