Παραδοχή Δένδια για κωλυσιεργία των Αλβανών στη διαλεύκανση της δολοφονίας του Κατσίφα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο ομογενής και Ελληνας πολίτης Κωνσταντίνος Κατσίφας βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο από τον Οκτώβριο 2018 παρακολουθεί στενά το θέμα και το εγείρει και προς τους διεθνείς μας εταίρους».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Μάξιμου Χαρακόπουλου για τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου και την πορεία των ερευνών από τις αρμόδιες αλβανικές Αρχές.

Οπως είπε ο κ. Δένδιας, «είναι προφανές ότι οι αλβανικές Αρχές έχουν καθυστερήσει σημαντικά να ολοκληρώσουν την εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση αυτή. Και τούτο επισημαίνεται προς την αλβανική πλευρά με κάθε ευκαιρία».

Σε όλες τις σχετικές επαφές, συνεχίζει στην απάντησή του ο υπουργός Εξωτερικών, «τονίζουμε ότι η διαδικασία διερεύνησης του θανάσιμου τραυματισμού του Ελληνα ομογενούς πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και να αποτυπώσει με σαφήνεια τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης. Τούτο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκατασταθεί το κλονισμένο, μετά και το συγκεκριμένο περιστατικό, αίσθημα ασφάλειας της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ενώ θα συμβάλει και στη βελτίωση του κλίματος στις διμερείς μας σχέσεις με τα Τίρανα». Βεβαίως, καταλήγει ο κ. Δένδιας, «δεν παραλείπουμε να επισημαίνουμε ότι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής συναρτάται άμεσα με την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους δικαίου στη γειτονική χώρα, που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας».

Από την πλευρά του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αναφερόμενος στην απάντηση του υπουργού Εξωτερικών, σημείωσε: «Οι αλβανικές Αρχές οφείλουν να παύσουν να κωλυσιεργούν και να διαλευκάνουν τις συνθήκες δολοφονίας του ομογενούς Κατσίφα. Δεν είναι δυνατόν μια χώρα που επιδιώκει να εισέλθει στην ευρωπαϊκή οικογένεια να μην τηρεί βασικές αρχές του κράτους δικαίου. Πρέπει τα Τίρανα να εννοήσουν ότι η ενταξιακή τους πορεία στην Ε.Ε. δεν είναι αυτονόητη, αλλά προϋποθέτει τη συμμόρφωση με τους κανόνες απόλυτου σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως και του σεβασμού των δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας, κάτι που καθιστά ξεκάθαρο η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ