Γ. Τζογόπουλος ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ: Η τουρκία θα απειλεί την Ελλάδα, όσο συνεχίζει να εκθέτει τον τουρκικό εκφοβισμό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθεί απόσπασμα άρθρου του Δρ. Γιώργου Τζογόπουλου*, στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat (BESA), μια ισραηλινή δεξαμενή σκέψης που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο Bar-Ilan και υποστηρίζεται από τη Μεσογειακή Πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ….

 “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα και θα συνεχίσει να το κάνει, όσο η Ελλάδα συνεχίζει να εκθέτει τον τουρκικό εκφοβισμό, στις συνομιλίες της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από τις εξερευνήσεις του τουρκικού πλοίου Oruc Reis, το οποίο έχει πραγματοποιήσει έρευνα σε θαλάσσιες ζώνες που δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί.

Χωρίς να δικαιολογεί την τουρκική συμπεριφορά, αυτό (κυνικά) σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να ξεκινήσουν διμερείς διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα. Το Ισραήλ και ο Λίβανος, για παράδειγμα, έχουν ξεκινήσει διάλογο για την επίλυση της θαλάσσιας διασυνοριακής τους διαμάχης παρά τα άλλα σοβαρά προβλήματα-διαφορές που έχουν.

Το εξαιρετικά ανησυχητικό στοιχείο στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ότι οι συγκρούσεις υπερβαίνουν τις διαφορές για τη θαλάσσια ζώνη.

Μετά την εκλογή του Τατάρ στη Βόρεια Κύπρο, η Άγκυρα άρχισε να επιδιώκει μια νέα ατζέντα για τη δημιουργία δύο κρατών στο νησί. Αυτές οι δυναμικές δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί επαρκώς από δυτικούς αναλυτές, οι οποίοι επιμένουν στην ανάγκη μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας κάτω από μια ομπρέλα Ηνωμένων Εθνών…”

*Ο Δρ Γιώργος Ν. Τζογόπουλος είναι Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ ως ειδικός σε θέματα ΜΜΕ, διεθνών σχέσεων και κινεζικών υποθέσεων και Διδάσκων διεθνών σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Επιπλέον, ο Δρ Τζογόπουλος είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Begin Sadat Center for Strategic Studies (BESA) του Ισραήλ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ