14/06/2021

Απρόθυμο το Βερολίνο… Κυρώσεις κατά Τουρκίας μόνο αν προκαλέσει ξανά 

Οι δηλώσεις που έκανε η Καγκελλάριος Μέρκελ  για την Τουρκία προχθές σε τηλεδιάσκεψη με βουλευτές  εν όψει της Συνόδου Κορυφής  της 10ης και της 11ης Δεκεμβρίου  δείχνουν τι μπορεί να περιμένει η Ελλάς και τι δεν μπορεί να περιμένει από την προσεχή Σύνοδο Κορυφής .

Ο  ύμνος της Καγκελλαρίου στην γείτονα για την στάση της στο προσφυγικό αλλά και η αιδήμων  σιωπή της στο ελληνικό αίτημα για επιβολή εμπάργκου όπλων δείχνουν ότι το μέγιστο που μπορεί να αναμένει κανείς από την Γερμανία  στην φάση αυτή είναι η συγκεκριμενοποίησις των κυρώσεων με ρήτρα ενεργοποιήσεώς τους στο εγγύς μέλλον. Μόνο αν οι Τούρκοι προκαλέσουν ένταση στο Αιγαίο με την αποστολή γεωτρύπανου.

Προοπτική που οι Γερμανοί γενικώς απεύχονται ελπίζοντας  ότι μετά την καρατόμηση Μπαιράκ και την άνοδο των επιτοκίων ο Πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται σε στάδιο οικονομικής ωριμάνσεως και αναθεωρεί. Ωριμάνσεως που σημαίνει ότι κατανοεί πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει  η οικονομία του και δεν θα ρισκάρει νέες προκλήσεις στην Μεσόγειο  για να το παροξύνει.

Ευσεβείς  γερμανικοί πόθοι ίσως.  Τούτων δοθέντων συμφώνως προς απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες της ” Εστίας” από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζεπ Μπορρέλλ εξετάζει παλαιότερη πρόταση  για κυρώσεις  σε τρεις τομείς της  τουρκικής οικονομίας : Στις εξαγωγές, στον τουρισμό και στις τράπεζες. Υπό την ρητή προυπόθεση όμως ότι η Τουρκία θα προκαλέσει ξανά στο μέλλον. Όχι κυρώσεις τώρα. Αυτό είναι το μέγιστο που μπορούν να δεχθούν οι Γερμανοί υπό τον φόβο ενός νέου πορσφυγικού κύματος αλλά και της ακυρώσεως της παραγγελίας των υποβρυχίων.

Οι κυρώσεις αυτές θα περιλαμβάνουν :

Πρώτον έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας που θα πλήξει τον τουρισμό της γείτονος

Δεύτερον  επιβολή φόρων και δασμων στις εισαγωγές τουρκικών προιόντων στην ΕΕ  ώστε αυτά να μην είναι ανταγωνιστικά

Τρίτον απαγόρευση στα χρημαπιστωτικά της ιδρύματα της γείτονος  να κάνουν συγκεκριμένες τραπεζικές εργασίες με τα αντίστοιχα ευρωπαικά .  Οι κυρώσεις αυτές έχουν την συμφωνία μιας μεγάλης ομάδας κρατών στα οποία επικεφαλής είναι η Γαλλία η οποία αντίτίθεται στον γερμανικό βόρειο άξονα .

Μέχρι την Σύνοδο Κορυφής πάντως θα υπάρξει μέγα παρασκήνιο και παζάρια καθώς ο Ερντογάν ενδύεται  αυτή την εποχή την λεοντή του μεταρρυθμιστή . Προκειμένου βεβαίως να γλυτώσει τις άμεσες κυρώσεις όπερ και το πιθανότερο ενδεχόμενο.  Οι δηλώσεις της Μέρκελ υπέρ της Τουρκίας ήταν ξεκάθαρες,  δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών  και είναι απορίας άξιον πως τμήμα του ημετέρου τύπου τις  βρήκε αντιτουρκικές  επειδή είπε η Καγκελλάριος  μια παρόλα για την επιθετικότητα και την προκλητικότητα της . Η κυρία Μέρκελ ζήτησε από τα κράτη μέλη να τρέφουν σεβασμό προς την Τουρκία με την ακόλουθη φράση :

«Αν κοιτάξουμε πόσο δυσκολευόμαστε εμείς στην ΕΕ με τα ζητήματα της μεταναστεύσεως, τότε αξίζει στην Τουρκία μεγάλος σεβασμός για αυτά που κάνει σε αυτόν τον τομέα», και προσθεσε:«Για αυτό είμαι υπέρ του να συνεχίσουμε να στηρίζουμε σε αυτό την Τουρκία, διότι σίγουρα είναι καλύτερα για τους πρόσφυγες να ζουν κοντά στην πατρίδα τους από ό,τι να ζουν σε διάφορα κράτη της ΕΕ. Εδώ έχουμε, όπως θεωρώ εγώ, μια υποχρέωση. Και ξέρουμε πόσο δυσκολευτήκαμε ήδη και στην Γερμανία στο να δεχτούμε έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων, τι συζητήσεις υπήρξαν για αυτό και για αυτό καταλαβαίνω καλύτερα τι προσπάθεια καταβάλλει η Τουρκία».

Η Γερμανίδα Καγκελλάριος δήλωσε ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν «προκλητικό και επιθετικό» χαρακτήρα  αλλά  έσπευσε να επισημάνει ότι είναι «καλό σημάδι» η επιστροφή του Oruc Reis σε τουρκικό λιμάνι, αν και συνεχίζουν οι γεωτρητικές δραστηριότητες μπροστά από την Κύπρο».Και η κα. Μέρκελ  κατέληξε ότι   «δυστυχώς η πρόοδος» σε ό,τι αφορά στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας «δεν είναι τόσο άξια αναφοράς» όσο θα επιθυμούσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ