Τους αφήνουν χωρίς σύνταξη επειδή έχουν χρέη στο Δημόσιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χωρίς σύνταξη παραμένουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς όπως καταγγέλλει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, οι κρατικές υπηρεσίες αρνούνται να τους τις χορηγήσουν, εφαρμόζοντας αυθαίρετα τον νόμο.

Σύμφωνα με τον ν. 3863/2010, δικαίωμα σύνταξης έχουν και οι οφειλέτες ελεύθεροι επαγγελματίες, τέως ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, εφόσον η οφειλή τους είναι μικρότερη των 20.000 ευρώ. Εφόσον πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις, αποπληρώνουν την οφειλή τους μέσω παρακράτησης στη σύνταξή τους.

Μάλιστα, το 2019 δόθηκε η δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση του ποσού που υπερβαίνει το πλαφόν των 20.000 ευρώ, με αποτέλεσμα χιλιάδες «εγκλωβισμένοι» που δεν ήταν ούτε ασφαλισμένοι ούτε συνταξιούχοι να κινήσουν επιτέλους τις διαδικασίες συνταξιοδότησης.

Δε εφαρμόζονται οι διατάξεις
Όπως κατήγγειλε το ΒΕΑ με επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, οι διατάξεις του νόμου δεν εφαρμόζονται, καθώς «οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, που εξετάζουν αιτήματα συνταξιοδότησης ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ, δεν χορηγούν τη σύνταξη στους δικαιούχους, αν η κύρια οφειλή ξεπερνά το ποσό των 14.202 ευρώ, ακόμα και αν συνολικά το οφειλόμενο ποσό δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ».

Η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών επισημαίνει ότι «σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι απαραίτητο να υπάρξει παρέμβαση από την κυβέρνηση, με στόχο να σταματήσει ο διαχωρισμός της οφειλής σε κύρια και τόκους, και να εφαρμόζεται συνολικά το όριο των 20.000 ευρώ. Πρόκειται για παραβίαση, εν προκειμένω, της ως άνω νομοθετικής πρόβλεψης και για αυθαίρετο και παράνομο αιφνιδιασμό των μελών μας, δικαιούχων σύνταξης, που βρίσκονται ξαφνικά εγκλωβισμένοι σε μια πρωτοφανή κατάσταση ένδειας και στέρησης κάθε εισοδήματος για την κάλυψη των ανελαστικών εξόδων επιβίωσής τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ