Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Με θράσος η Τουρκία χλευάζει το ψήφισμα της Ευρωβουλής για τις κυρώσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Mε χαρακτηριστικό θράσος, η Τουρκία απέρριψε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Aγκυρας, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, χαρακτηρίζοντάς το «αποκομμένο από την πραγματικότητα» και κάνοντας λόγο για «εκβιασμό»!

Η αντίδραση της Αγκυρας ήρθε ως απάντηση στην έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο μη δεσμευτικού ψηφίσματος, το οποίο καλεί τους ηγέτες της Ενωσης να «αναλάβουν δράση και να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις» σε βάρος της Τουρκίας. Κυρίως, όμως, επειδή η κίνηση αυτή είναι πιθανό να ενισχύσει την υποστήριξη της προσπάθειας, της οποίας ηγείται η Γαλλία, για κυρώσεις κατά της Αγκυρας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον ερχόμενο μήνα.

Η Τουρκία, που με τις κινήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και την Αμμόχωστο έχει προκαλέσει τις επικρίσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας και της Κύπρου, επιμένει ότι «θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και εκείνα των Τουρκοκυπρίων, χωρίς να υποκύπτει σε οποιεσδήποτε απειλές και εκβιασμούς».

Το ψήφισμα είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα των προσπαθειών οι σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. «να τεθούν υπό ομηρία» από το κυπριακό ζήτημα, προστίθεται. «Αν αυτή η προσέγγιση και η νοοτροπία διατηρηθούν, δεν θα είναι δυνατό για τους θεσμούς της Ε.Ε. να συμβάλουν εποικοδομητικά στη διευθέτηση του Κυπριακού» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ